İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya Özer
DİKKAT! MERKEZ BANKASI DEVREDE!
Merkez Bankasının ağustos ayı para politikası toplantısında piyasa beklentisine paralel olarak faizlerde değişikliğe gidilmedi. Ancak piyasanın gözü kulağı Merkez Bankasından gelebilecek ek sıkılaştırma adımlarında olmaya devam ediyor. Merkez, para politikası olan yüzde 8ş.25’ten fonlama yapmıyor. Bununla birlikte çok küçük bir miktar da olsa geç likidite penceresi olan (GLP)yüzde 11.25’ten fonlama yapmaya başladı. Piyasa tam olarak sıkılaşma içinde.
TL’nin maliyetini artıran adımlara karşın Türk Lirasının ateşi tam olarak sönmüş değil. Kur Asya seansında 7.4108 seviyesi ile rekor tazelemesi sonrası geri çekildi. Buna karşın 7.40 yakınlarındaki hareketin sürdüğünü söylemek mümkün. Kurda net bir dengelenme eğilimi henüz oluşmadı. Ancak bu saatten sonra satın alınacak kur seviyesi içinde Merkez Bankasının da müdahalesini satın almış olacağız. Dolayısıyla bu seviyelerde temkinli olmakta fayda var.
Yılın başından bu yana Türk Lirası Dolar karşısında yüzde 23,6 bu ay ise yüzde 5 değer kaybetti. Diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştığımızı söylemek mümkün. TL üzerindeki stres halen daha hissediliyor. Ancak şimdilik Merkez Bankası bütün araçlarını kullanarak kura müdahale etmeyi tercih etmiyor. Bunun için her gün hemen hemen yüzde 4 – 5 gibi reaksiyonu yüksek yukarı yönlü hareketin oluşması Merkez Bankasının hareket mekanizmasını hızlandıracaktır. Şimdilik bunu izlemiyoruz. Ancak 7.40 üzerindeki hareketlerin ne kadar kalıcı olacağı Merkez Banaksının radarına girebilir. Diğer taraftan Doğu Akdeniz’le ilgili gelişmelerde ısınma var. Her gün yeni bir haber alıyoruz. Şimdilik haber akışlarını izlemeye devam ediyoruz.
Endekste ise henüz 1108 seviyesi üzerinde yerleşmekte zorlanıyoruz ve bu seviyeden kar satışlarıyla karşılaşıyoruz. 1108 seviyesi üzerine yerleşik seyirlerin oluşması halinde ana direncimiz olan 1135 seviyesine doğru yükselme potansiyelimiz artacaktır. İlave alımlar için ise 1135 seviyesinin üzerindeki yerleşik seyirlerin beklenmesinde fayda var. Şimdilik 22 ve 50 haftalık ortalama olan 1070 seviyesi üzerindeki seyirler korunuyor. Bu seviye altına düşüşler olmadığı sürece satışların hızlanmasını beklemiyoruz. Yatırımcılar için sıkışan piyasada işlem yapmak zordur. Dolayısıyla 1135 seviyesi üzerindeki yerleşik seyirlerin oluşmakta zorlanması halinde yüzde yüz hissede olmamakta fayda var.
Eylül ayında yurt dışı gündemde Fed toplantısı olacak. Fed’in Eylül ayı toplantısında ekonomiye ilişkin projeksiyonların açıklanması bekleniyor. Ekonomiye yönelik beklentilerin nereye evrileceği küresel piyasalarda ABD Dolarında etkili hareketleri beraberinde getirebilir.
Biz de iç gündem ise enflasyon, Merkez Bankası adımları ve Doğu Akdeniz olmaya aday görünüyor. Piyasada fiyatlamaya dahil olmayan yeni bir gelişme olup olmayacağını izleyeceğiz ancak genel olarak global piyasada ibre güvenli liman varlıklarında ve yurt dışı hisse senetlerinde olmaya devam edecek gibi görünüyor.