T.C. CUMHURBAŞKANLIĞI SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANI PROF. DR. İSMAİL DEMİR
TÜRK SAVUNMA SANAYİSİ GÜÇLÜ DİNAMİKLERLE BÜYÜYOR!
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Sürdürülebilir sanayide olmazsa olmaz ihracattır. Geleceğin bu konuda çok parlak olduğunu görüyoruz. İnşallah hedeflerimiz katlanarak büyüyecek” dedi.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Olgunlaşmış, yetkin bir sanayi, Ar-Ge ve teknoloji alt yapınız yoksa ileri bir savunma sanayisinden bahsetmeniz de mümkün değil. Özellikle bölgemizde oluşan konjonktür ve daha uzun yıllar devam edeceği endişesini taşıdığımız istikrarsızlık, caydırıcılığımızın ancak güçlü bir savunma sanayii ile mümkün olabileceğini ortaya koymaktadır” dedi.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Prof. Dr. İsmail Demir, “Modern savunma sanayiinin geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyonu ana misyonu ile çıkılan yolda, Başkanlığımız, kuruluşundan bugüne; bu misyonu yerine getirme yönünde önemli başarılara imza atmıştır. Başkanlığımız; şirketlerimizin, kobilerimizin, araştırma kuruluşlarımızın, üniversitelerimizin katılım ve desteğini sağlayarak, sektörün kendi ekosistemini oluşturmasının temellerini atmıştır. Bu anlamda, Türkiye’nin bütün beyin gücünü seferber eden ve bu alanlardaki tüm potansiyelini kullanmasını sağlayan bir yapı oluşturma yönündeki faaliyetlerini de arttırarak devam ettirmektedir” dedi ve ekledi: “Güçlü Türkiye’nin teminatı olan Savunma Sanayii Başkanlığı olarak bizler; savunma ve güvenlik teknolojilerinde, uluslararası platformda lider ve yol gösterici bir Türkiye için, gerekli atılımları yaparak hedeflerimize ulaşacağımıza yürekten inanıyor; ülkemizin, bölgesinde ve dünyada değişen koşullar karşısında savunma sanayii ihtiyaçlarının en üst düzeyde karşılanabilmesi için var gücümüz ile çalışmaya devam ediyoruz.”
“Türk savunma sanayisinin son yıllardaki başarısı ve gelişimini sektör verilerinde de görebilirsiniz” diyen T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, sözlerini şöyle sürdürdü; “2002 yılında sadece 62 savunma projesi yürütülürken, bugün bu sayı 700’e yaklaştı. 2002 yılında yaklaşık 5,5 Milyar dolar bütçeli savunma projeleri yürütülürken geldiğimiz noktada yaklaşık 11 katlık bir artış ile 60 Milyar dolarlık proje hacmine ulaşıldı. İhale süreci devam eden projeler de göz önüne alındığında 75 Milyar doların üzerinde bir büyüklüğe ulaşılacağı öngörülüyor. Türk savunma ve havacılık sanayisinin 2002 yılında 248 milyon dolar olan ihracatı, 2018 yılında 2 milyar 188 milyon dolara çıktı. 2002 yılında 1 milyar dolar olan ciro rakamı, 2018 yılında 8 milyar 760 milyon dolara yükseldi. Neredeyse yok düzeyinde olan Ar-Ge harcaması 1 milyar 448 milyon dolara çıktı. Bugün dünyanın en büyük savunma şirketleri listesinde 5 firmamız bulunuyor. Güçlü Türkiye’nin teminatı olan Savunma Sanayii Başkanlığı olarak bizler; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde savunma ve güvenlik teknolojilerinde, uluslararası platformda lider ve yol gösterici bir Türkiye için, gerekli atılımları yaparak hedeflerimize ulaşacağımıza yürekten inanıyor; ülkemizin, bölgesinde ve dünyada değişen koşullar karşısında savunma sanayisi ihtiyaçlarının en üst düzeyde karşılanabilmesi için var gücümüz ile çalışmaya devam ediyoruz.”
