Yeni yatırımların hayata geçmesiyle Ceyhan’ın önümüzdeki yıllarda cazibe merkezi haline geleceğini dile getiren Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem, Ceyhan’ı bu gelişime hazırlamak için var güçleriyle çalıştıklarını vurguladı.
Adana’nın Ceyhan ilçesi son yapılan yatırımlarla çok önemli bir çekim merkezi olmaya hazırlanıyor. Enerji İhtisas Bölgesi ve Adana Kimya Organize Sanayi Bölgesinin hayata geçmesiyle şehrin ekonomisi büyük bir ivme kazanacak. Ceyhan’ı bu gelişime hazırladıklarına dikkat çeken Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem ile projelerini ve hedeflerini konuştuk.
Sayın Başkan, öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Ceyhan Kaymakamlığı’nda 21 yıl idare memuru olarak çalıştım. 1999 yılında Ceyhan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü görevine getirildim. On yıl boyunca yardıma muhtaç Ceyhanlı hemşerilerimle bire bir ilgilendim. Ceyhan Tut Elimi Derneği’nde gönüllü olarak çalıştım. Kızılay Derneği Ceyhan Şubesinde aktif olarak çalıştım. Denetleme Kurulu Üyesi olarak görev yaptım. 31 Mart 2019 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Seçiminde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Belediye Meclis Üyesi seçildim. Akabinde sosyal işlerden sorumlu Ceyhan Belediye Başkan Yardımcılığı görevini üstlendim. 6 Nisan 2020 tarihinde gerçekleşen Ceyhan Belediye Meclisi Belediye Başkanlığı Seçimi ile Ceyhan Belediye Başkanı seçildim.
Ceyhan için nasıl bir stratejiyle yola çıktınız?
Ceyhan 2000’li yılların öncesinde sinemaları, tiyatroları ve eğitim kurumlarıyla sosyo-kültürel anlamda gelişmiş bir kentti. 90’lı yıllarda aldığı göç ve 90’lı yılların sonunda verdiği göçle birlikte şehrin yapısı değişti. Öyle olunca Ceyhan’ın yerleşik aileleri eski günlerdeki gibi sosyal ve kültürel merkezleri, etkinlikleri ve canlılığı arar oldular. Biz de halkın bu yöndeki taleplerini karşılayacak projeler üretmek amacıyla yola çıktık.
Pandemi döneminde ne tür çalışmalar yürüttünüz?
Pandemi dönemi başlamadan önce ben başkan yardımcısıydım, seçildiğim günde pandemi yasakları başladı. Şehrin merkezi noktalarında dezenfeksiyon tünelleri kurduk. Cadde, sokak, duraklar kısacası şehrin her yerinde temizlik işleri müdürlüğümüzün büyük özverisi ile dezenfeksiyon çalışmaları yapıldı. Bu süreç tüm dünyada olduğu gibi bizde de sıkıntılı geçti. İlk olarak dikiş makineleri alıp maske dikimi için atölye kurduk. Daha sonra Kadın Eli birimini kurarak koronaya yakalanmış olan ailelere, 65 yaş üstü vatandaşlarımıza destek olmak için yerinde hizmete başladık. Daha sonra bu birimi büyüterek projelerini ve hizmet alanlarını her insana dokunabilecek şekilde genişlettik. Mesela dikim atölyesinde şimdi çantalarımız, mutfak önlüklerimiz, minik havlularımız dikiliyor. Böylece kadınlara istihdam yaratılmış oldu. Bir de bu dönemde kendi işçilerimizin kıyafetlerini kendimiz dikeceğiz. Biraz da belediye ekonomisine katkı sağlayacağız. Bunun dışında hemen bir sağlık ekibi kuruldu. Ataması olmayan gençlerimize istihdam sağlandı. Onlar evde bakım hizmeti veriyorlar, hastaları ziyaret ediyorlar; tüm şehri bu şekilde geziyorlar. Ayrıca maske dağıtımları düzenli bir şekilde yapıldı.Özetle; hemen harekete geçtik. Çok hızlı hizmet ürettik. Tabii, bunu daha da geliştirdik.
