Yeni dönemde de hizmet belediyeciliğini, gönül belediyeciliği ile daha üst bir noktaya taşıyacaklarını ifade eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugüne kadarki her dönemde olduğu gibi gelecek dönemde de temel önceliğimiz, milletimizin gönlünde yer alabilmektir.”
Konya, on bin yıllık tarihi ve önemli ticaret yolları üzerindeki konumuyla bugüne kadar merkezi bir şehir olma özelliğini hep korudu. Bugün tarım, sanayi, ticaret ve turizmdeki potansiyeliyle önemini koruyan Konya’nın gelişimini ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin projelerini Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile konuştuk.
Bir ticaret şehri olarak Konya’nın ticari geleceğine ilişkin projeleriniz var mı?
Konya; tarihi İpek Yolu başta olmak üzere, dönemin diğer önemli ticaret yolları üzerinde bulunmuş, Doğu ile Batı arasında köprü olmuş, kültürel zenginliği ve turizm potansiyeli yüksek bir şehrimiz. Çatalhöyük’ü içinde barındıran Konya, on bin yıllık tarihiyle birçok alanda öncülük yapmış; özellikle ilim, kültür ve medeniyetteki öncülüğünü ekonomide de sürdürerek, merkezi bir şehir olma özelliğini hep korumayı başarmıştır.
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın da dile getirdiği gibi “Bir başkent daima başkenttir.” Tarihi süreçte hep önemli bir misyon üstlenen Konyamız, Selçukluların Anadolu’yu fethederek kurdukları devletin başkentliğini yapmasıyla dönemin ticari faaliyetlerinin çok yoğun olduğu bir merkez konumuna gelmiştir. Anadolu Selçuklular dönemi, başkent Konya için bir ihtişam devri oldu. İki buçuk asra yakın bir süre devam eden bu devirde Konya’nın her tarafı camiiler, medreseler, mektepler kervansaraylar, imaretler, darüşşifalar, suyolları, köprüler ve daha birçok binalarla dolmuştur.
13’üncü yüzyılda ise Konya’nın, sadece Anadolu’nun değil, dünyanın en modern ve düzenli şehirlerinden biri haline geldiğini görürsünüz. Özellikle de bu dönemde haçlı seferlerine iştirak edenlerin tuttukları notlarda Konya’nın büyük ve zengin bir şehir olduğu ifade edilmektedir. Bu devirde Konya, Anadolu’yu baştanbaşa geçen büyük yol üzerinde kurulu canlı bir ticaret merkezi konumunda olması Selçuklulardan sonra da ticaret, sanayi ve kültürel merkez olma özelliğini devam ettirmiştir. Anadolu’nun Türk hâkimiyetinde olduğu bu yüzyılda sosyal ve ekonomik hayata yön veren Ahilik kurumunun Konya’da ortaya çıkması şehrimizin ayrı bir özelliği. Dünyada eşi benzeri olmayan Ahilik sisteminin Selçuklu döneminden Osmanlı dönemine ve günümüze kadar sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda toplumsal düzene katkısı çok büyüktür.
Konya Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de bu köklü geçmişe ve mirasa sahip çıkarak ve geliştirerek şehrimizin ticari, sosyal ve kültürel alandaki geleceğine katkı yapmaya çabalıyoruz. Örneğin “Tarihi Bedesten Çarşısı Sağlıklaştırma ve Dönüşüm Projesi” kapsamında yüzlerce yıldır şehrimizin ve bölgenin ticari hayatına büyük katkı sağlayan Tarihi Bedesten Çarşısı’nda 2 bin 687 işyerinin restorasyonuna imza attık. Sadece Konya merkezde değil, Yeni Büyükşehir Yasası sonrası belediyemiz sorumluluk alanına giren 31 ilçemizde de önemli restorasyon çalışmaları yapıyoruz. Örneğin Akşehir ilçemizdeki Tarihi Arasta Çarşısı ile Eşrefoğlu Bedesteni ve Çevresinde Restorasyon Çalışmamız, Beyşehir, Seydişehir gibi büyük ilçelerimiz başta olmak üzere bütün ilçelerde devam eden restorasyon çalışmalarımız ve yine Konya merkezde Büyükşehir Belediyemizin yapımını sürdürdüğü Tarihi Osmanlı Buğday Pazarı Projesi gibi çok sayıda projemiz de Konyamızın ve ilçelerimizin hem ticari hem de turizm kapasitelerine önemli katkılar yapacaktır. Bu projelerin yanı sıra her fırsatta esnaflarımızla, tüccarlarımızla işadamı ve sanayicilerimizle bir araya gelerek şehrimizin ticari hayatına destek olmak, katkı sağlamak adına önemli projeleri hayata geçirmeyi sürdürüyoruz. Yeni dönemde hep birlikte Konyamızın geleceğine gereken her türlü katkıyı vermeye devam edeceğiz.
