İntegral Araştırma Uzman Yardımcısı Esra Uzun
ONS ALTIN’DA BEKLENTİLER!
ABD’de Haziran ve Temmuz aylarında %5.4 seviyesinde açıklanan TÜFE rakamı, 2008 krizinden bu yana kaydedilen en yüksek enflasyon seviyesi olma özelliğini taşıyor. Biden Başkanlık koltuğuna oturduğundan beri sağlanan teşvikler ve istihdam piyasasındaki toparlanma harcama kanallarının önünü açarak enflasyona yol açmış görünüyor.
Küresel tarafta geçtiğimiz aylarda kaydedilen emtia ve gıda fiyatlarındaki hızlı yükseliş de enflasyonda yukarı yönlü ivmelenmeyi hızlandıran bir etken olarak izlendi. Hal böyle olunca Fed’in görece şahin üyelerinden varlık alımlarının azaltılmasına yönelik açıklamalar gelmeye başladı. Güvercin üyeler ise hızlı bir varlık alımı azaltılması kararına daha çekimser yaklaşıyor.
Fed Başkanı Powell ise yüksek enflasyonun geçici olduğuna ve ekonominin tam istihdam piyasasından uzak olduğuna yönelik açıklamalarla piyasaları sakinleştirmeye çalışıyor. Fiyatlamalar bu algılamalarla yön buluyor diyebiliriz. Gelen verilerin detaylarına indiğimizde ise Powell’ın açıklamalarını destekler nitelikte olduklarını görüyoruz. Üstelik emtia fiyatlarında son 2 aydır görülen geri çekilme de enflasyon görünümü üzerindeki baskıyı hafifletici nitelikte bulunuyor.
İstihdam piyasasına yöneldiğimizdeyse 2020 yılının Nisan ayında pandeminin ilk etkileriyle beraber tarım dışı istihdam piyasasında görülen 20 milyon iş kaybının ardından, tarım dışı istihdam verisi son 2 aydır beklentilerin üzerinde istihdam sağlandığını ortaya koyuyor. 2021 yılının ilk 7 ayında oluşan ortalama aylık tarım dışı istihdam artışı 556 bin seviyesinde bulunuyor. Ağustos ayına ait beklentiler ise tarım dışı istihdamda 725 bin artış sağlanması şeklinde, 7 aylık ortalamanın üzerinde oluşmasıyla beraber istihdam da güçlü toparlanma sürüyor. Ancak ABD’de halen daha istihdam piyasası pandemi öncesi istihdamın 3 milyon gerisinde bulunuyor.
Yayımlanan son FOMC tutanaklarında Fed üyelerinden yükselen şahin sesler dikkat çekerken bu yıl sonunda varlık alımlarının azaltılması işaret edildi. Ancak küresel tarafta artan koronavirüs vakaları ve ekonomik verilerin toparlanmada yavaşlamaya işaret etmesiyle beklentilerde bozulma meydana geldi. Piyasalar Jackson Hole Sempozyumundan daha güvercin açıklamalar gelmesi ihtimaline odaklandı. Geçtiğimiz hafta 93.72’ye kadar yükselen Dolar Endeksi güvercin beklentilerle 93 seviyesine gerilerken ons altın 2 haftalık aranın ardından tekrar 1800’lü seviyelere yükseldi. Jackson Hole’da Powell’ın yapması beklenen konuşma piyasaların odak noktası haline gelmiş durumda.
Fed’in varlık alımları ve düşük faiz ortamı ile sağlamaya çalıştığı parasal genişlemeci ortamın, enflasyon ve istihdam piyasasında beklenen seviyelerin sağlanmasıyla kademeli bir şekilde son bulması bekleniyor. Bu kapsamda piyasalar enflasyonda yüksek seyirlerin geçici olduğuna ikna olmuşken istihdam piyasasında gerçekleşen gelişmeler yüksek önem arz ediyor. 3 Eylül’de açıklanacak olan Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi, küresel piyasaların odağında olmaya devam edecek bir diğer katalizör olarak karşımıza çıkıyor.
Teknik açıdan bakıldığında ons altında 1750 altına kalıcı geri çekilmeler gerçekleşmedikçe düşüşler bu bölge ile sınırlı kalabilir. Yükselişlerde ise daha önce pek çok kez test edilen ancak 2 aydır üzerinde kalıcı olunamayan 1830 seviyesi güçlü direnç olarak izleniyor. Ons altın 1830 seviyesi üzerinde kalmakta ısrarcı olması halinde 1900 seviyesine doğru yükseliş eğilimi başlayabilir.