Sayın Başkan, biraz da Ceyhanlı gençlerimize yönelik çalışmalarınızdan bahsedelim isterseniz…
Ceyhanlı gençler için ücretsiz dershanemiz var. Orada eğitim kadromuz lise son sınıf öğrencilerine ve mezunlarına ücretsiz olarak üniversiteye hazırlık dersleri veriyorlar. Geçen senenin Ceyhan birincisi Ceyhan Belediyesi Dershanesi’nden çıkmıştır. Ondan önceki yıl da aynı şekilde… Birisi Hacettepe Tıp Fakültesi’ni, diğeri İstanbul Hukuk Fakültesini kazanmıştır. Bunun yanında diğer bölümleri, mühendislikleri, eğitim fakültesini kazanan öğrencilerimiz de var. Bir de yaz döneminde başlayan kurslarımız var. Bu kurslar o kadar isteniyor ki, kışın da devam ettiriyoruz. Mesela bu sene saz kursu, ondan sonra gitar, Türk halk oyunları, bale, modern dans, davul ritim, bendir, fitness, jimnastik, pilates, voleybol, basketbol, futbol, tekvando ve güreş kurslarımız oldu. Bu arada 2019’da Ceyhan Spor Kulübü Başkanlığını yaptım. 12 yıl amatör kümede oynadıktan sonra 3’üncü lige çıkarttık. Kadın basketbol takımımızı ilk senede namağlup 1. lige taşıdık. Ben o süreçte de başkan yardımcısıydım. Başkan olunca doğal olarak bu görevleri devrettik. Tabii, Belediye olarak bu kulüplere imkanlar ölçüsünde desteğimizi sürdürüyoruz.
Mesleki eğitim anlamında neler yapıyoruz?
Kadınlara yönelik olarak dikiş ve el sanatları kurslarımız var. Çok yakında hizmete açacağımız Yaşar Kemal Gençlik ve Kadın Yaşam Merkezi gençlerin, kadınların ve ailelerin yararlanabileceği bir sosyal tesis olacak. İşletmesini belediyemizin yapacağı bu merkezde kadınlara evlerinde ürettikleri ürünleri sergileyip satabilecekleri stantlar vereceğiz. Kadınlar satışlarını yapıp kendi ekonomilerine, aile ekonomilerine katkı sağlayacaklar.
Bölgenizde süren sanayi yatırımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi ve Adana Kimya Organize Sanayi Bölgesi yatırımları Ceyhan için çok önemli yatırımlar. Enerji İhtisas Bölgesinde belediyemizin de hissesi var. Bizim amacımız bu bölgede Ceyhanlı ailelerin çocuklarının istihdam edilmesidir. Çünkü Ceyhan’da işsizlik ciddi boyutlarda. Aynı şekilde Cumhurbaşkanımız tarafından temeli atılan petrokimya tesisinde de işe alımlarda Ceyhanlılara öncelik verilmesini istiyoruz. Enerji İhtisas Bölgesi iki etap olarak planlandı. Şimdi 1. Etap satışları bitti, iş insanları temelleri atmaya yavaş yavaş başladılar. Kimya OSB’de de yer tahsisi yapılmış durumda. Yakında altyapı çalışmalarının başlayacağı belirtiliyor. Bütün bunları Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve BOTAŞ’ın Ceyhan’da bulunması bağlamında değerlendirdiğimizde Ceyhan’ın cazibesinin önümüzdeki yıllarda daha da artacağını söyleyebiliriz. Biz de Ceyhan’a daha çok yatırım gelmesi için belediye olarak var gücümüzle çalışıyoruz. Şehrimizi bu gelişime hazırlamak durumundayız. Bu bağlamda ilçemize bağlı Soysalı köyümüzde bulunan petrolde önemli bir yer taşımakta.
Bu hazırlığın ne aşamasındasınız şehir olarak?
Öncelikli olarak kentsel dönüşümle ilgili bazı çalışmalarımız var. Hem şehrin çehresini değiştirmek hem yaşlanmış mahallelerimizdeki eski yapılaşmayı yenilemek istiyoruz. Daha çok yatay mimariye ağırlık verecek bir proje hazırlanıyor. İnşallah birkaç aya kadar da bunu açıklama fırsatımız olur. Bölgemizdeki tarım arazilerini de yapılaşmaya açmak istemiyoruz.
