Altyapıdan üst yapıya, tarım ve hayvancılıktan kırsal kalkınmaya, eğitimden sağlığa, turizmden ulaşıma kadar her alanda doğayı ve insanı önceleyen bir yaklaşımla proje ve yatırımlarını hayata geçirdiklerini dile getiren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, geçtiğimiz üç yılda hedeflediklerinden çok daha fazlasını başardıklarını ifade etti.
Tarım ve hayvancılıkta üretim gücü ve potansiyeliyle dikkat çeken illerimizden biridir Balıkesir. Verimli toprakları, bitki çeşitliliğinin zenginliği, coğrafi konumu ve ekolojik uygunluğundan ötürü kırsalda kalkınmayı sağlamak ve şehir ekonomisini canlandırmak üzere tarıma ve hayvancılığa önemli destekler verdiklerine vurgu yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile tarımdan sosyal belediyeciliğe, altyapı projelerinden dijitalleşme politikalarına kadar birçok konu başlığını ele aldık.
Sosyal belediyecilik kapsamında yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bu şehirde yaşayan her vatandaşımız bizim için çok değerli, çok önemli. Her proje ve yatırımda insanımızın ihtiyaçlarını öncelik alıyoruz. Temel gayemiz şehirdeki huzur ve refahı artırmak. Bunun bilinciyle gece gündüz çalışıyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızı tespit ediyor; gıda kolisi, market kartı, iaşe, kıyafet ve sıcak yemek yardımlarıyla destekliyoruz. Engelli ve yaşlı bireylerimize yönelik, onları sosyal hayata kazandıracak projeler yapıyoruz. Ayrıca ihtiyacı olan vatandaşlarımıza; hasta yatağı, akülü tekerlekli sandalye, baston ve işitme cihazı yardımlarında da bulunuyoruz. Şehrimize ve şehirlimize karşı duyarlıyız.
Kırsal mahallelerdeki okullarda eğitimlerini sürdüren çocuklarımızın eğitimlerine destek olmak amacıyla okullarında gerekli tadilat işlemlerini gerçekleştirerek atölyeler kuruyoruz. Kitap, defter ve kırtasiye malzemesi desteği veriyoruz. Çocuklarımız ve gençlerimiz bizim geleceğimiz, onlara karşı sorumluluğumuz büyük. Yaz aylarında onları spor ve kültürel etkinliklerle buluşturuyoruz. Depreme dayanıklı olmayan bir okulumuzu yıkarak yeniden inşa ettik ve çocuklarımız için mükemmel bir eğitim yuvası haline getirdik. Şehrimizin dört bir yanına gençlik merkezleri kuruyoruz. Balıkesir’in gençlerinin spor ve sanatla iç içe yetişmesi için elimizden gelen her desteği sağlıyoruz.
Altyapı ve kentsel dönüşüm projeleriniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Büyükşehir olarak şehri bütüncül bir bakış açısıyla ele alıyoruz. Bir yandan yaşanması muhtemel deprem, iklim krizi gibi krizlere karşı dirençli, sürdürülebilir bir şehrin inşası için gayret ederken diğer yandan da olası her türlü senaryoya karşı planlamalarımızı yapıyoruz. Bu kapsamda İklim Değişikliği Eylem Planımızı hazırladık, Deprem Master Planımızı ise tamamlamak üzereyiz. Şehrimizde bu noktada akılcı, bilimsel ve planlı bir süreç yönetiyor; yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik adımları atıyoruz. Mevcut altyapı ve ulaşım ağlarını afetlere dayanıklı hale getiriyor, yapı stokumuzu güçlendiriyoruz. Gayemiz insanımıza huzurlu, dayanıklı ve nitelikli yaşam alanları sunmak, bunun için çalışıyoruz.
Tarıma yönelik projeleriniz nelerdir?