Konya’nın sanayisi ve sanayi vizyonuna ilişkin düşünceleriniz nelerdir?
Her şeyden önce Konya’nın sanayide kat ettiği mesafe çok önemli. Bu başarıda Konyalı müteşebbislerimizin ve sanayicilerimizin son yıllardaki gayretleri büyük rol oynadı. Konyamız bugün çok şükür üreten ve ihracat yapan bir sanayi şehri. Konya, 2018 yılında geçen yıla göre yüzde 15,2 artışla 1 milyar 803 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Ben, çalışkan ve bir o kadar da fedakâr sanayici ve tüccarlarımızın bu hedefe de ulaşacağına ve bu yıl Konya olarak ihracatta yeni bir rekor kıracağımıza inanıyorum.
Konya’nın ihracatında yine birinci sırada makine ve aksamları, ikinci sırada otomotiv endüstrisi, üçüncü sırada hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörlerimiz yer alıyor. Yine 2018 yılında Konya’da ihracatını en fazla artıran sektörlerimizden bir tanesi de, üzerinde yoğun olarak çalıştığımız Savunma ve Havacılık Sanayi oldu. Konya Savunma ve Havacılık Sanayimiz 2018’de yüzde 30 ihracat artışıyla, 50 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı. Yani Konya artık net bir sanayi şehridir diyebiliriz. 9 organize sanayi bölgemiz, müteşebbis ruhumuz, sanayicimizin projeleriyle, yetenekli iş adamlarımızla ve devletimizin de desteğiyle önümüzdeki dönemlerde Konyamız daha da gelişecek.
Birkaç ay önce her türlü silah ve silah sistemleri başta olmak üzere savunma sanayi ürünlerine yönelik olarak araştırma, tasarım, geliştirme ve mühendislik faaliyetlerini gerçekleştirmek; söz konusu silah, silah sistemleri ve savunma sanayi ürünlerinin üretimini, test, montaj ve entegrasyonunu, satış ve pazarlamasını, ithalat ve ihracatını yapmak, eğitim, bakım ve satış sonrası hizmet vermek, bu konularla ilgili her türlü ticari ve sınaî faaliyette bulunmak amacıyla yüzde 51’i ASELSAN’a ve yüzde 49’u Konya Savunma Sanayi AŞ’ye ait olmak üzere “Konya Silah Sistemleri Anonim Şirketi” ünvanlı şirket kuruldu. Bu çok önemli bir gelişme ve şehrimizin sanayisine, istihdamına ve her alanda gelişmesine çok büyük katkı yapacak. Bizler de bu yolda sanayicimize, girişimcilerimize, yatırımcılarımıza gereken her türlü desteği vereceğiz.
Konya için bir küresel farkındalık politikanız olacak mı? Yoksa sadece ülke çapında bir gelişimi mi hedefliyorsunuz?
AK Parti Hükümetlerinin en büyük farkı, vatandaşının önüne engel koymak değil, tam tersine hayatlarını kolaylaştırıcı hizmet ve uygulamalara imza atmasıdır. Türkiye, son 16 yılda eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, yerel yönetimlerde ve daha birçok alanda büyük bir atılım içerisine girdi ve Cumhuriyet tarihinin en büyük değişimini yaşadı.
Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hükümetimiz, milletvekillerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız ile yerel yönetimlerimizin büyük gayretleri ve çalışmalarıyla ülkemiz bölgesinde ve dünyada etkin söz sahibi bir konum elde etti.
