İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu
ABD Merkez Bankası Fed’in Mart toplantısında 2019 yılında faiz artırım beklentilerinin rafa kalkmış olması ilk başta gelişmekte olan ülke piyasaları için olumlu algılanabilir. Ancak Fed’in açıklamalarını dinlediğinizde hem ABD ekonomisine yönelik hem de dünya ekonomisine yönelik risklerin olduğunu görüyorsunuz. Fed açıklamalarında ekonomideki yavaşlama riskine ve şirketlerin borçluluk oranlarına dikkat çekerken, kararın piyasalar üzerindeki pozitif etkisi bir saat bile sürmedi diyebiliriz.
Piyasalar ilk gün açılışlarında pozitif açılsa da bir saat içerisinde yeniden satış baskısı geldi ve birdenbire küresel anlamda algılamaların bozulduğunu gördük. Borsa endeksi de aynı şekilde 105000 seviyesini geçemedi ve sert satışlarla geriledi.
Mart ayının 3.haftasında döviz kurlarında yaşanan spekülatif hareketler iç piyasada algılamaları iyice bozu ve Borsa endeksi uzun zamandır ısrarla savunduğu 100600 desteğinin dahi altına geriledi. Kısa vadede bakıldığında 97000 desteği görülebilir. Bu seviyeler önemli ortalamaların buluştuğu bir nokta olması nedeni ile bir süre etkili bir destek görevi görebilir.
Ancak yaşanan bu gelişmelerin ardından piyasalarda algılamaların bozulduğunu söylemek mümkün. Döviz kurunda oynaklıklar sürerken DolarTL kurunun 5.55 seviyesindeki psikolojik sınırı geçtiğini görmekteyiz. TCMB’nin proaktif adımları neticesinde yeniden 5.55 seviyesi çevresinde daha sakin seyirler görülüyor.
Ancak bu süre içerisinde içeride tahvil faizlerinde 150-200 puana varan yükselişler yaşandı. Tahvil faizleri %18 seviyelerinden bir iki gün içerisinde %19.50 seviyesine yükseldi. Borsada ise banka hisseleri öncülüğünde satışlar bu yazının yazıldığı saatlerde devam ediyor ve endeks 98122 seviyesine kadar gerilemiş durumda. Seçimlerin ardından belirsizliğin ortadan kalkması bakımından olumlu etkiler yaratacağını söylemek mümkün. Siyasi çevrelerin seçim maratonunu geride bırakıp daha fazla ekonomik alanlara motivasyon sağlaması piyasalar içinde algılamaların düzelmesini sağlayacaktır. Kısa vadeli dalgalanmalar yatırımcıların moralini bozmuş olsa da uzun vadede Türk Lirası varlıkların hala oldukça cazip olduğunu düşünüyoruz.