İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Esra Uzun
ONS ALTINDA TAPERING MI, ENFLASYON MU KAZANACAK?
Piyasaların uzun zamandır bekleyiş içerisinde olduğu varlık alımlarının azaltılması sarmalında sona yaklaştık. Fed’in parasal sıkılaşma için beklediği ortam oluşmaya başladı. ABD’de enflasyon son 4 aydır %5’in üzerinde bulunarak 2008 krizinden bu yana en yüksek seviyelerde gerçekleşmeye devam ediyor. İstihdam piyasasında ise işler biraz daha karışık. Tarım dışı istihdam son 2 ay beklentileri karşılayamadı. Ancak haftalık işsizlik başvurularına baktığımızda son 2 haftadır pandemi döneminin en düşük seviyesinde gerçekleşen verileri karşılıyoruz. Son olarak Fed Başkanı Powell da varlık alımlarının azaltılmaya başlanmasına hazırlandıklarını ve 2022 ortalarında varlık alımlarının sonlandırılmasını hedeflediklerini açıkladı. 2-3 Kasım’da gerçekleşecek Fed toplantısında varlık alımlarının azaltılmaya başlanması beklentileri giderek kuvvetleniyor.
Küresel enflasyona dair yukarı yönlü riskler ise hız kaybetmeden varlığını sürdürüyor. Hem gıda tarafında, hem emtia tarafında fiyatlar yükselişini sürdürüyor. Üstelik arz yönlü unsurların merkez bankalarının para politikasıyla çözemeyeceği sorunlar olması enflasyon endişelerini daha da artırıyor. Son olarak WTI ham petrolde 2014’ten bu yana, Brent petrolde 2018’den bu yana görülen en yüksek seviyelerde fiyatlamalar gerçekleşiyor. Küresel iklim krizi ve pandemi kaynaklı unsurlar emtia ve enerji tarafında üretimi zorlaştırarak fiyatları yukarı itiyor. Büyük merkez bankalarının üyelerinden de enflasyonun kalıcı olabileceğine dair açıklamalar gelmeye başladı. Tapering beklentileri karşısında kalıcı enflasyon endişeleri, güvenli liman kabul edilen ons altına güç veren tarafta yer alıyor. Yine de enflasyonun ne ölçüde kalıcı olacağı konusu henüz netleşmiş değil. Son olarak Fed Başkanı Powell enflasyonun kalıcı olabileceğine yönelik endişelerini dile getirirken, ABD Hazine Bakanı Yellen, ABD’de enflasyonun kontrolden çıkmadığı ve önümüzdeki yılın ortasında normale dönmesinin beklendiğini açıkladı.
Kasım ayında ons altında tapering ve enflasyon ikilisi arasında fiyatlamaların gerçekleşmesi beklenebilir. Teknik açıdan 1830 seviyesini güçlü direnç bölgesi olarak izlemeye devam ediyorum. Bu seviyeye yükselişlerde satış baskısının güçlendiğini görebiliriz. Buna karşın bu seviyenin yukarı yönde kırılması halinde 1850 seviyesi takipte olacak. Aşağıda ise 1750 seviyesi güçlü bir destek bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. Dolar Endeksi ve tahvil faizlerindeki seyirlerin de ons altın yatırımcıları tarafından yakından izlenmesinde yarar var.
Gram altın tarafında ise hem ons altında oluşan kısa vadeli yükselen trend, hem DolarTL’de kaydedilen hızlı yükseliş ile yeni rekor seviyelerin görüldüğü bir süreç içerisindeyiz. Ons altında geri çekilmeler kaydedilse de kurda yükseliş ivmesi korundukça gram altında yeni rekor seviyelere açık olduğumuzu düşünüyorum. Satış yönlü pozisyonlanmalar yerine geri çekilmelerde alım yönlü işlem gerçekleştirmek daha uygun bir strateji gibi görünüyor. 560 ve 550 seviyeleri destek olarak izlenirken, yukarıda 580 ve 590 seviyeleri Kasım ayında takibimizde olacak olan direnç noktaları.