TÜRK SAVUNMA SANAYİİNİN BAŞLICA ÖNEMLİ PROJELERİ ŞÖYLE;
ALTAY Tankı Tasarlandı, Geliştirildi, Seri Üretim Sözleşmesi İmzalandı: Ülkemizin modern ana muharebe tankı ihtiyacı doğrultusunda ortaya çıkan ALTAY Projesi’nde ilk yerli ana muharebe tankı tasarlandı ve geliştirildi. 250 adet ALTAY tankının seri üretimi için sözleşme imzalandı.
Yerli Zırhlı Araçlar Güvenlik Güçlerinin Kullanımında: Askeri birlikler ile güvenlik güçlerinin meskûn mahal ve kırsal alanlar dahil olmak üzere her türlü bölge ve arazi şartlarında harekat ihtiyaçlarına cevap veren, yüksek koruma ve hareket kabiliyetlerine sahip Kirpi, Kirpi II, Cobra II, Ejder Yalçın, Pars, Vuran gibi çeşitli konfigürasyonlardaki zırhlı araçlar artık Türk savunma sanayisi tarafından yerli ve milli olarak üretiliyor.
MİLGEM’ler Görevde: Yüzde yüz yerli tasarım, ilk milli savaş gemimiz olan MİLGEM projesinde ilk iki gemi TCG Heybeliada ve TCG Büyükada Deniz Kuvvetlerimizin hizmetinde. Geçici kabulü yapılmış olan TCG Burgazada’nın kesin kabulü ve halihazırda testi sürdürülmekte olan 4. Gemi TCG Kınalıada’nın geçici kabulü bu yıl gerçekleştirilecek. LST Amfibi Gemiler Hizmette Yerli ve milli imkanlarla tasarlanıp, geliştirilen TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar gemileri amfibi harekat, araç ve personel nakli, ateş desteği ve gerektiğinde doğal afetlerde yardım ile acil destek hizmetleri imkanıyla Türkiye’nin deniz gücünün dünya denizlerinde temsiline katkı sağlayacak. Her iki gemi de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.
LHD Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi İnşa Ediliyor: Denizlerimizde asgari bir tabur büyüklüğündeki kuvvet ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek. Çok Maksatlı Amfibi Hücüm Gemimiz TCG Anadolu bu yıl denize indirilecek. Geminin 2020 sonunda teslim edilmesi planlanıyor. Türkiye bu hacimde gemiye sahip sayılı ülkelerden biri olacak. Denizaltı Teknolojisinde Yeni Kabiliyetler Ediniliyor Düşman kontrolündeki denizlerde uzun süre harekat yapabilecek yeni tip denizaltılar azami yerli katkı ile Gölcük Tersanesinde inşa edilerek, entegrasyonu ve sistemleri konusunda bilgi birikimi ve tecrübe sağlanması işlemlerine başlandı. Yeni tip denizaltıların, 2022 yılında Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilmesi hedefleniyor.
Milli Muharip Uçak Çalışmaları Sürüyor: Projeyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ın 2030’lu yıllardan sonraki muharip uçak ihtiyacının yurt içinde özgün tasarım modeli ile karşılanması amaçlanıyor. Yerli sanayinin azami düzeyde kullanılarak özgün tasarım faaliyetlerinin tamamlanması. hedeflerimiz arasında bulunuyor.
Eğitim Uçakları: HÜRKUŞ ve HÜRJET Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Geliştirme Projesi “HÜRKUŞ” kapsamında 2 adet prototip uçak Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi. HÜRKUŞ, Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi’nden tip sertifikası alan ilk Türk uçağı olup, küresel sivil ve askeri havacılığın gelişen eğitim uçağı ihtiyaçlarına cevaben tamamen özgün şekilde tasarlanıp geliştirildi. Sayısal kokpitli versiyonu olan HÜRKUŞ-B’nin seri üretim faaliyetleri ile silahlı versiyon HÜRKUŞ-C’nin çalışmaları devam ediyor. Jet eğitim ve hafif taarruz uçağı kapsamında ise HÜRJET projesi başlatıldı.
Türkiye, İHA ve SİHA’larıyla Dünyanın Sayılı Ülkeleri Arasında Daha önce tamamen yurt dışına bağımlı olunan insansız hava araçları artık yerli olarak tasarlanıyor ve üretiliyor.