Balıkesir’in; verimli toprakları, bitki çeşitliliğinin zenginliği, coğrafi konumu ve ekolojik uygunluğundan ötürü kırsalda kalkınmayı sağlamak ve şehir ekonomisini canlandırmak üzere tarımsal üretim ile hayvancılık faaliyetlerine önemli destekler veriyor, bu alanlarda projeler üretmeye devam ediyoruz. Bin 131 mahallesinin, 960’ı kırsal mahalle statüsünde olan şehrimizin ekonomisinin büyük bir bölümünü oluşturan tarım ve hayvancılık, şehirdeki sanayi faaliyetlerinin de yüzde 65’ini kapsıyor. Üreticiyi koruyarak üründe kaliteyi artırıcı çalışmalara öncelik veriyor, doğru tarım ve hayvancılık uygulamalarıyla su kaynaklarının da verimli kullanılması konusunda üreticileri teşvik ediyoruz. Ücretsiz fide ve yem desteklerinden alım garantili ürün projelerine, küçükbaş hayvan dağıtımından yerli boz ırk sığırlarda verim artırma çalışmalarına, Balıkesir Kuzusu Damızlık Üretim Merkezlerinin kurulumundan arıcılık faaliyetlerinin teşvikine kadar daha birçok konuda çalışmalar yapıyoruz. 2021 yılında kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla; üreticiye 15 milyon liralık destek sağladık, 2022 yılında da bu desteğimizi artırarak sürdüreceğiz.
Burhaniye ilçemizde bulunan Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezimizde (BAÇEM) de tohumdan üretime, AR-GE çalışmalarından tarımsal danışmanlığa kadar önemli işlere imza atıyoruz. Özellikle aromatik bitki yetiştiriciliği üzerinde önemli çalışmalar yürüttüğümüz BAÇEM’de, Balıkesir’i ilaç sanayinde ve kozmetik sektöründe lider yapacak adımları atıyoruz.
Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Projelerinizden bahseder misiniz?
İl genelinde tarihi yapıları restore ederek geleceğe kazandırıyoruz. Şehir merkezi ve ilçelerde bütüncül bir bakış açısıyla tarihi kimliği ortaya çıkarmak amacıyla Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine geldiğim 2019 Nisan ayından bu yana; 50 yapının restorasyon veya tadilat işlerini tamamladık, 43 yapıda da çalışmalarımız sürüyor.
Tarihi yapılara gösterdiğimiz hassasiyet, şehrin tarihi ve kültürel kimliğini ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalar sayesinde Tarihi Kentler Birliği tarafından Metin Sözen Büyük Ödülü’ne layık görüldük.
Yaptığımız çalışmalarla; bir yandan atıl durumda bekleyen yapıları turizme kazandırıyor, diğer yandan da yapıların bulunduğu bölgelerin fiziksel ve kültürel özelliklerinin tanıtılmasına katkı sağlıyoruz.
Tarihi yapılardan tescilli çeşmelere, sokak sağlıklaştırma çalışmalarından cami ve türbelerin restorasyonuna kadar Balıkesir’in her noktasında çalışmalarımız sürüyor. Şehrimiz çok kültürlü ve köklü bir geçmişi var. Bunu ortaya çıkarmaya ve geleceğe aktarmaya devam edeceğiz.
Kadın istihdamına yönelik ne tür çalışmalarınız bulunuyor?
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarımızda (BALMEK) özellikle kadınlar başta olmak üzere hemşehrilerimize istihdam olanağı sağlamaya devam ediyoruz. Kadın giysileri dikiminden Balıkesir Pullusu’na, çeyiz ürünlerinden tel kırmaya kadar çok sayıda kursun yer aldığı BALMEK sayesinde kadınlarımız hobilerini mesleğe dönüştürüyor. Bu kapsamda Çamlık Rekreasyon Alanı’nda oluşturduğumuz atölyelerimizde kadınlarımızın el emeklerini sergiliyor, satışa sunuyoruz.
Ayrıca BAÇEM’de de kadınlarımız Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu’na katılarak eğitim alabiliyorlar. Buradan öğrendiklerini kendi arazilerinde kolaylıkla uygulayabilmeleri için tohum ve fide desteğinin yanı sıra gerekli teorik ve pratik bilgi desteği de vererek tarlalarında ekimlerine katılıyoruz. BAÇEM’de yetiştirilen Itır fidelerini “Aromatik Köy” projesi kapsamında kadın üreticilerimize hibe olarak dağıtarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Itırın tarladan tarımı ilk kez Burhaniye ilçemiz Kızıklı ve Börezli Mahallelerinde yaşayan kadın çiftçilerimiz tarafından yapıldı. Ata tohumlarından ürettiğimiz fideleri de yine onlarla paylaşarak üretimlerine destek olmayı sürdüreceğiz.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) projesi kapsamında sürü yönetim sertifikası bulunan kooperatif üyesi 25 kadına; 15 koyun ve 1 koç desteğinde bulunduk. Proje kapsamında toplamda 75 kadına istihdam sağlayacağız. Projenin desteklenmesi, sürdürülebilir hale getirilmesi ve çoğaltılması için kadınlar her yıl sisteme birer dişi kuzu veriyor. Böylelikle yeni kadın girişimciler de sisteme dâhil olabiliyor. Kadınlarımıza istihdam oluşturabilecek proje ve yatırımları önceleyerek çalışmalarımıza yön vermeyi sürdüreceğiz.
