Türkiye elektronik sanayisinin öncü markası Elektra Elektronik, 43 yıl önce İstanbul’da transformatör (trafo) üretmek amacıyla kuruldu. Transformatör üretimi ve enerji kalitesi alanındaki çalışmaları ile yıllar içinde hızlı büyüme gösteren Elektra Elektronik, 2010 yılından itibaren Ar-Ge’ye yaptığı yatırımlarla öne çıkmaya başladı. Trafo sektöründeki öncü ürünlerine ek olarak 2015 yılından itibaren ileri teknoloji elektronik ürünlerin üretimine ağırlık veren şirket, günümüzde transformatör, reaktör, sargılı elemanlar, enerji kalitesi ve güç elektroniği çözümleriyle Türkiye’de ve dünya genelinde sanayinin birçok alanında hizmet veriyor.
Türkiye’de ilk ve tek yerli üretim olan aktif harmonik filtreleri üreten Elektra Elektronik, enerji kalitesi alanında dünyaya ileri teknoloji çözümler sunuyor. 6 farklı kıtada 60’ı aşkın ülkeye yerli ve milli trafo ve elektronik ürün ihracatı gerçekleştiren Elektra Elektronik’in Türkiye’nin yanı sıra Almanya’da Elektra GmBH şirketi, Çin ve Amerika’da ise satış ofisleri bulunuyor. Elektra Elektronik ürünleri ve çözümleri ile Türkiye’de havalimanı, raylı sistemler, şehir hastaneleri gibi önemli projelerin yanı sıra yurt dışında Çin demiryolları, Guangzhou atık su projesi, Sırbistan Elektrik İdaresi ve Rusya demir çelik fabrikaları gibi çok sayıda projeye katma değer sunuyor. 2016-2018 yılları arasında hızlı tren projeleri kapsamında istasyonlardaki elektrik panolarının uygulamasını gerçekleştirmesi sonucunda önemli bir sıçrama yaşayan şirket, son 4 yılda büyüme ortalamasını yüzde 20’ler seviyesine çıkardı. Yurt dışı pazar payının ve iş hacminin her geçen gün hızla artmasıyla 2019 yılını “Atılım Yılı” ilan eden Elektra Elektronik, İstanbul Esenyurt’ta kurulu fabrikasında üretim hattını büyüttü. Yeni yatırımı ile fabrika kapasitesini ikiye katlayan şirket, 10 bin metrekare kapalı alana sahip yenilenen üretim hattında Ar-Ge çalışmalarına ivme kazandırıyor.
TÜBİTAK ortaklı projelere yoğunlaşarak sanayi-üniversite iş birliği projeleri geliştiren şirket, 2020 yılında “Elektra Elektronik Ar-Ge Merkezi” kurulum sürecini başlattı. Elektra Elektronik, 2022 yılında tüm süreçlerini tamamlayarak Ar-Ge Merkezi oldu. Üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve ihracat oranı açısından Türkiye’de alçak gerilim trafo ve reaktör sektörünün lider firması konumunda olan Elektra Elektronik, Türkiye’de kendi sektöründe Amerika’ya ihracatı mümkün kılan UL Belgesi’ne sahip sektöründe tek firma. Yeni yatırımıyla birlikte ihracat pazarlarına Amerika’yı da ekleyen Elektra Elektronik, 2023’te Güney Amerika kıtasında yeni ülkelere ulaşmayı yanı sıra Afrika, Rusya, Pakistan ve Belçika’ya odaklanmayı planlıyor. Şirket 43. yılını kutladığı 2023 yılında dünya markası olma yolunda daha da emin adımlarla ilerlemeye hazırlanıyor.
Demiryolu sektöründe enerji kalitesini etkileyen birçok faktör bulunuyor. Çeşitli tip ve güçteki cer vasıtalarından (çekici) kaynaklanan harmonikler ve cer geri dönüş akımının önemli bir bölümünün toprak üzerinden sağlanması nedeniyle sistem topraklamasında yaşanan sorunlar enerji kalitesini bozuyor. Ülkemizde ve dünyada hem konvensiyonel hem de hızlı tren hatlarında enerji kalitesini artıran çözümleriyle öne çıkan Elektra Elektronik, 8-10 Mart tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek Eurasia Rail Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı’nda 2’nci Hall, A701 numaralı stantta yerini almaya hazırlanıyor.
