Euro bölgesi enflasyonla mücadelesine devam ediyor. Geçtiğimiz yılın Ekim ayında %10.6 ile zirvesini gören manşet enflasyonda o tarihten bu yana geri çekilme devam ediyor.
Nisan ayında Eurostat tarafından açıklanan TÜFE verilerine göre manşet enflasyon %7 olurken, çekirdek enflasyon %5.6 olarak açıklanmıştı. Manşet enflasyon bir önceki aya göre artış göstererek %6.9’dan %7 seviyesine yükseldi. Ancak, çekirdek enflasyon 2022 yılı Haziran ayından bu yana ilk kez gerileme kaydedildi.
Enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında enflasyondaki artışa en yüksek katkıyı veren kalem yıllık bazda %13,6 artış ile gıda, alkol ve tütün ürünlerinde gerçekleşti. Ancak, küresel gıda fiyatları Euro bölgesiyle ters bir korelasyona sahip bulunuyor. Küresel gıda fiyatlarını izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi Mart ayında bir önceki aya kıyasla %2,1 düşerek 126,9 puan oldu. Böylece, endeks art arda düşüşünü 12. aya taşırken, Temmuz 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Euro bölgesindeki gıda enflasyonun güçlü kalmaya devam etmesinde ise paketlenmiş gıda tüketiminin oldukça yoğun olması, perakende sektör yapısı ve Ukrayna’dan ihraç edilen ürünlere bağlılık etkili oldu.
Bölgede Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından gündeme oturan enerji krizi ise etkisini yitirmiş görünüyor. Enerji fiyatlarındaki geri çekilmenin etkisiyle Nisan ayında enerjiye bağlı ürünler yıllık bazda %2.5 geriledi. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde doğal gaz fiyatları, son 2 yılın en düşük seviyesine yaklaştı. Avrupa piyasalarında merkez pazar olarak kabul edilen Hollanda merkezli TTF’de Haziran ayı doğal gaz vadeli kontratları 29.35 euro/MWh düzeyine kadar geriledi ve 8 Temmuz 2021’den bu yana en düşük seviyesinde kaydedildi. 1 Kasım 2023 tarihine %90 doğal gaz stok doluluk oranıyla girmek isteyen Avrupa Birliği’nin stok doluluk oranı %63 seviyelerinde seyrediyor.
Gıda fiyatları ve enerji fiyatları hariç (çekirdek) TÜFE’ye bakıldığında Euro bölgesi için Nisan ayında olumlu gelişmelerden söz edilebilir. Bölgede çekirdek enflasyon Haziran ayından bu yana ilk kez geri çekilme yaşadı. Çekirdek enflasyondaki yaşanan gerilemede banka kredilerinin sıkılaşması ana sebep olarak gösteriliyor. Yılda 4 kez yapılan ECB Banka Kredi Anketi sonuçlarına göre 2023 yılının birinci çeyreğinde kredi koşullarında sıkılaşma bildiren bankaların oranı %27 oldu. Bir önceki çeyrekte bu oran %19 olmuştu. Ayrıca, ECB’nin yaptığı basın açıklamasında artan faiz oranları, düşük sabit yatırım ve zayıflayan konut piyasalarının etkisiyle kredi talebinin güçlü bir şekilde azaldığı vurgulandı.
Çekirdek enflasyonda 10 ay sonra ilk defa yaşanan geri çekilme sonrası ECB faiz artırım politikasını tekrar gözden geçirebilir. Ancak, ECB karar politikasını gözden geçirirken tek seferlik iyileşmelerden ziyade genel eğilimi inceleyerek karar verecektir. Bu durumda 1 Haziran tarihinde açıklanacak Euro bölgesi TÜFE verisi ciddi önem arz ediyor. ECB Mayıs ayı toplantısında, faizleri 25 baz puan arttırarak mevduat faizi oranını %3.25 seviyesine yükseltmişti. Ayrıca, enflasyonu orta vadeli hedef olan %2 seviyesine çekmekte kararlı olduklarını belirtmişti. Küresel piyasalar, bu faiz artırımı sonrası 15 Haziran ve 27 Temmuz tarihlerinde yapılacak ECB toplantılarında faizlerin 25’er baz puan arttırılarak faiz artırım döngüsünün sonlanacağını fiyatlamış görünüyor. Yükselen faiz oranlarına rağmen bölgenin hedeflenen enflasyon seviyesine ulaşması ise uzun bir süreç alabilir. Avrupa Komisyonu projeksiyonlarına göre 2024 yılı sonunda bölgede enflasyonun %2.8 seviyesinde olması bekleniyor. Son durumda, 2022 yılı boyunca dalgalı bir seyir izleyen enflasyon son verilerle birlikte bir miktar daha raya oturmuş görünüyor.
Özellikle dünyada yaşanan enflasyon sıkıntıları Euro Bölgesinde çok daha derin bir şekilde hissedildi. Aynı zamanda Rusya ile enerji krizinin resesyonu tetikleyebileceği algılamaları EURUSD paritesinde baskıları artırmıştı. Ancak 0.95 dip seviyesinden gelen tepkilerin yükselen bir trend oluşturduğunu izliyoruz. Bunda ana etken Fed politika faizini artırma sinyallerinin yavaşlaması nedeniyle dolar hakimiyetinin azalması ve Euro Bölgesinde beklenen resesyon endişelerinin daha yumuşak geçmesi oldu. EURUSD’de 22 haftalık ortalama olan 1.0795 seviyesinin altında birkaç günlük kapanış olması halinde aşağı yönlü baskının 1.0660 seviyesine doğru sürmesi beklenebilir. Ancak paritede ana yön yukarı olduğundan geri çekilmelerin sınırlı kalmasını beklemekteyiz.