Konya Büyükşehir Belediyesi olarak bizler başta Hazreti Mevlana’nın dünyaca bilinen eseri Mesnevi’nin 26 dile çevirisini yaparak bu konuda kültürel bir farkındalık oluşturduk. Biraz önce bahsettiğim, Tarihi Bedesten’de 2 bin 687 iş yerinin aynı anda restore edilmesiyle de belediyemiz tarihi dokuyu geleceğe taşıma çalışması nedeniyle uluslararası ödüller aldı. Türkiye’nin TÜBİTAK destekli ilk Bilim Merkezi’ne ve dünyanın sayılı bilim merkezlerinden birine ev sahipliği yapan şehrimiz yeni bilim merkezlerine de öncülük yapıyor.
Konya olarak Dünya Belediyeler Birliği olarak da bilinen Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Eş Başkanlığı ile Dünya Tarihi Şehirler Birliği, İslam Başkentleri ve Şehirleri Birliği, İpekyolu Şehirler Birliği gibi önemli birliklerin Yönetim Kurulu üyesi olarak şehrimizi ve ülkemizi en güzel şekilde temsil etmenin gayreti içindeyiz.
1200’lü yılların muhteşem şehirlerinden olan Konyamızı, geçmişinden aldığı güçle geleceğe taşımak için çalışıyor, projeler üretiyoruz. Konyamız, belediyeleri, kamu kurum ve kuruluşları, sanayicileri, esnafı, sivil toplum kuruluşları, genç nüfusu ve Mevlana’nın hoşgörü ikliminde yetişmiş insanı ile ülkemizin en önemli şehirlerinden biri olma vasfını, dünyanın en önemli şehirleri arasına taşıma gayretini sürdürecektir.
Akıllı şehir politikanız kapsamında yeni dönem için projeleriniz şekillendi mi?
Malumunuz çok değil 1950’lerde dünyanın nüfusu sadece 2,5 milyardı. Ancak sadece 68 yılda bu rakam 7,6 milyara yükseldi. Yani 1950’den bu yana şehirlerde yaşayan nüfus ise 6 kattan fazla arttı ve artık insanların yüzde 55’i şehirlerde yaşıyor. Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre 2050’de şehirlere 2,5 milyar insan gelmiş olacak ve toplamda nüfusun yüzde 68’inin şehirlerde yaşaması bekleniyor. Şehirler bu hızlı artış ile başa çıkmaya çalışıyor. Akıllı şehirler diye anılan kavram da işte bu noktada, yani bu sürdürülebilirlik ve insanların refahı adına son yıllarda öne çıkmış durumda. Akıllı yönetim, akıllı çevre, akıllı ulaşım, akıllı yaşam, akıllı ekonomi gibi birçok başlık sayılabilir bu alanda.
Konya Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de çağın gereklerine yönelik projeler üretiyor ve hayata geçiriyoruz. Bu çalışmalarımızın meyvesi olarak da geçtiğimiz yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından “En İyi Akıllı Kent Uygulamaları” alanında ödülüne layık görüldük.
Neler yapıyoruz bu alanda diye soracak olursanız; ulaşım alanında Akıllı Toplu Ulaşım Sistemleri (ATUS) uygulamamız var. ATUS, vatandaşların toplu ulaşımı daha verimli, daha kolay kullanabilmesini, duraklarda daha az beklemesini sağlıyor. Mobil uygulama, web sitesi, ücretsiz SMS servisi, akıllı duraklar, karekod uygulaması gibi farklı yollarla ulaşılabilen sistem çok beğeniliyor ve yoğun ilgi görüyor. Konya Mobil Uygulamasında bulunan “Ulaşım” sayfasından en yakından en uzağa doğru durakların listesine ulaşılabiliyor. Listedeki duraklara dokunarak o durağa hangi toplu ulaşım aracının kaç dakika sonra geleceği görülebiliyor.