Ürettiği trafolar, sistemi katener ve şebekeden izole etmek için kullanılıyor!
Demiryolu sektöründe enerji kalitesini artıran çözümler sunduklarını belirten Elektra Elektronik Satış Direktörü İlker Çınar, “Demiryollarının ulusal şebekeden etkilenmemesi için kendi enerji kaynaklarına sahip olması önemli. Harmonik filtre kullanımı ve topraklama sisteminin sürekli izlenerek denetim altında tutulmasını sağlamak da bir diğer çözüm. Elektra Elektronik olarak ürettiğimiz DynamiX Aktif Harmonik Filtre ile raylı sistem çözümlerinde şebeke girişlerindeki yük dengesizliğini ve reaktif enerjiden kaynaklı sorunları ortadan kaldırıyoruz. Ürettiğimiz trafolar da sistemi katener ve şebekeden izole etmek için kullanılıyor.” şeklinde konuştu.
CE işaretli ve Avrupa standartlarına uygun trafoları Çin’de de tercih ediliyor!
Elektra Elektronik olarak ürettikleri transformatörler ile demiryolu sektörüne özel çözümler sunduklarını açıklayan İlker Çınar, “Raylı sistem transformatör ürün gruplarımız arasında izolasyon transformatörleri, şebeke ve katener izolasyon trafoları ile teknik bina yükseltici ve indirici trafoları bulunuyor. CE işaretli ve Avrupa standartlarına uygun bir şekilde üretilen trafolarımız Türk mühendisler tarafından tasarlanarak ülkemizde üretiliyor, Türkiye’deki ve dünyadaki projelerde kullanılıyor. Ülkemizde gerçekleştirdiğimiz demiryolu referans projelerimiz arasında Konya-Ankara yüksek hızlı tren hattı, IKZ (Irmak-Karabük-Zonguldak) hattı, İzmir (Selçuk-Çamlık) hattı, EKB (Eskişehir-Kütahya-Balıkesir) hattı, SAKA (Samsun-Kalın) hattı, BAME (Bandırma-Balıkesir-Menemen) hattı olmak üzere birçok istasyon yer alıyor.” dedi.
43 yıllık tecrübe, çok yönlü çözüm ve gelişmiş mühendislik!
Müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda ekipman ve malzemelerin tasarımını, üretimini ve tedarikini sağlayarak dokümantasyon sürecini gerçekleştirdiklerini ifade eden Çınar, “Talep durumunda verdiğimiz malzemelerin saha montaj-test ve devreye alma işlerinin anahtar teslimini de yapıyoruz. Sektöre sağladığımız çok yönlü çözüm, gelişmiş mühendislik ve 43 yıllık tecrübemiz ile rakiplerimizden farklılaşıyoruz. Tüm çalışmalarımız neticesinde Türkiye’de mevcut çok sayıda projenin yanı sıra dünyada da sıklıkla tercih ediliyoruz. Yurt dışında en büyük demiryolu projemiz Çin’de bulunuyor. Etiyopya, Cezayir, Slovenya gibi ülkelere transformatör ve kabinler gönderdik. Önümüzdeki dönemde de raylı sistemlere yönelik ürünlerimizin satışına ve pazarlamasına tüm dünyada ağırlık vereceğiz.” dedi.
Türkiye’deki demir yolu ve hafif raylı sistemler sektörüne yönelik en önemli fuar olan Eurasia Rail İstanbul 2023 Fuarı’na bu yıl dördüncü kez katılacaklarını belirten Çınar, “Eurasia Rail, ülkemizin yanı sıra raylı sistemlere yönelik Avrupa ve Asya kıtalarını kapsayan en önemli fuarlardan biri. Bu yıl 10.kez düzenlenecek bu fuarda sektörün en önemli şirketleri, sektör profesyonelleri ve T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Devlet Demiryolları alt şirketleri yer alıyor. 8-10 Mart tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek Eurasia Rail İstanbul 2023 Fuarı’nda 2’nci Hall’de A701 numaralı standımızla yer alarak, ülkemizde ve dünyada hem konvensiyonel hem de hızlı tren hatlarında yer alan ürün ve çözümlerimizi tanıtacağız.” diyerek sözlerini tamamladı.