Borsa endeksi 2022 yılında yüzde 197 getiri getirmesinin ardından 2023 yılına dalgalı başladı. Borsa 2022 yılını oldukça güçlü geçirdi. Getiri anlamında rakipsiz tek mecranın borsa olması ilgiyi ve talebi artırdı. Buna karşın 2023 yılının 2022 yılı gibi dinamiklere sahip olmasını beklemiyoruz.
2023 yılında küresel tarafta 2022 yılından farklı olarak sıkı para politikalarında gevşeme olmasını bekliyoruz. Fed’in sözel yönlendirmesini değiştirmesiyle birlikte küresel piyasalarda Fed ve Dolar baskısı hafiflemiş oldu. Böylece geçen yıl baskılı olan enstrümanlarda dolara karşı daha rahat bir ortam oluştu. 2023 yılında yatırım yapılacak enstrümanların 2022 yılından daha geniş olacağını öngörmekteyiz. Ons altın, gümüş ve yabancı endekslerde yukarı yönlü hamleleri beklediğimiz 2023 yılı için daha iyimseriz.
Bununla birlikte 2023 yılı iç piyasa için seçim yılı olarak geçecek. Dolayısıyla seçime kadar olan süreçle seçim sonrası sürecin bir birinden farklı dinamiklerle devam edeceği görüşündeyiz. Şu an seçime odaklı popülist yaklaşımlar ön planda. Politika faizi tek hanede devam ediyor ve enflasyonla mücadelede maroihtiyati tedbirlerle yola devam ediyoruz. Seçim sonrası ortamda oluşabilecek değişimler yatırım araçlarında ve bunların getiri hikayelerinde değişiklik oluşturabilir. DolarTL şu an oldukça yatay hareket etmekte. En basit yaklaşımla burada oluşabilecek yukarı yönlü bir hareket eğilimi yatırımcıların yatırım kararlarında değişiklik oluşturabilir. Ya da yurt dışında yükselişe geçen ons altının gram altın fiyatlarında oluşturacağı yukarı yönlü eğilimle yatırımcının ilgisi bu tarafa kayabilir. Son dönemde yapılan düzenlemelerle mevduat faizi yukarı yönde çekildi. Henüz hiçbir enstrüman Borsa getirisini karşılamasa da 2022 yılında olduğumuz gibi elimizde sınırlı enstrümanlar yok.
Tüm bunlar dikkate alındığında 2023 yılında Borsada seçici olmak şart oldu. Bu haftayla birlikte 2022 yılı 4. Çeyrek bilanço dönemine girmiş olduk. Bilanço beklentileri güçlü olan şirket hisselerinin 3 Ocak – 12 Ocak arasındaki derin düzeltmeden sınırlı etkilendiğini görmekteyiz. Dolayısıyla yatırım kararları olan ve bunların meyvesini toplayacak olan, bilanço beklentileri güçlü olan, hikayesi olan şirket hisselerini seçmek 2023 yılında ana strateji olmalıdır.
- çeyrekte muhtemelen bankacılık endeksi 3. Çeyreğin üzerinde bir kar getirecek. O tarafta güçlü kar beklentimiz devam ediyor. Havacılık sektöründe hem hava koşullarının iyi seyretmesi hem de yolcu sayısına bakıldığında karlılıkta güçlü seyirler görülebilir. Demir çelikte satışlardan fiyatlarından kaynaklı baskı görülebilir. Petro kimya tarafında marjlarda bir baskı hissedilebilir. Yalnız rafineri marjları yüksek seyrediyor. Tüpraş kendi özelinde güçlü bir bilanço açıklanmasını bekliyoruz. Güçlü bir kar bekliyoruz. Rekor bir karlılık görülebilir. Beyaz eşya sektöründe 2022 yılında hissedilen kar marjlarındaki baskı 2023’ün ikinci yarısından sonra kalkabilir. Stok giderleri ve küresel piyasalardaki baskı hissedilmişti. GYO tarafında değerleme raporları açıklanıyor. Burada güçlü değer farkından kaynaklı olarak karlara yansıyacaktır. Bundan dolayı 4. çeyrekte GYO tarafında yüksek karlılıklar görülecektir. Perakende tarafında enflasyon etkileri söz konusu. Harcama tarafında bir sorun görünmüyor. Teknoloji, gıda ve giyim perakendesinde yukarı yönlü eğilimler izlenebilir. 2023 yılında ana sıkıntı sanayi şirketlerinde ve ihracatçı şirketlerinde olabilir. Küresel piyasalardaki büyüme endişeleri kaynaklı sıkıntılar oluşabilir. Tüketim bazlı şirketlerin ön plana çıkmasını bekliyoruz.
Borsa endeksinde yakın vadede bilanço bazlı hareketlerin ön plana çıkmasını bekliyoruz. Siyasi iklimin de ne derecede sert eseceğini izleyeceğiz. Şimdilik Borsa yükselen trend eğilimini yataylaştırmış görünüyor. 5000 – 5700 arasında dalgalanma görmemiz mümkün gibi görünüyor. 5000 seviyesi aşağı yönde kırılmadığı sürece endekste yükseliş eğiliminin sonlandığından bahsetmek zor.