İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya Özer
HAZİRAN AYINA DİKKAT!
Haziran ayına girmeden hemen belirtelim Mayıs ayı Borsa endeksi için iyi bir ay oldu. Özellikle 19 Mart’ta TCMB Başkanının değişiminden sonraki keskin satışlar bir miktar yerini yükselişe bıraktı. Ancak yabancı yatırımcının bizden hala uzak olması endeksin daha güçlü bir konumda olmasına ne yazık ki zemin hazırlayamıyor. Risk primimiz halen daha 400 seviyelerinde, bununla birlikte bozulan enflasyon tahminlerinin nereye evrileceği belirsiz. Turizm gelirlerinin yokluğu cari açıkta yüksek bir seviye ile yıl sonunu tamamlayacağımıza işaret ederken bu TL tarafını desteklemiyor. İç dinamiklerdeki zayıf görünüm de yabancının ilgisini maalesef ki çekmiyor.
Haziran ayı tahminimce bizim için biraz kritik olabilir. Siyasi söylemlerin biraz daha ağır bastığı bir hava oluşmaya başlandı. Eken seçim söylemleri daha da yüksek sesle ifade edilirse süreç iç piyasayı başka bir tarafa itebilir. Bu gelişmelerin neler göstereceğini izleyeceğiz. Bunun dışında 14 Haziran’da gerçekleşecek NATO Zirvesi sonrası ABD Başkanı Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşme yapması bekleniyor. ABD ile ilişkilerin inci bir düzlemde olması bizi zayıf kıllan diğer etkenler arasında bulunuyor. Dolayısıyla burada yaşanacak gelişmeler piyasaların dikkatinde olacaktır. 17 Haziran’da TCMB’nin para politikası toplantısı bulunuyor. Ben bu toplantıda bir faiz indirimi beklemiyorum. Yüksek ihtimal var olan %19 politika faizi korunacaktır. Sebep ise çok açık. Muhtemelen 3 Haziran’da alacağımız Mayıs ayı enflasyon rakamı Nisan ayının daha da üzerinde olacak. Hal böyle olunca Merkez Bankasının hareket alanı oldukça sınırlı kalacak. Şayet bir faiz indirimi gelmesi halinde bu çok erken bir adım olacağından muhtemelen piyasa bunu olumsuz olarak algılayacaktır.
DolarTL’de teknik ve temel sinyaller yönün yukarı olduğuna işaret ediyor. Küresel piyasalarda dolar endeksinin son üç ayın düşük seviyelerinde olmasına karşın Dolar kurunda önemi bir yumuşama olmadı. 19 Mart’tan sonra bozulan dinamikler ve net bir şekilde yaşanan negatif ayrışma devam ediyor. Şimdilik bunu düzeltebilecek bir hikaye de görünmüyor. Teknik olarak 8.30 seviyesinin altında oluşabilecek geri çekilmeler Dolar kurunu net bir şekilde rahatlatacaktır. Ancak 8 seviyesinin altında kalıcı bir görünüm olması için olağanın dışında beklenmedik olumlu bir gelişmenin olması gerekmekte. Şayet 8.50 seviyesinin üzerine yükselen ve bu seviyenin üzerinde kalmakta inat eden bir kur hareketi ile karşılaşmamız halinde yeni rekor seviyeleri test etmemiz muhtemel görünüyor.
Borsa İstanbul’da kötü senaryoda 1350 seviyesi göz kırpıyor. Ancak küresel piyasalarda risk iştahı yüksek. Dolayısıyla endeksteki düşüş yaşanması halinde bizden kaynaklı bir katalizör olmasını beklerim. Yurt dışında dengeli iyi bir hava var. Yurt içinde enflasyondaki bozulmanın beklenenden daha farklı boyutlara taşınması işi tatsızlaştırabilir. Bu durum kritik direnç seviyelerine yaklaşan endeks için gayet güzel bir satış fırsatı olur. Buna karşın iyi senaryoda 1400 seviyesi üzerinde kalmak isteyen bir endekste 1472’ye doğru yükseliş eğilimi yaşanabilir. Endeks için şu an en kritik konu algılamaların nereye kayacağı. Bence şu an belirsizlik biraz daha hakim gibi. Uzun vade bakan yatırımcılar için oyun değiştirici bir durum şimdilik söz konusu değil. Ancak endekste yaşanan kısa vadeli dalgalanmalar kısa vadeli yatırımcının moralini bozabilir. Dengelerde bozulma olması halinde risk alınmaması gereken bir evreye giriyor olabiliriz.
Ilımlı ve dengenin korunacağı bir Haziran ayı olmasını dilerim.