392 milyon TL tutarında başarılı bir halka arz gerçekleştirdiklerinin önemine dikkati çeken SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü Ömer Korkut, yaklaşık bir yıllık meşakkatli bir çalışmanın sonucunu almaktan gurur duyduklarını söyledi.
Halka arz sürecini başarıyla gerçekleştiren SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş., Borsa İstanbul’un ikinci savunma sanayi şirketi oldu. Şirket, gerçekleştirilen gong töreninin ardından “SDTTR” koduyla Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı.
Talep toplama sürecinde, bireysel yatırımcılardan toplam 901 bin 771 başvuru aldıklarını söyleyen SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü Ömer Korkut, “Bireyselde tahsisatın yaklaşık 11,2 katı olan rekor seviyedeki bu rakama ilave olarak, yurt içi kurumsal yatırımcılardan da tahsisatın 36 katı talep alındı. Bizler bu rakamları, yatırımcılarımızın şirketimize olan güveni yanında, Türk toplumunun teknolojiye ve savunma sektörümüze olan ilgisi olarak okuyoruz” dedi.
SDT’nin kuruluşundan bu yana geçen 18 yılda silahlı kuvvetlerin ve güvenlik güçlerinin sahadaki ihtiyaçlarını karşılayan onlarca ürünü ortaya çıkardığını ifade eden Ömer Korkut, ihracata ilişkin şunları kaydetti: “SDT olarak bu süre zarfında önemli ihracat başarılarına da imza attık. İlkini 2013 yılında İtalya’daki müşterimize gerçekleştirdiğimiz uydu yer istasyonu yazılımı ihracatına, aynı kanaldan hala devam ediyoruz. SDT’nin yazılımları, bugün Avrupa Uzay Ajansı tarafından kullanılıyor. Bir diğer önemli ihracatımız Güney Kore’nin 5. nesil savaş uçağı programı için geliştirdiğimiz haberleşme sistemleri oldu. Ürünümüz, 2022 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren KF-21 uçaklarındaki yerini aldı. Diğer ülkelere satışlarımızdan farklı olarak, teknoloji geliştiren bu ülkelere yaptığımız ihracatları, şirketimizin yüksek teknoloji ile ürün geliştirme kapasitesinin bir göstergesi olarak değerlendiriyor ve ihracatla büyüme stratejimizin bir parçası olarak, 2025 yılına kadar ciromuzun yüzde 30’unu ihracattan karşılamayı hedefliyoruz.”
2025 yılında cirolarının yüzde 25’ini savunma dışı sektörlerden elde etmeyi hedeflediklerini vurgulayan Ömer Korkut, bu konuda ilk önemli adımı TPAO ile imzaladıkları “Milli Sismik Veri İşlem Yazılımı” geliştirme projesiyle attıklarını söylüyor ve ekliyor: “Uydu yer istasyonu ve sentetik açıklıklı radar görüntüleme yazılımları geliştirme tecrübelerimizin uyarlaması olan bu projenin ilk safhasını 2022 yılı sonunda başarıyla tamamladık. Proje sonunda ortaya çıkacak ürünün, petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının milli imkânlarla gerçekleştirilmesine katkı sağlayacağını ve aynı zamanda önemli bir ihracat potansiyeline sahip olacağını öngörüyoruz. 2022 yılında ayrıca, Karadeniz’deki Sakarya Doğal Gaz Sahasının dijital ikiz projesinin CBS kısmını da tamamladık. Bilişim teknolojileri alanındaki yeteneklerimizle gerçekleştirdiğimiz bu projenin benzerlerini, savunma ve savunma dışı farklı alanlarda çeşitlendirmeyi planlıyoruz.”
Halka arzdan elde ettikleri kaynağı istikrarlı büyümelerine katkı sağlayacak yeni yatırımlara yönlendireceklerini ifade eden Ömer Korkut, Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesindeki arsalarına 2 yıl içinde kendi yerleşkelerini inşa edeceklerini, mevcut tesisin yaklaşık 5 katı büyüklüğündeki bu yerleşkeyle, SDT’nin orta ve uzun vadedeki tesis ihtiyacını karşılamış olacaklarını belirtti.
AR-GE ve ÜR-GE çalışmalarına ayıracakları kaynakla, savunmada kullanılacak ve aynı zamanda sivil ihtiyaçlara uyarlanabilecek yüksek teknoloji, ihraç edilebilir özgün ürün aileleri tasarlayıp üreteceklerini söyleyen SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü Ömer Korkut, “Yolculuğumuzun bundan sonraki bölümünde yatırımcılarımızdan aldığımız destekle daha güçlü olduğumuzu hissediyoruz. Aynı zamanda sorumluluğumuzun da büyüdüğünün farkındayız. Bu bilinçle ve arkamızdaki gücü kullanarak imza atacağımız müstakbel başarıların getirilerini ve haklı gururunu, büyüyen SDT ailesiyle paylaşmak için daha çok çalışacağız. Halka arzımızın bir kez daha hepimize hayırlı ve uğurlu olması dileklerimle saygılar sunuyorum” dedi.