Büyükşehir Belediyemizin yerli imkânlarla yaptığı kontrol merkezi yazılımı olan Trafik Kontrol Merkezimiz üzerinden ise şehir trafiğini kontrol ediyoruz. Trafikteki bekleme sürelerini düşürmek, yakıt tasarrufuna katkı yapmak ve karbon emisyonunu en aza indirmek amacıyla Merkeze bağlı çalışan Dinamik Kavşak Kontrol Sistemimiz, kavşaklarda günlük bekleme süreleri ortalama yüzde 18 azalttı. Bu da yılda ortalama 1 milyon litre yakıt tasarrufu sağlanması demektir.
Kent Bilgi Sistemimiz il geneline hizmet vermek üzere adres hizmetleri, mülkiyet çalışmaları, sosyal doku analiz çalışmaları, yazılım hizmetlerini sürdürüyor. İl geneline ait nüfus, mülkiyet, demografik detay, imar planları, kadastral altlık bulunmakta ve güncellenmektedir.
Yine Sosyal Kart, Kent Bilgi Sistemi, Sosyal Doku Haritası, Scada Sistemi gibi projelerimizle hemşehrilerimizin hayatlarını kolaylaştırırken, onların sosyal hayatlarına da anlamlı dokunuşlar yapıyoruz.
Sosyal belediyecilikte çıta son yıllarda yükseldi. Konya Büyükşehir olarak bu alanda iddianız nedir?
AK Parti, yerel yönetimlerde hizmetin ilk ayağını İstanbul’da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile başlattı. O gün verilen emek ve mücadele ile 2002’den bugüne kadar da AK Parti, hem Türkiye genelinde hem de il ve ilçelerimizde yerel hizmetleri milletimizle buluşturuyor. Bunun en güzel örneklerinden biri de Konya’da hayata geçiyor. Özellikle sosyal belediyecilik anlayışı konusunda Konyamızda çok güzel; ülkemize, hatta dünyaya örnek olacak nitelikte projelere imza attık. Çok güçlü bir sosyal hizmet kadromuz var. Eğitimden sağlığa, istihdamdan meslek kurslarımıza, engellilerimize hizmetten yaşlılarımıza ve hastalarımıza hizmete kadar her alanda çalışmalar yapıyoruz. Örneğin ilkokul birinci sınıftan lise sona kadar şehit ve gazi çocuğu, öksüz, yetim, engelli ve anne-babası resmen ayrı çocuklarımıza her eğitim ve öğretim döneminde eğitim yardımında bulunuyoruz. Yine Türkiye’de ilk defa ihtiyaç sahibi ailelere yönelik Sosyal Kart projesi 2010 yılında hayata geçirildi. Ailelere psikolojik destek sağlayan Aile Destek Merkezimizle; bugüne kadar 600 binin üzerinde mezun veren Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) ile merkez ve ilçelerde hizmet veren Aile Sanat ve Eğitim Merkezlerimizle vatandaşlarımızın hayatlarına katkı sağlamaya gayret ediyoruz. Türkiye’ye örnek olan engellilerin evlerini engel durumuna göre düzenleyen Engelsiz Mekânlar Projesini yine belediyemiz hayata geçirdi.
Kurduğumuz Sosyal Veri Merkezi sayesinde Konya genelinde insanların ihtiyaç durumları, gelir dağılımları, hanedeki özürlü ve hasta sayıları ile ekonomik desteğe ihtiyaçları olup olmadığını tespit ettik. Proje kapsamında, yardım yapacak kurumların detaylı olarak bilgilendirilmesi ve yetkilendirme dereceleri de belirlenerek hizmet sunulmuş oluyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi olarak Gençlik Merkezlerimiz ve Gençlik Meclisimiz vasıtasıyla gençlerimize yönelik çalışmalar da yapıyoruz. Çocuklarımızın eğitimine ve sosyal hayatına da büyük önem veriyoruz. Mesela bu yaz 31 ilçemizde “Güle Oynaya Camiye Gel” Projemizi hayata geçirdik. 40 gün sabah namazına gelen 45 binin üzerinde çocuğumuza bisiklet hediye ettik.
Yine Büyükşehir Belediyesi olarak yine 31 ilçemizde “Konya’da Yüzmeyen Çocuk/Genç Kalmasın” Projesi’ni yürüttük. Medeniyet Okulu Değerler Eğitimi Projemiz, GENÇ KOMEK Yaz Okulu, Bilgehaneler projelerimiz de yine çocuklarımızın hem sosyal hem kültürel hem de eğitim hayatına katkı sağlıyor.
