Altın’ın kardeşi olarak tanımlanabilecek olan gümüş, tıpkı altın gibi FED’in en kısa sürede küresel krizin yıkıcı etkilerini azaltabilmek için sağladığı likidite dolayısıyla 2009 senesinden sonra çok hızlı hatta spekülatif olarak adlandırılabilecek türden bir çıkış yaşadıktan sonra düşüşe geçti ve uzun süredir de aşağılara sürükleniyor. Son zamanlarda 14.00-16.50 bandında dolaşan gümüşte ekonomilerin toparlanamaması ve ABD gibi bir ülkenin bile krizden 7 sene sonrasında ancak kendisine güvenerek faiz artırımına geçebilmesi göz önüne alınacak olunursa fiyatların yakın gelecekte de bir zamanların o şaşaalı seviyelerine erişmesi güç gözüküyor.
Gümüş metal olarak endüstriyel alanda çok önemli bir yer tutmaktadır. Teknolojik ve elektronik uygulamaların çok ötesinde, taşınabilir telefonlardan tutun da bilgisayarlar, yarı iletkenler, otomotiv sanayinde birçok alanda, su arıtma sistemleri, uzay araçları ve ona bağlı yan sanayilerde, ısı iletkenliğinde rakip tanımazlığından dolayı her türlü enerji sistemlerinde kullanılan bir üründür. Alüminyumla beraber çok sert bir metal kompozisyonu yarattığı gibi kendi başına kullanıldığında da her türlü forma sokulabilen altından sonraki en yumuşak maddedir.
Gümüş ABD’ de fotoğrafçılık sektöründe çok fazla kullanılırken son yıllarda dijital fotoğraf sektöründeki büyük gelişme gümüş tüketiminde düşüşlere sebep olmuştur. Gümüşün belki de insanlar tarafından pek bilinmeyen diğer yüzü de antibakteriyel bir ürün olduğundan tıp aleminde büyük yer tutmasıdır. Bandajlardan ameliyat aletlerine kadar kullanımı olan ürünün asırlar öncesinde para birimi olarak kullanıldığını ve özellikle Anadolu’da yaşayanlar ve Akdeniz’ de dolaşan tüccarlar arasında el değiştirdiğini bilenler fazla değildir. Anadolu’daki ve daha sonraları ortaya çıkan Akdeniz ülkelerindeki maden ocakları ve gümüş üretimi, Amerika kıtasının keşfinden sonra önemini kaybetmiş ve yerini Meksika, Bolivya, Peru ve Şili gibi ülkelerdeki maden ocaklarına terk etmiştir.
Sadece 2016 senesindeki FED faiz artışı ihtimallerini göz önünde bulundurursak altının olumsuz etkileneceği bir ortamda gümüşte de çok büyük bir çıkış beklenmemektedir. Buna karşılık fiyatın da giderek üreticiler açısından eziyet verici seviyelere inmesi ve ekonomilerin düzelmesi halinde doğabilecek talep artışı azalabilecek üretimle birleştiğinde fiyatta “16.50” in üstüne bir hareketlenmeyi de tetikleyebilir. Öyle bir yükseliş yaşandığında da fiyatın 20.00 dolar/ons civarında satıcılarla karşılaşabileceği unutulmamalıdır.
Fiyatın “12.50” ye doğru sürüklenmesi teknik anlamda olabilirse de uzun zamandır herkesin karamsar olduğu tablo ekonomilerin düzelmeye ve talebin artmaya başlamasıyla değişebilir. Fiyat hareketlerinin boyunun giderek ufalması, büyük iniş çıkışların yaşanmaması ve fiyatın aşağı inmekte zorluk çekercesine süzülerek hareket etmesi 2016 senesi içinde bir dip çalışmasının gerçekleşmesi ihtimalini desteklemektedir.
Destek Menkul Değerler Stratejisti Ahmet Mergen