2019’un son çeyreğinde devreye alacakları ikinci MDF tesisiyle istihdamda, üretim kapasitesinde ve ciroda sürdürülebilir büyüme hedeflediklerini dile getiren AGT İcra Kurulu Başkanı Onur Güven, 2019 yılı temel hedeflerini şu sözlerle aktardı: “2019 senesindeki ciro hedefimiz yaklaşık 1,6 milyar TL. Geçen sene ilk 500 sıralamasında 162’nci sıradaydık. Yeni yatırımla ilk 500 sıralamasında ilk 100’ün içinde olmayı hedefliyoruz.”
Orman ürünleri sektöründe Ar-Ge ve inovasyona verdiği önem kadar yatırımcı yönüyle de dikkat çeken AGT, yapımı süren ikinci MDF tesisiyle birlikte üretim kapasitesini iki katına çıkaracak. Bu yatırımı ve AGT’nin hedeflerini AGT İcra Kurulu Başkanı Onur Güven ile konuştuk.
AGT’nin, 120 milyon euro’luk yatırımla açmaya hazırlandığı 2. fabrikasıyla ulaşmayı planladığı üretim kapasitesinden bahseder misiniz?
2018 yılında Antalya’da yaklaşık 120 milyon euro’luk ikinci fabrika yatırımını hayata geçirmeye karar verdik ve yapımına başladık. Yeni yatırım 2. MDF hattı olacak. Üretim kapasitemizi 2.MDF yatırımı ile 2 katına çıkarırken; enerji yatırımımızla yılda 145 bin ton biokütlenin yakılacağı 5 MW elektrik üreten bir biokütle santrali ile sektörde faaliyetlerimize başlıyoruz. Üretim prosesinde oluşan atıklar kullanılarak elektrik ve ısı enerjisi elde edeceğiz.
MDF ürünlerinde ve lamine parkede yurt içi ve yurt dışındaki pazar payınız hakkında bir rakam verebilir misiniz?
Ülkemizde üretilen 6 milyon metreküp MDF’nin bugün % 8’ini AGT üretiyor. ContiRoll Generation8 teknolojisi ile Avrupa’nın en modern ve inovatif üretim tesisi olma iddiasındaki Antalya’daki 400.000 m2 kompleksimiz, yıllık 500 bin metreküp MDF ve 28 milyon m2 Laminat Parke üretim kapasitesine sahip. 5 kıtada kaliteye ve estetiğe önem veren milyonlarca insanın yaşam alanına, ürün sunuyoruz. Türkiye genelindeki yaygın bayi kanalının yanı sıra, 70’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Ciromuzun %50’sine yakınını ihracattan elde ederek; Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan, ilk 1000 ihracatçı listesinde 170. Sırada yer alıyoruz.
Ağırlıkla hani ihraç pazarlarına odaklandınız?
İhracat yaptığımız başlıca pazarlar; Balkanlar, Doğu Avrupa, Rusya-CIS, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Kanada. Bu bölgelere ciddi ihracatımız var. İkinci MDF tesisimizin üretime başlamasıyla birlikte bugün hizmet veremediğimiz Kuzey Amerika, Orta ve Güney Amerika, Orta ve Güney Afrika, Doğu Asya, Güney Doğu Asya bölgelerinin taleplerine cevap vermeye ve oralarda ileride ofis de açmaya başlayacağız.
Ar-Ge yapınızla birlikte katma değerli ürünler noktasında neler yapmaktasınız?
Marka olarak Türkiye ve dünya pazarında sürdürülebilir bir algı oluşturmayı hedefliyoruz. Kurmuş olduğumuz, sektörün ilk AR-GE merkeziyle bu alanındaki öncü girişimlerimizi sürdürmekteyiz. Alanlarında uzman 21 kişilik ekibimizle geliştirdiğimiz birçok patentimiz mevcut olup, dünya trendlerine yoğunlaşıp, sezonun trend renk ve dokularını kullanarak sektöre yeni koleksiyonlar sunuyoruz.
Yeni Effect ve 12 mm AC5 Effect Premium Parke Serilerinin yanı sıra Türkiye’nin ilk özel tasarım laminat parke serileri AGT Design By Defne Koz Bliss & Spark’ı da sektörün beğenisine sunduk. “AGT Design by Defne Koz” parke serisi, Tasarımcı Defne Koz’un insan üretimi ve doğal arasındaki dengeye duyduğu merak sürecinden ilham alarak, doğal ahşap desenlerini kullanmak yerine, insanın üretkenliği ile doğanın güzelliğinin bir araya gelmesinden ortaya çıktı. Tasarlanan desenlerin zenginlik ve derinlik hissiyle biçimlenen seri, doğadan aldığı ilhamı tasarımın üretkenliğiyle biçimlendiriyor.
Toplam istihdamınız nedir?