Konya’da özellikle taşradan merkeze artan göçün olumsuz etkilerini azaltmak adına ne tür çalışmalar yürüteceksiniz?
Konya, bir tarım şehri. Konya’nın tarımsal üretim geçmişi, 9 bin yıl öncesine yani Çatalhöyük’te neolitik çağa kadar dayanıyor. Dolasıyla da Konya, binlerce yıldır ülke tarımının en önemli şehirlerinden biridir ve bu özelliğini de güçlendirerek korumayı başarmıştır.
Konya Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de özellikle de Yeni Büyükşehir Yasası’nın hayata geçtiği 2014 sonrasında 31 ilçemizin tamamına önemli hizmetler götürerek hemşehrilerimizin yaşadıkları bölgede kalkınmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bu kapsamda önemli tarımsal destekler sunuyoruz. Birkaç rakam vermek gerekirse KOP’un da desteğiyle tarımsal sulama ve gölet yatırımları kapsamında son 5 yılda 179 tarımsal sulama göleti ve basınçlı sulama göleti için 201 milyon liralık bir kaynak tahsis ettik. Bugüne kadar 152 projeyi bitirdik ve 18 bin 650 hektar tarım arazisi basınçlı sulama sistemlerine kavuşturuldu. 27 projemiz ise bitirilme aşamasında.
Tarımsal desteklemeler kapsamında da bugüne kadar toplam 31 milyon lira kaynak kullanıldı. Söz konusu desteklemeler arasında; meyve fidanı ve çilek fidesi, yüksek sistem bağ aparatı, büyükbaş hayvan tırnak kesme makinası, üzüm sıkma makinası, tohum eleme selektörü, arılı kovan ve polen tuzaklı plastik kovan altlığı, kültür mantarı üretim tesisi (İPART destekli), istiridye mantarı üretim tesisleri, süt toplama merkezleri (İPART destekli), süt soğutma tankı ile silaj paketleme makinası desteklemeleri de bulunmaktadır. Tarımsal eğitim kapsamında da tüm ilçelerimizde 32 farklı tarımsal konu başlığında toplam 101 bin 600 saat tarımsal eğitim verilmiştir. Tüm bu destek ve gayretlerle ana gayemiz, üreticilerimizin daha verimli, daha kaliteli üretim yapabilmelerine katkı sağlamak ve elbette hemşehrilerimizin üretimlerini kendi bölgelerinde yaparak hem yerel hem de ulusal kalkınmaya destek vermek ve yerel göçü önleyerek üreticimizin kendi memleketlerinde kalmalarını sağlamaktır.
Gelecek dönemde belediyeciliğin vizyonu sizce hangi temeller üzerinde şekillenecek?
Sadece gelecek dönemde değil, bugüne kadarki her dönemde AK Parti Belediyeleri olarak temel önceliğimiz; milletimizin gönlünde yer alabilmektir. Bunun için de her daim halkımızın ihtiyaç ve taleplerine göre hareket edilerek hizmet vermeye gayret edildi. Bizi biz yapan ve halkımızın güvenini kazanmamızın sırrı buydu. Yeni dönemin en önemli özelliği de yine hizmet belediyeciliğini, gönül belediyeciliği ile daha üst bir noktaya taşıyacak olmamızdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi; seçimler sandıkta değil, gönüllerde kazanılır.
Sadece seçim dönemlerinde milleti hatırlayan partiler, bugüne kadar hep başarısızlığa uğradı. Ama elhamdülillah bizler Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere bakanlarımızla, milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla, teşkilatlarımızla, kadın ve gençlik kollarımızla günün 24 saati milletimizle birlikteyiz. Onun için AK Parti, sandıktan hep lider olarak çıktı. 2019 Mart Seçimleri için de formülümüz aynıdır. İnanıyoruz ki milletimiz kendisine hizmet eden kendisiyle her daim bir arada olan AK Parti kadrolarını yine görev başına çağıracaktır.