Sanayi önemli ama yaşanılabilir kentleşme de çok önemli. Bu bağlamda siz Ceyhan için nasıl bir sanayileşme modeli öngörüyorsunuz?
Daha önce Almanlar tarafından yapılmış bir termik santral vardı Ceyhan’da. Buna, şu anda Çin ortaklığında yapımı sürdürülen yeni bir santral ekleniyor. Bunlar bacalı tesisler. Aslında ben bunlara karşıyım. Karşıyım ama bunlar hükümet nezdinde yapılan projeler. Biz Ceyhan için ağır sanayiyi değil, tarıma dayalı sanayiyi daha uygun buluyoruz.
Tarıma dayalı sanayi demişken, tarımla uğraşanların ekonomik durumunu soralım size…
Çukurova toprakları çok bereketli. Yılda bir değil iki ürün alıyorsunuz. Ceyhan’da yetiştirilen başlıca ürünler buğday, mısır, ayçiçeğidir. Ancak son dönemde gözlemlediğimiz kadarıyla tarım yapan ailelerin büyük bir kısmı meyveciliğe. Çoğunlukla narenciye, muz ve nar yetiştiriliyor. Öte yandan Adana, Ceyhan denince akla gelen ilk ürün olan pamuğu da kaybetmeye başladık. Pamuk bölge için ve tekstil sektörü için çok önemliydi. Ama şimdi hem çok maliyetli hem çok zahmetli. Pamuk şimdi de yetişiyor ama eskisi kadar değil. Biz de tarıma yönelik olarak toprağın iyileştirilmesiyle ilgi bir proje başlattık. Komposto gübre üretim tesisi kurduk. organik bitki ve pazar atıklarından doğal gübre üretiyoruz. Çünkü önümüzdeki dönemlerde iklim değişikliğiyle birlikte bir kuraklık bekleniyor. Ayrıca park ve bahçelerimiz için kompostlama uygulamasına da başladık.
Siz, Ceyhan’ın sosyo-kültürel yapısını nasıl parlatmayı düşünüyorsunuz?
Sirkeli Höyüğü, Tatarlı Höyüğü, Yılan Kalesi ve Tumlu Kalesi Ceyhan’ın önemli tarihi varlıklarındandır. Yılan Kalesi ile ilgili projemiz 2,5 yıldır sürüyor. Çünkü Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile birlikte hareket edemediğimiz için sit alanına giren hassas noktalar var. Bununla ilgili çalışmalarımız sonlandırıldı. İnşallah çok yakın zamanda başarıyla tamamlamış olacağız. Onun karşısında Sirkeli Höyüğü’nde kazı çalışmaları devam ediyor. Kazılara İsviçre’nin Bern Üniversitesi’nden akademisyenler başkanlık ediyor. Orada önemli bilgilere ve buluntulara ulaşıldı. İlçemizdeki tarihi evleri kamulaştırdık ve restorasyon projesini hazırladık. Onları da turizme kazandıracağız. Ayrıca Namık Kemal Mahallesi’nde amfi tiyatrosu bulunacak Kültür ve Sanat Meydanı, Yarsuvat Mahallesi’nde kadınlar, gençler için çok amaçlı kültür merkezi, Cumhuriyet Mahallesi’nde de Bisiklet Evi’ni hayata geçireceğiz.
Son olarak altyapı ile ilgili çalışmalarınızı da konuşalım isterseniz…
Eski su ve atıksu borularımız ASKİ (Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi) ile işbirliği içerisinde tamamen değiştirildi. Akabinde Adana Büyük Şehir Belediyesi işbirliği içerisinde bütün yollarımıza asfalt serildi, park olan kısımlara parke taş döşendi. Şimdi sağlıklı su içiyoruz, kayıp kaçaklar önlendi ve bu yaz suyumuz kesilmedi. Ceyhan halkı bu sene su sorunu yaşamadı.