Mart ayı veri takvimi açısından oldukça yoğun ve önemli bir ay olmaya devam ediyor. Ayın ilk haftasının ana gündemi hiç şüphesiz ki Fed Başkanı Jerome Powell’ın ABD Senatosu Bankacılık Komitesi ve ABD Temsilciler Meclisi’nde sunacağı yarıyıl para politikası raporuydu. Daha önce 7 Şubat’ta Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell Washington Ekonomi Kulübü’nde katıldığı etkinlikte, para politikasına ilişkin hem küresel piyasaları hem de emtia piyasalarını önemli derece etkileyecek değerlendirmelerde bulundu. Dezenflasyon sürecinin biraz zaman alacağına işaret eden Powell, sürecin pürüzsüz olmayacağını, muhtemelen inişli çıkışlı olacağını aktardı. Powell, daha fazla faiz artışı yapmamız gerekeceğini düşünüyoruz. İfadelerinde bulundu.
Dolayısıyla, Fed ‘in 22 Mart’taki toplantısı öncesinde Powell’ın sözle yönlendirme için Senato’daki oturumunda para politikasının geleceğine ilişkin ipuçlarının hem piyasaların hem de emtia piyasalarının yönü üzerinde belirleyici olması açısından oldukça önem taşıyordu.
7 Mart’ta Senato Bankacılık Komitesi’ne sunum yapan Fed Başkanı Jerome Powell, Fed ‘in son güçlü verilere yanıt olarak muhtemelen faizleri beklenenden daha fazla artırması gerekeceğini söyledi. Powell, gelen verilerin enflasyonu kontrol etmek için daha sert önlemlerin gerekli olduğunu göstermesi durumunda, daha büyük adımlar atmaya hazır olduklarını belirtti. Açıklamaların ardından Fed ’in faiz politikasına en hassas ABD 2 yıllık tahvil getirisi yüzde 5’i aşarak 2007’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Dolayısıyla emtia fiyatları ve küresel piyasalar baskılandı. Powell, ABD Kongresi’nin ikinci gününde ise ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi üyelerinin sorularını yanıtladı. Powell yaptığı açıklamada, yetkililerin faiz artış hızı hakkında henüz bir karar vermediklerini belirterek tonunu yumuşatarak altın fiyatlarını destekledi.
Ocak ayında şok etkisi yaratan tarım dışı istihdam verisinin ardından Şubat ayı tarım dışı istihdam verisinin piyasa beklentisinin üzerinde gelmesine karşın işsizlik oranının piyasa beklentisi olan %3,4’ün üzerinde %3,6 olarak açıklanması ve saatlik kazançlar verisinin piyasa beklentisinin altında kalması altın fiyatlarının güç bulmasına neden oldu. Güçlü gelen istihdam verisi ile başlayan yükseliş hikayesi ABD’de Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) ve ardından New York merkezli Signature Bank’ın iflas etmesiyle devam etti. Amerika merkezli yaşanan krizlerin ardından Credit Suisse Group AG’nin büyük hissedarlarından birinin bankaya daha fazla yatırım yapmayı kesin şekilde reddetmesi, banka yönetiminin güveni tesis etmekte zorlanmasına ve ABD’den Avrupa’ya finansal piyasaların çalkalanmasına neden oldu.
Küresel çapta yaşanan bankacılık sektörüne ilişkin sıkıntıların yayılacağı endişeleri ve para politikalarına yönelik belirsizlik emtia piyasalarını dalgalandırdı. Güvenli liman arayışı ve Fed ’in faiz artışı ihtimalini zayıflatması ihtimali altını 2000 doların üzerine taşıdı. Ancak daha sonrasında global finansal piyasalarda istikrarın sağlanması için gerek İsviçre’nin gerekse Fed öncülüğündeki global merkez bankalarının attıkları adımların etkisiyle altın baskılandı.
ABD’de meydana gelen banka iflaslarının ardından FED’ in 22 Mart’ta nasıl bir faiz hamlesi yapacağı merak konusuydu. Amerika Merkez Bankası (Fed) beklentiye paralel olarak 25 baz puan faiz artırarak enflasyonla mücadelede kararlı olduğunu vurgulamış oldu. Bankacılık krizine yönelik ifadeler karar metnine girdi ancak piyasanın endişesini artıracak yönde ifadelerden kaçınması ile tonunu daha yumuşak tarafta tuttu. Dolayısıyla ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki düşüş hareketi ile birlikte altın fiyatlarında risk iştahı artmaya devam ediyor.
Özetle; Amerika Merkez Bankası (Fed) faizleri beklenen doğrultuda artırırken ve bu ay üç bankanın iflas etmesini de genel bir sistem krizi kapsamına sokmaktan kaçınırken, bu konuda Fed ‘in aksiyon planına bakacağız. Olası bir kriz kredi sıkılaşmasından ve mevduat kaçışından kaynaklanabilir gibi görünüyor. Bu konuda özellikle mevduat transferleri küçük bankalardan büyük bankalara ve banka mevduatlarından para piyasası fonlarına olan hareketlere dikkat edilmesi gerekiyor. Fed ‘in 25 baz puanlık faiz artışı sonrası sıkılaştırmada sona yaklaştığı yönündeki beklentilerinin güçlenmesiyle altın fiyatlarında zirve hareketlilikler görebiliriz. Buna karşın olası hızla yayılabilecek krizlerin kontrol altına alınması ve Fed ‘in daha şahin tarafta kalması altın fiyatlarında satış baskısı yaratabilir.