
Dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan ABD ülkesinin Tarım Dışı istihdam verileri küresel piyasaların nefesini tutup merakla beklediği önemli bir veridir. ABD‘nin ekonomik gidişatına dair bizlere bilgi vererek, yatırımcıların öngörü edinip yatırımlarını doğru bir şekilde değerlendirmeleri adına yardımcı olmaktadır. ABD’de her ayın ilk haftasında açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi, söz konusu ayda tarım sektörü haricinde çalışan insan sayısındaki değişimleri göstermektedir. Bu veri ayrıca ABD’de ücret ödenen toplam çalışan sayısını da göstermektedir. Söz konusu çalışan sayısı içerisine tarım işçileri, evde çalışanlar, devlet memurları ve kar amacı gütmeyen işletmelerde çalışan işçiler dâhil edilmemektedir.
Dolayısıyla veri sadece ücret ödenerek işe alınmış kişileri kapsamaktadır. Tarım Dışı İstihdam Verileri, ekonomik gidişatın aydan aya iş kapasitesini gösterdiği için ekonominin en sağlıklı göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Ekonomide çarkların dönebilmesi için bu noktada tüketim önemli bir faktör olmaktadır. Dolayısıyla istihdamın artması gelir sahibi insanların sayısını artırarak, tüketimde artışı tetiklemektedir. Bu nedenle düzenli gelir sahibi insanların artması, ekonomik büyümeye önemli bir katkı sağlamaktadır.
Fed açısından değerlendirecek olursak tarım dışı istihdam verisinin beklenenden iyi ya da kötü gelmesinin Amerika Merkez Bankası (FED)’in uygulayacağı para politikasına dair olası aksiyonları tahmin etmede oldukça önemli bir yeri olmaktadır. Veri beklenenden iyi gelirse piyasalarda Fed’in ekonomi iyi gittiği için genişletici politikalar uygulayabileceği öngörüsü oluşmaktadır. Buna karşın beklenenden kötü gelen bir veri Fed’in daraltıcı bir para politikası uygulayabileceği öngörüsünü oluşturmaktadır.
Ons altın cephesine gelecek olursak grafikte mart ayında tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden kötü gelmesi ve ABD‘de Ukrayna‘daki savaşın etkisiyle yüksek enerji fiyatlarının da enflasyondaki yükselişi günden güne hissettirmesi ile Fed 3 yıl aradan sonra faiz artışına gitme kararı aldı. Fed’in faiz artıracağına yönelik beklentiler ve ABD tahvil faizlerinin yükselmesi ters korelasyon etkisiyle ons altın fiyatlarını baskılamasıyla ons altın için düşüş hikayesini başlatmış oldu. Temmuz ayında ise tarım dışı istihdam verisinin beklentileri ikiye katlayarak 528 bin artış ile en güçlü artışın yaşandığını söylemek mümkün olacaktır. Güçlü gelen bu veri sonrası Amerika Merkez Bankası (Fed)’in faiz artırım konusunda elini daha da rahatlattı. Kritik veri sonrası, Fed’den eylül ayı toplantısında 75 baz puan faiz artırım ihtimali daha da kuvvetlendi. Fed’in faiz artıracağına yönelik beklentiler ve ABD tahvil faizlerinin yükselmesi ters korelasyon etkisiyle ons altın fiyatlarını günden güne baskılamaya devam etti. Grafikte takip eden diğer aylarda tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle iş gücü piyasası faiz artışından olumlu etkileniyor algısıyla Fed’in şahin tonda açıklamaları devam ederek dolar endeksinin de güçlenmesiyle ons altın, 2,5 yılın dip seviyelerini gördü. Ons altında düşüş hikayesinin uzun bir süre daha devam edeceği gözüküyor. Bunun en önemli nedeni Başta ABD olmak üzere şuan ki konjonktürde risklerin halen devam etmesidir. Avrupa’da enerji krizi sürüyor. İlerleyen süreçte bölgedeki jeopolitik gelişmeler ons altının seyri üzerinde belirleyici olacaktır. Ancak ons altın güvenli liman özelliğini şimdilik dolara bırakmış durumda gözüküyor.ü
Dolayısıyla mevcut hikâyede değişim olmazsa Fed’in kasım ve aralık toplantılarında faiz kararı ardından tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde açıklanması halinde ons altında 2023 yılının başına kadar 1616-1550 destek seviyelerine doğru geri çekilme hareketi izlenebilir. İkinci senaryo olarak 2023 yılının ikinci yarısında enflasyonun yüzde 2 seviyesine kadar azaldığını ve tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerden zayıf gelmesi halinde Fed’in istihdam verilerinin zayıflamasının etkisiyle varlık alımının erteleneceğine dair beklentileri artırarak altın fiyatlarında 1800’lü seviyelere alımlar hızlanabilir.