Taktik ve operatif sınıftaki İHA’lar BAYRAKTAR TB2 ve ANKA’lar silahlı ve silahsız versiyonlarıyla gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevleri icra ediyor. Ayrıca dünyada kendi sınıfında hem en iyisi olacak hem de dünyada bu teknolojiyi geliştirebilen 3 ülkeden biri haline geleceğimiz AKINCI İHA projesi başlatıldı. AKINCI İHA çok daha faydalı yük taşıyabilecek.
Özgün Helikopter GÖKBEY: Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer ihtiyaç sahibi makamların eğitim helikopteri ve hafif sınıf genel maksat helikopteri ihtiyacının karşılanması amacıyla en zorlu iklim şartları ve coğrafyada, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin bir şeklide faaliyet gösterebilen bir helikopterin, milli imkan ve kabiliyetler kullanılarak tasarlanması ve üretilmesine yönelik GÖKBEY Özgün Helikopter projesi başlatıldı.
Atak Helikopteri Ve Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri: Güvenlik güçlerinin “Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri” ihtiyacının karşılanması için geliştirilen ATAK helikopterinin üretimi devam ediyor. ATAK’a göre daha faydalı yük taşıyabilen, son teknoloji hedef takip ve görüntüleme sistemleri, elektronik harp sistemleri, navigasyon sistemleri, haberleşme sistemleri ve silah sistemleri ile donatılmış yeni bir taarruz helikopter platformunu tamamen yerli geliştirmek hedefiyle başlatılan Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri projesinde sözleşme imzalandı. Helikopterin ilk test uçuşunun 5 yıl sonra yapılması planlanıyor.
Yerli Platformlar İçin Yerli Motorlar Geliştiriliyor: Tank, hafif zırhlı araç, helikopter, insansız hava aracı ve füze sistemlerinin motor ve güç aktarma sistemlerinin geliştirilip üretilmesi amacıyla projeler başlatıldı.
ANKA insansız hava aracı, yerli motorla ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirmiş olup, bu motorun farklı varyasyonları üzerinde çalışmalar sürüyor. SOM füzesinde kullanılacak jet motorunun, Gökbey’de kullanılacak turboşaft motorunun test ve geliştirme süreci devam ediyor. Tank ve hafif zırhlı araçlarda kullanılacak motor sistemlerinin tasarım süreçlerine ilişkin önemli mesafe katedildi. Bu projeler sayesinde yerli ve milli platformlarda bu alandaki yurt dışına bağımlılık giderilecek.
Geleceğin Silah Sistemleri: Lazer Ve Elektromanyetik Geleceğin silah sistemleri olan lazer ve elektromanyetik silahlarda çalışmalar sürüyor. Şahi 209 ve TUFAN elektromanyetik silahlar ile Aselsan LSS ve IŞIN lazer silahlarının test atışlarını başarıyla gerçekleştirildi. Türkiye, bu alanda dünyada çalışma yapan sayılı ülkeler arasında. Mühimmat Ve Füze Projeleri Stratejik ve taktik düzeylerde satıhtan ve havadan, satha atılabilen füze ve roket sistemlerinin geliştirme ve seri üretimleri gerçekleştirildi. Havadan havaya ve deniz unsurlarından yine satha atılacak füze sistemlerinin geliştirme süreçleri devam ediyor. Orta ve alçak irtifalarda hava ve füze savunma amacıyla kullanılacak füze sistemlerinin geliştirme safhasında önemli mesafe katedildi. Bunların yanı sıra insansız hava araçları başta olmak üzere, faydalı yük taşıma kapasitesi kısıtlı olan platformlardan atılabilen mini akıllı mühimmatlar geliştirilerek seri üretime geçtik. Ayrıca, konvansiyonel bombaların, yüksek hassasiyetle hedeflerini bulmaları maksadıyla geliştirilen güdüm kitleri sahada etkin bir biçimde kullanılıyor. Bu kapsamda geliştirilip üretilen mühimmatlara örnek olarak Bora, K+, SOM, SOM-J, Gökdoğan, Bozdoğan, Atmaca, OMTAS, UMTAS, MAM-C, MAM-L, Bozok, Hassas Güdüm Kiti HGK, Kanatlı Güdüm Kiti KGK, Lazer Güdüm Kiti LGK, Teber verilebilir.