Dijitalleşme politikanız kapsamında yürüttüğünüz projeleri konuşabilir miyiz?
Dünyada yaşanan teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor, şehrimizin dokusuna uygun planlama ve yaklaşımlarla Balıkesir’in geleceğini dijital dönüşüm ile güçlendiriyoruz. Akıllı şehirlerin lüks değil şehrimiz için bir ihtiyaç olduğunun bilinciyle çalışmalarımıza yön veriyoruz. 2020 yılında Akıllı Şehirler şube müdürlüğünü kurarak, vatandaşlarımızın konforlu bir şehir hayatı sürmeleri için gerekli aksiyonları alacak dijital çözümler geliştiriyoruz. Şehrin hava kalitesini ölçecek sensörler geliştiriyoruz. Veriye Dayalı Kent Yönetimi Projesi, Açık veri, akıllı duraklar, akıllı kavşaklar ve ücretsiz wifi hizmetlerini hayata geçirirken bir yandan da vatandaşlarımızın dijital haklarının korunmasına öncülük eden çalışmaları hayata geçiriyoruz. Çalışmalarımızdaki tüm bu dijital uygulamalar, Belediyemizin sunucularında barındırılıyor ve güçlü bir güvenlik alt yapısı ile vatandaşlarımızın bilgi ve veri güvenliğini sağlıyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak veriye dayalı politikayı önemsiyor, daha inovatif daha vizyoner düşünüyor, geçmişe bakarak geleceğe yön veriyoruz. Binalarda okuma işini iki haftada yaparken ve herkesi rahatsız edip zamanında okuyamadığımız için insanlar faturalarını tam tarihinde alamazken, şimdi yukarıya kaldırdığımız drone ile buradaki akıllı sayaçların hepsini okuyoruz. Bu sistemimizi il geneline yaymak için çalışmalarımız devam ediyor. Kurum içerisinde geliştirdiğimiz yazılımlar ile iş süreçlerinin dijitalleştirilmesini sağlıyoruz. Böylelikle takip kontrol ve analiz imkânımız oluyor. Akıllı sulama sistemlerini yaygınlaştırarak ultrasonik sulama sayaçlarıyla suyumuzu daha verimli bir şekilde kullanıyoruz. Gençlere; Espor, sosyal medya gibi dijital altyapıda gerçekleşen faaliyetler üzerine eğitim ve pratik çalışmaları yaptırılacak, gençlerin kötü alışkanlıklardan kurtulmaları sağlanmaya çalışılacak proje kapsamında yapılacak olan “Balıkesir Dijital Gençlik Merkezi”ni Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı Espor merkezi olarak en kısa zamanda faaliyete alacağız.
Hedefleriniz açısından üç yıllık icraat döneminizi değerlendirebilir misiniz? 2022 yılında daha çok hangi projelere odaklanacaksınız?
Şunu net bir şekilde ifade edebilirim ki geçtiğimiz üç yılda hedeflediğimizden çok daha fazlasını başardık. Özellikle şehrin imajı ve tanıtımıyla ilgili, 20 ilçenin bütünleşmesine yönelik çok önemli adımlar attık. Ve zaman alacak bu işlerde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak oldukça hızlı aşama kaydettik.
Büyükşehir yolculuğuna çıkarken her ilçesinin kendine özgü unsurlarıyla dünyaca kabul gördüğü, yaşamaktan gurur duyulan bir şehir hedefimiz vardı. Bu kapsamda; alt yapıdan üst yapıya, tarım ve hayvancılıktan kırsal kalkınmaya, eğitimden sağlığa, turizmden ulaşıma kadar her alanda doğayı ve insanı önceleyen bir yaklaşımla proje ve yatırımlarımızı hayata geçiriyoruz. Tüm bunları yaparken de sivil toplum kuruluşlarımızı ve şehir sakinlerini karar alma ve politika üretme süreçlerimizin bir parçası haline getiriyor; Balıkesir’in geleceğini, hep birlikte planlıyoruz.