“Ürün yaratmak yeterli değil, ekosistemleri ve yeni bir ekonomiyi de geliştirmemiz gerekiyor.”
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, yeni kurumsal markası “Meta”nın lansman duyurusu sırasında söylemişti bu cümleyi. Ekim 2021 sonundan bu yana Facebook’un yerini alan META, bu söylemle bir sosyal medya ağından öteye geçerek, “para kazanma oyunları”na ve NFT gibi insanların daha önce katılmadıkları yeni bir teknoloji alanına yönlendi.
Ancak Meta, Metaverse’e giriş yapan ilk şirket değil. “Fornite”, “Minecraft” veya “Roblox” zaten en “embriyonik” evrelerinde ilk Metaverse’ler olarak kabul ediliyor. Ayrıca The Sandbox, CryptoVolexs ve Decentraland gibi şu anda mevcut olan diğer Metaverse’ler, kullanıcıların bu geniş evrenlerde gezinmek ve alternatif bir hayata sahip olmak için dijital bir kişilik oluşturabilecekleri sanal dünyalar olarak karşımıza çıkıyor.
FİZİKSEL VE GERÇEK DÜNYAYA BAĞLI SANAL DÜNYALAR
Hepimizin bir araya gelebileceği bir dijital alan yaratarak fiziksel gerçekliği sanal gerçeklikle ilişkilendirip hem avatarımızın sanal dünyasını hem de gerçek ve fiziksel dünyasını etkileyen faaliyetler gerçekleştirebileceğimiz bir dünya düşünün.
Artık Metaverse’de video oyunlarının bir parçası olan yeni bir ekosistem bulacağız. Daha sı Zuckerberg’in vizyonuna göre iş, öğrenme ve eğlence ortamları da bu dünyanın içerinde olacak.
Örnek olarak bir kullanıcı Metaverse’deki bir alışveriş merkezinde avatarını kullanarak bir mağazadan çanta satın alırken, bir sanal restorana girip kuryeler aracılığıyla fiziksel evine teslim edilen yemek siparişi verebilir. Spotify’ın eğlence merkezinde sevdiği bir sanatçının çevrimiçi konserine katılabilir. Bu şekilde, kullanıcıya eksiksiz bir tamamlayıcı deneyim sağlamak için hem sanal hem de gerçek ortamlar birbirine bağlanabiliyor. Ve bu tek bir evrende olmayacak. Evrenler arasu değiş tokuş edebileceğimiz (uygulamalar, markalar, şirketler) bazı kodlama, yapı, düzen ve kontrol gerektiren düzgün çalışması için bir çok Metaverse hayatımızda olacak.
METAVERSE NEDİR?
Dijital spektrumda milyonlarca insanı barındıracak şekilde tasarlanmış üç boyutlu bir sanal alandır. Yani, bir kişi Metaverse içinde başkalarıyla etkileşim kurmak için dijital bir kişilik yaratabilir ve hatta mal, sanat, makale veya hizmet satın alma gibi günlük eylemleri gerçekleştirebilir. Bu dijital evren, dijital para birimlerinin (kripto para birimleri) ve NFT (Fungible Olmayan Jetonlar), kullanıcıların içinde ürün veya hizmet satın alabileceği ortamı temsil eder.
METAVERSE NEREDEN GELİYOR?
Metaverse, insanların gerçeklikten kaçmak ve fantezilerini gerçekleştirmek için karakterlerle temsil edildiği alternatif dünyalar olarak tanımlayan bilim-kurgu yazarı Neal Stephenson tarafından yaratıldı.
METAVERSE’DEKİ İŞ FIRSATI NEDİR?
Metaverse blok-zincir sayesinde tamamen dijital bir gerçek ekonomi oluşturuyor. Burada kullanıcılar yeteneklerinden para kazanabilir ve farklı öğelerle ticaret yapabilir. İşte NFT de burada bu ticaretin gerçekleşmesinde rol oynuyor.
METAVERSE VE NFT’LER
NFT’ler bir çalışmanın veya belirli bir öğenin orijinalliğini onaylayan benzersiz dijital varlıklardır. Sanal gerçeklik platformu Decentraland’da bugün birçok dijital arazi NFT değeri ile yarım milyon doları aşmış vaziyette.
NFT’ler Metaverse’lerinde popülaritesini artırdı. İnsanlar NFT’ler ile avatarları aracılığıyla evrendeki sanat objeleri, evler, arabalar gibi farklı nesneleri edinebilecekleri bir ortama sahip oldu. Bunun sonucu olarak da Metaverse’lerdeki NFT satışı arttı. Ancak en büyük artış muazzam popülaritesi göz önüne alındığında “Facebook”un Meta’ya geçiş haberlerinden ve bir sosyal medya şirketinin “metaverse şirketine” değiştirilmesinden sonra geldi. Blockchain Gözlemevi portalına göre NFT’ler Metaverse kavramına mükemmel uyum sağlamış vaziyete. The Sandbox Metaverse içinde 1100 milyar $ değerinde NFT tokeni satıldığı biliniyor.
METAVERSE’DE NFT’LERİN KULLANIMI
Metaverse’ler, yalnızca gerçeklikten kaçmak isteyen sıradan kullanıcıların değil, aynı zamanda dijital ekonomide hayal edilemez fırsatlar gören yatırımcılar için mükemmel bir ortam oluşturdu. Böyle bir fırsat, kuruluş tarafından sağlanan orijinallik sertifikalarıdır. Block-zincir teknolojisi ve NFT’ler sayesinde özellikle emlak alanı için Metaverse’lerde yatırım yapmanın önü açıldı.