
İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer
BORSA YATIRIMCISI KARAMSAR MI?
2021 yılının son döneminde Türk Lirası ve TL varlıklarında oldukça dalgalı bir seyir izledik. Bunun sonucunda yatırımcıların getiri arayışına çıktığına tanık olduk. Böyle bir ortamda Borsa İstanbul iyi bir yatırım aracı oldu. Borsa aslında her zaman iyi bir yatırım yeri oldu ancak son dönemde yaşanan gelişmeler yatırımcının daha temkinli yaklaşmasına neden oluyor. Tavan tavan giden halka arz dönemini hepimiz hatırlarız. Çok değil iki yıl önceydi…
Yeni yatırımcılar da bu tavan hareketinin cazibesine kapılmış ve çok sayıda yeni yatırımcı sisteme dahil olmuştu. Yatırımcılar o zamandan bu zamana daha önce tanık olmadıkları zirvelere ve diplere şahit olmuş oldular.
Daha açık bir ifadeyle, halka arzların zirve yaptığı ve tavan tavan gittiği dönemde yeni yatırımcı kitlesi durumun devam edeceği algısıyla Borsaya ciddi ilgi duydu. Bu durum bir süre daha bu şekilde devam etti ancak pandeminin hız kazanması ve küresel risk iştahının bozulması dünyaya satış getirirken yeni yatırımcı da bundan nasibini aldı. Ardından Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınmasıyla Borsa’ya daha derin bir satış dalgası geldi. Yeni katılımcıların aldığı bir diğer yara ise TL korumalı mevduat sistemine geçişteki Borsanın düşüşü oldu. Bu beklenmedik satış dalgaları sonrası elbette ki toparlanma oldu ve kayıpların önemli bir kısmı silindi. Ancak Borsa yatırımcısı bu satış dalgalarından olumsuz etkilendi ve bir korku oluştu.
Artık gün içi yaşanan yüzde 2’lik satışlarda yatırımcılar daha panik. Bu panik havası da yatırımcının elinin sat tuşunda kalmasına neden oluyor. Yabancı yatırımcı tercihlerinin değişmesi de Borsadaki hacmin azalmasına olanak sağlamakta. Bu durum yerli yatırımcının piyasaya yön verme ve yön arama ikilemini doğurmaktadır. Kısa vadede yabancı yatırımcı tercihlerinin bize doğru kaymasını beklemek çok kolay görünmüyor. Enflasyonist ortam ve Türk Lirası’ndaki belirsizlik yabancı yatırımcıyı tutmamızı zorlaştırıyor.
Her ne kadar 2022 yılı dünyada enflasyonu ve Fed’i konuştuğumuz bir yıl olmaya aday olsa da, Borsa İstanbul getiri arayışında yine başrol oynayabilir. Bu durum küreselden gelen dalgalı seyrin yatışmasını destekleyecektir.
Borsa’nın ucuz kalması elimizde olan en önemli fırsat gibi görünüyor. 2022 yılı şirket hikayelerinin ön planda olacağı bir yıl olabilir. Hisse özelinde hareketlilik yaşanması beklenebilir. Bu açıdan bakıldığında tutarlı temettü ödeyen ve hisse geri alımı yapan şirketler öne çıkacaktır. Ayrıca, devam eden karlılık ve güçlü bilanço yapısı ile özkaynaklara oranla yüksek ihracat yapan şirketler bu yıl ön planda olacak. Sektörel bazda bankacılık sektörünü özsermaye karlılığı bakımından ön plana çıkarıyoruz. En beğendiğimiz bankalar arasında Garanti, Akbank ve Yapı kredi bulunuyor. Dayanıklı tüketim sektöründe büyümenin devam ettirmesini ve 2021 yılında daralan kar marjlarının 2022 yılında düzelerek normale dönmesini bekliyoruz. İhracat ağırlıklı çalışan otomotiv, beyaz eşya ve kimya sektörü beğendiğimiz sektörler arasında yerini alıyor. Sanayi ve ulaştırma sektöründeki hisselerin pozitif ayrışmaya devam etmesini bekliyoruz. Ayrıca, yüksek enflasyonist ortamın perakende sektör bilançolarını baskılayabilir ancak bunların fiyatlara yansıyabileceğini ve bilançolarını geliştirmeye devam edeceğini düşünüyoruz.