Aralık ayı itibarıyla şirketimizde 900’ün üzerinde çalışanımız görev alıyor. Çalışanlarımızın ağırlıkla Antalya’daki tesisimizde görev alırken İstanbul ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde, İran ve Dubai’de satış ofislerimizde de çalışan arkadaşlarımız bulunuyor. Yeni yatırımlarımız doğrultusunda işe alımlarımız devam ediyor. AGT olarak, değerleriyle duygusal sermayesini büyüten, paydaşlarının mutluluk ve bağlılığını sağlayan, topluma ve çevreye duyarlı, sektöre yön vererek büyüyen öncü marka olma misyonuyla bu konudaki faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
Nitelikli eleman bulma konusunda bir sıkıntı yaşıyor musunuz? Ve bu konuda bir çalışmanız var mı?
Takribi 400.000 kişiye doğrudan olmak üzere, toplam 1 milyon kişiye (nakliyat, satış, hizmet vs.) istihdam sağlayan levha sektörünün Türkiye’deki büyüklüğü 12 milyar USD’nin üzerindedir. Markalaşma ve kurumsallaşma faaliyetleri bakımından son yıllarda sektör markaları olarak ciddi aşamalar kaydettiğimizi de göz önünde bulundurursak şirketimiz kariyer fırsatları açısından önemli fırsatlar barındırdığını söyleyebiliriz. Şirket olarak yeni yatırımlar ekseninde yürüttüğümüz işe alım süreçlerine global standartlarda devam ediyoruz. Performans ve ücretlerle alakalı süreçleri ise dijital olarak kullandığımız ERP programı Success Factors üzerinden yürütüyoruz. Bu programı Türkiye’de sektörümüzde kullanan ilk marka olarak SAP tarafından Hızlı İmplementasyon kategorisinde ödüllendirilmenin ayrıca mutluluğunu yaşıyoruz.
Küresel ölçekte marka olmak hedefleriniz arasında var mı?
Kurulduğu 1984 yılından bugüne sektöründe sadece Türkiye’nin değil dünyanın lider şirketleri arasına girmeyi başaran AGT bugün Avustralya’dan Kanada’ya Rusya’dan Güney Afrika’ya kadar 70’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Gerek ihracat gerekse Türkiye pazarlarında sürekli takip edilen, pazar yapıcı, öncü marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Geçtiğimiz yıl %45 büyüme ile kapattığımız ihracatımızı mevcut üretim, satış ve pazarlama politikamızla 2018’de bu rakamın da üzerinde tamamlamayı planlıyoruz.
AGT özelinde ve sektör genelinde 2018 yılını nasıl değerlendirebilirsiniz?
Türkiye’de son aylarda gerçekleşen cari açıktaki gerileme ve Ekim-Kasım ayları ihracat rakamlarındaki artış; ilk 100 günlük ekonomik icraat programındaki %97’lik performans ile birleşince olumlu bir tablo ortaya çıkıyor. Ekonomik büyüme ve kalkınma için yatırım, katma değerli üretim ve ihracat şart. 2018 itibariyle Türkiye’nin Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri sektör ihracatının 15 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Bu iyileşme sürecinde yerli ve milli üretimimize katkıda bulunmamız gerekiyor. 139 ihracatçı ülke arasında dünyada 21. Sırada yer alan sektörümüz, kapasitesini önümüzdeki yıl da arttırmaya devam edecek. AİMSAD raporuna istinaden; 2019 yılı sonunda devreye alınacak tesislerin çalışmaya başlaması ile sektörümüzde toplam üretim kapasitesi yüzde 10 artmış olacak.
2019 yılı hedefleriniz nedir?
2017’yi hedeflediğimiz 900 milyon TL ciroda ve yüzde 30’luk bir büyümeyle kapatmayı başardık. Aynı şekilde 2018’de de %30 büyüyerek ciromuzu 1 milyar 150 milyon TL’ye çıkardık. 2019’un son çeyreğinde devreye alacağımız 2. MDF Tesisimiz ile istihdamda üretim kapasitemiz ve ciroda sürdürülebilir büyüme hedefliyoruz. 2019 senesindeki ciro hedefimiz yaklaşık 1,6 milyar TL. Geçen sene ilk 500 sıralamasında 162’nci sıradaydık. Yeni yatırımla ilk 500 sıralamasında ilk 100’ün içinde olmayı hedefliyoruz.
Orta ve uzun vadeli yatırım ve büyüme stratejileriniz noktasında neler söylemek istersiniz?
AGT TÜSİAD Dijital Dönüşüm Hızlandırma Programı’nda yer alan 12 şirketten birisiyiz. TÜSİAD’la beraber bu çalışmayı yürütüyoruz. Kendi bünyemizde endüstri 4.0 alanında ciddi gelişmeler ve ilerlemeler kaydettik. MDF üretim hattımız ve diğer hatlarımızı yapay zeka dediğimiz yazılımları optimize ettik. Bu da maliyet düşüşü ve karlılık sağladı. Türkiye Endüstri 4.0 Platformu’nu partner şirket olarak destekleyerek uzun vadeli yatırım planlarımızı yeni gerçekleşecek sanayi devrimi ekseninde kurguluyoruz.