İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya Özer
NİSAN AYINA YÖNELİK ÖNEMLİ TARİHLER
Küresel cephede yükselen ABD 10 yıllı tahvil faizleri piyasalarda baskı oluştururken, yurt içinde değişim rüzgarları TL varlıkları ve Türk Lirasını olumsuz etkiledi.
Enflasyon ve büyüme beklentilerinin artması ABD tahvil getiri eğrisinin dikleşmesine neden olurken, bu durum başta gelişmekte olan ülke para birimlerini önemli ölçüde baskıladı. ABD Başkanı Biden’ın 1.9 trilyon $’lık teşvik paketinin onaylanması ve ABD’de aşılanmanın hızlanmasıyla ABD ekonomisinde güçlenme beklentileri arttı. Bu durum küresel piyasa dinamiklerini baskılarken son dönemde getiri eğrisindeki yavaşlama piyasanın daha kontrollü hareket etmesini destekliyor. Ancak muhtemelen nisan ayında da ABD 10 yıllık tahvil faizlerini izleyeceğimiz orta devam edecektir diye düşünüyorum.
Küresel piyasalardaki hareketlilik Türk Lirasında sınırlı baskı oluştururken, 20 Mart sabaha karşı TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınması iç dinamikleri olumsuz etkiledi. DolarTL haftayı ağırlıklı olarak 7.90 seviyesinde dengelenerek geçiriyor diyebiliriz. Zaman zaman yukarı yönde ataklar olsa da kısmen Dolar kurunda yatay bir seyir oluştu denilebilir. Ancak Dolar kurunun düşmüyor olması da Kabine değişikliği gelişmeleriyle bekle gör havasının oluştuğunu anlatıyor olabilir. DolarTL’de yeniden 7.70 seviyesi altında yerleşik seyirler olmadığı sürece yukarı yönlü eğilimin sürmesi beklenebilir.
Nisan ayında bizim için önemli tarihlerden bir tanesi 15 Nisan’da gerçekleşecek TCMB faiz kararı toplantısı olacak. En baştan belirtmiş olayım. Benim beklentim faizlerde bir değişikliğe gidilmemesi yönünde. Yeni Merkez banaksı Başkanı Şahap Kavcıoğlu her ne kadar düşük faiz politikası yanlısı olmasına karşın artan enflasyon beklentileri, dalgalı seyreden küresel piyasa ortamı ve yükselen Dolar kurundaki hareketle birlikte beklemede kalacağını düşünüyorum. Ancak yabancı yatırımcının %19 politika faiz oranına artık aynı düzlemde bakmadığını söylemek mümkün. Ortodoks politikalardan ne kadar hızlı uzaklaşılırsa kur üzerindeki faiz kalkanı da o kadar çabuk incelecektir. Dolayısıyla küresel dalgalanmalarda çok daha kırılgan hale gelmemiz mümkün olabilir.
Yurt içindeki bir önemli nisan ayı günü ise 29’unda gerçekleşecek enflasyon raporu toplantısı olacak. Bu toplantı yeni Merkez Banaksı Başkanı Kavcıoğlu’nun kendini tanıtması ve anlatması için büyük bir şans. Ayrıca Nisan ayının 29’unda Fed toplantısı ve 30’unde Avrupa Merkez Bankası para politikası toplantısı gerçekleşecek.
Teknik olarak DolarTL’de psikolojik sınır olan 8 seviyesi yakınlarındaki hareket sürüyor. Haftalık grafikteki teknik göstergeler düşüşlerin daha sınırlı kalabileceğine yönelik sinyale vermeye başladı. Bu nedenle 7.70 ve 7.56 seviyelerindeki destek noktaları kritik öneme sahip. Bu seviyelerin altında kalıcı seyirler olmadığı sürece yükselen eğilimde yumuşama olmasını beklememekteyiz.