Uydu Projeleri: Dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkan tanıyacak, aynı zamanda orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi pek çok sivil faaliyet alanında da görüntü ihtiyacını karşılayacak GÖKTÜRK-1 ve GÖKTÜRK-2 uyduları fırlatılarak yörüngeye yerleştirildi. Ayrıca Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) Geliştirme Projesi başlatıldı.
Yerli Hava Savunma Sistemleri Geliştiriliyor: Orta ve yüksek irtifa füzeleri ile uçakları aşarak gelen tehditleri alçak irtifada tespit, teşhis ve tahrip ederek kara birliklerinin hava savunmasını sağlamak için KORKUT Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi geliştirildi ve seri üretime geçildi. Askeri üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunması amacıyla hava araçlarına, seyir füzelerine, havadan karaya atılan füzelere ve insansız hava araçlarına karşı alçak irtifa için Hisar-A ve orta irtifa için Hisar-O hava savunma sistemleri geliştirildi. Atış test faaliyetleri süren bu sistemlerden Hisar-A’nın 2021’de, Hisar-O’nun 2022’de teslim edilmesi hedefleniyor. Ayrıca, Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi ihtiyacının tamamen yerli olarak karşılanması için SİPER projesi başlatıldı. Elektronik Harp Ve Radar Sistemlerinde İleri Teknoloji Seviyesine Ulaşılıyor Hava Platformunda Uzaktan Elektronik Destek/Elektronik Taarruz Kabiliyeti (HAVA SOJ) Projesi sözleşmesini imzalandı. Yerli imkanlarla yapılacak 4 adet HAVA SOJ sistemi 2023 yılından itibaren Hava Kuvvetleri Komutanlığı hizmetinde olacak. Çok uzun menzilde su üstü ve hava hedeflerinin tespit ve takibini gerçekleştirecek ve gemide bulunan güdümlü mermiyi hedefe yönlendirecek “Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar-ÇAFRAD” sistemi, yerli ve milli imkanlarla üretildi. Türkiye, artık sınırlı sayıda ülkenin sahip olduğu yüksek teknoloji radar geliştirme ve üretme yeteneğini yakaladı.
İnsansız Kara Araçları Projeleri: Hafif, orta ve ağır sınıf olmak üzere, üç ayrı kategoride insansız kara araçları projeleri başlatıldı. Uzaktan Kumandalı Araç Platformu (UKAP) 2019 yılı içinde ilk kez envantere girecek.
Geliştirilen İnsansız Ejder Yalçın: Tarantula, Ankebot gibi uzaktan komutalı atış sistemlerine sahip insansız kara araçlarının test ve kabiliyet artırımı çalışmaları sürüyor. Ayrıca düşük ağırlıkta keşif gözetleme, haritalama ve KBRN modüllerine sahip atılabilir insansız kara araçları çalışmaları da devam ediyor.
Yerli Ve Milli 4,5 G Baz İstasyonu: ULAK Devrede Artan askeri ve sivil veri haberleşmesi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 4G haberleşme sistemi milli yazılım ve donanım bileşenlerinin geliştirilmesi hedeflenmekte olup, 4G teknolojilerine yönelik milli imkan ve kabiliyetler artırılarak mobil haberleşme teknolojilerine yönelik dışa bağımlılığın azalması bekleniyor. ULAK Projesi ile geliştirilen baz istasyonları, ülke çapında hizmet vermeye başladı.
Milli Piyade Tüfeği MPT-76: Türk Silahlı Kuvvetlerinin istekleri ve taktik sahanın gerekleri doğrultusunda, her türlü arazi ve iklim koşulunda sorunsuz bir biçimde hizmet verebilecek piyade tüfekleri tamamen yerli ve milli imkanlarla tasarlanarak, üretimi gerçekleştirildi. Öte yandan, MPT-76 tasarımı temel alınarak üretilen çeşitli varyasyonlarının yanı sıra bu tüfeklerle uyumlu, gece ve gündüz harekat etkinliğini sürdürmek gibi ek faydalar sağlayan cihazlar da geliştirildi.