Kendilerini Türk savunma sanayisinde orta segmentte bir firma olarak konumlandırdıklarını söyleyen SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü Ömer Korkut; SDT’nin son 5 yılda yakaladığı istikrarlı büyümeyi devam ettirmeyi amaçladığını, toplamda 4700 metrekare kapalı alanda faaliyet yürüttüklerini, ancak büyüme dolayısıyla bunun kendilerine yetmediğini belirtti.
Ömer Korkut, bu ihtiyaçtan yola çıkarak Ağustos 2020’de Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (HAB) 30 bin metrekarelik bir arazi tahsis ettirdiklerini ve projelendirme çalışmalarına başladıklarını aktardı. Korkut, bu yatırımı halka arzdan elde edilen fonun yüzde 70’ini kullanarak hayata geçireceklerini söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti: “28 bin metrekare kapalı alana sahip tesisin projelendirmesini tamamladık ve yapı ruhsatını aldık. Kısa sürede inşaata başlayıp 2 sene sonunda halen 3 farklı yerleşkede yürüttüğümüz faaliyetleri HAB’da tek çatı altında toplayacağız. Tesisin bir bölümünde üretim ve entegrasyon holü, diğer bölümünde yönetim ve mühendislik ofisleri olacak. Bütün planları çizildi, iç mimari planlamaları devam ediyor. Bir teknoloji şirketine yaraşır şekilde, günümüzün ihtiyaçlarını sosyal olarak karşılayacak, modern, mühendis arkadaşlarımızın kendilerini motive ederek çalışabilecekleri, üretim faaliyetlerimizi de en son teknolojiyi kullanarak gerçekleştirebileceğimiz, entegrasyon işlerini ilave alana ihtiyaç olmadan tamamlayabileceğimiz komple bir tesis olacak.”
SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü Ömer Korkut, tesis için bugünkü fiyatlarla 300 milyon liralık bir yatırım öngördüklerini, halen 230 kişilik istihdamın da yeni tesiste 380’e kadar çıkabileceğini söyledi.
“Uydu ve uzay alanında da ihracatçıyız”
Uydu ve uzay çalışmalarının SDT için çok önemli olduğunu ve ana faaliyet alanları arasında yer aldığını vurgulayan Ömer Korkut, Göktürk-1 uydusunda ASELSAN’ın alt yüklenicisi olarak yer aldıklarını, yer istasyonlarının kurulum ve yazılım sorumluluğunu üstlendiklerini söyledi ve ekledi: “Bu süre içerisinde SDT çok ciddi birikim sahibi oldu. Bu istasyonun kurulumu, donanımlarının seçilmesi, teknolojilerinin belirlenmesi, uydu görüntülerinin yere indirilmesi, iş akışları, depolanması, kataloglanması, arşivlenmesi ve benzeri tüm yazılımların geliştirilmesi sürecinde ciddi bilgi birikimi oldu. Göktürk Yenileme Uydusu Projesinde de TUSAŞ’ın alt yüklenicisi olarak seçilmiş durumdayız. Görüşmelerimiz son noktasına geldi, çok kısa süre içerisinde TUSAŞ’la sözleşme imzalamayı öngörüyoruz. Türkiye’deki projeler yanında İtalyan Telespazio ile ilk projeden kurulan ilişki, offset anlaşmalarıyla da genişledi. Son 4 senedir Telespazio’nun Avrupa Uzay Ajansı uydularıyla ilgili işlerinde yazılım desteği veriyor ve yazılım projeleri yapıyoruz. Bir projeyi 2020 yılında bitirdik. 2020 de ikinci bir projeye başladık ve 2022’de tamamladık. Bitirdiğimiz projelerin bakım idamesine ilave olarak yeni bir yazılım geliştirme siparişi daha aldık. Bunların hepsi yeni teknoloji. İlki, birden fazla uydunun tek yer istasyonundan kontrolünü sağlayabilen görev yazılımlarını üreten bir projeydi. Daha sonra bu projenin buluta taşınmış halinde yazılımlar geliştirdik. Bunlar sahada Avrupa Uzay Ajansı tarafından kullanılan projeler. Telespazio ile bu birliktelik devam ediyor. Yer istasyonu tarafında uydu ve uzay projelerinde Türkiye ve yurt dışındaki iş ortaklarımızla faaliyetlerimize devam ediyoruz. Italya’ya, Telespazio’ya yaptığımız bu yazılımlar aynı zamanda bizim için bir ihracat.”
Türkiye’den ihraç edilecek uydu projelerinde yer almanın da kendileri için önemli olduğunu dile getiren SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü Ömer Korkut; uydu görüntülerin işlenmesi, bu konuda servis ve hizmet sunulmasının ciddi bir gelir merkezi oluşturduğunu, yapay zeka teknolojileriyle görüntü kıymetlendirme, işleme, otomatik hedef teşhisi ve benzeri kabiliyetleri “Görgüç” ismiyle ürünleştirdiklerini söyledi.
SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü Ömer Korkut, hem uydu yer istasyonları yazılımı ve kurulumu hem de görüntülerin işlenmesi ve de kıymetlendirilmesi alanlarındaki faaliyetleri ürüne çevirdiklerini ve ihracata yönelik girişimlerinin de devam ettiğini kaydetti.
“Milli hava platformlarında alt sistem tedarikçisiyiz”
Türkiye’nin milli hava platformlarının çoğunda alt sistem tedarikçisi olduklarını, Anka, Atak, Hürkuş’un aralarında bulunduğu birçok platformda ürünlerinin görev yaptığını söyleyen SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü Ömer Korkut, “Yeni platformlarda da yer almayı arzu ediyoruz. Milli Muharip Uçak’ta bir iş payımız var. TÜBİTAK MAM’ın alt yüklenicisi olarak Yaşam Destek Sistemleri’nde çalışıyoruz. Hem yeni platformlarda hem de var olan platformların modernizasyonlarında, örneğin SAR radarlarının yeni versiyonlarının yazılımı tarafında gayretlerimiz ve ürünlerimiz olacak. Söz konusu platformlara elektronik harp kabiliyetlerimizin mobil versiyonlarını konumlandırmak için AR-GE faaliyetleri yürütüyoruz. Halka arzdan elde edeceğimiz fonun yüzde 20’sini de bu tip özgün projelerde değerlendirmeyi düşünüyoruz” dedi.
“Savunma sanayisindeki kabiliyetlerimizi sivil alanlara da yansıtıyoruz”
Savunma sanayisinde elde edilen kabiliyetlerin sivil alanlara yansıtılmasına yönelik çalışmaları hakkında da bilgi veren SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü Ömer Korkut; ekonomik dalgalanmalardan, pazarla ilgili sıkıntılardan minimum etkilenmek maksadıyla 2025’e kadar ihracatı artırmayı ve savunma dışı sektörlerden elde edilen geliri belli bir seviyeye çıkarmayı hedeflediklerini, bu çabaların ilk meyvesini de geçen yıl aldıklarını belirtti.
Bu kapsamda TPAO’nun kullandığı sismik veri işlem yazılımı yabancı kaynaklı olduğunu ifade eden Ömer Korkut, kurumun bunu millileştirmek için bir proje açtığını ve ihaleyi SDT’nin kazandığını söyledi. 36 aylık projeyi geçen yıl Ağustos ayında imzaladıklarını dile getiren Korkut, şunları kaydetti: “Projenin ilk safhasını tamamladık. Denizdeki ve karadaki sismik verilerin işlenmesine imkan sağlayacak, bu verilerin sensörlerden alınması, kataloglanması, arşivlenmesi, açılması, doğru zamanda doğru şekilde izlenmesi ve benzeri faaliyetleri yürüten komple bir yazılım. SAR sinyal işleme ve Göktürk uydusundaki hacimli verilerin taşınması, kataloglanması, arşivlenmesi, iş akışına sokulması yeteneklerimizi birleştirerek TPAO’nun projesinde yer aldık ve başarıyla devam ettiriyoruz. Enerji, Türkiye ve dünya için önemli ve katma değerli bir sektör. Dolayısıyla o projenin ardından 2022 yılının başında bu sefer Offshore Technology Center ki TPAO’nun bir iştiraki, Sakarya gaz sahasında, Karadeniz’de Türkiye doğal gaz çıkarıyor. Buradaki tesisin dijital ikizinin Coğrafi Bilgi Sistemi üzerinde gösterimini sağlayan projeyi de tamamlamak üzereyiz. Uydu-uzay, SAR, bilişim teknolojileri alanında geliştirdiğimiz yetenekler bu sefer enerji alanında karşılık buldu. Bu 2 projenin devamını getirmeye çalışacağız.”
“Gelecek dönemde yoğunlaşacağımız bir başka alan sivil havacılık olacak”
“Ulaştırma ve raylı sistemleri de gündemimize aldık” diyen SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü Ömer Korkut, hava platformlarında kullanılan veri kayıt sisteminin benzerini raylı sistemlere geliştirmek üzere bir ürün çıkardıklarını ve TCDD lokomotifinde denemeler gerçekleştirdiklerini belirtti.
Kabin içi anons sistemleri gibi çeşitli çözümler geliştirilmesi konusunda da faaliyetlerinin sürdüğünü kaydeden Ömer Korkut, gelecek dönemde yoğunlaşacakları bir başka alanın da sivil havacılık olacağını bildirdi.
“KOBİ seviyesinden çıktık, artık orta segmentteyiz” diyen SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü Ömer Korkut, sözlerini şöyle tamamladı: “SDT, son 5 senedir Savunma Sanayii Başkanlığının önemli projelerinde ana yüklenici olma görevlerini de üstleniyor. Simülasyon projeleri, pod seri üretim projeleri, uçak durdurucu sistem gibi projelerde ana yüklenici pozisyonunda projeleri tamamladık, ürünler çıkarttık ve ihracat başarılarına imza atmaya başladık. Umarım bu gelişim ve istikrarlı büyüme önümüzdeki dönemde devam edecek. Çalışmalarımız bu yönde devam ediyor.”