Küresel piyasalarda merkez bankalarının aldığı faiz kararları ve gelecek mesajları ilgiyle takip edilmeye devam ediyor. Pandemi döneminde atılan adımların ve bozulan tedarik zincirinin etkileri sonucu ortaya çıkan enflasyon Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası piyasalarda bir numaralı gündem olmuştu. Bu dönemde Euro bölgesinde enflasyon geçtiğimiz yıl Ekim ayında %10,6 ile tarihi zirvesine ulaşmıştı. Bu dönemde gözler Fed, ECB ve BoE gibi merkez bankalarının atacağı adımlara ve gelecek beklentilerine çevrilmişti. ECB, bölgede enflasyonun etkilerini azaltmak ve enflasyonu orta vadede hedeflenen %2 seviyesine çekmek için 2022 yılı Temmuz ayında 11 yıl aradan sonra ilk kez faiz artırım kararı almıştı. Bölgede -%0.5 olan mevduat faiz oranı Temmuz ayında yapılan 50 baz puanlık artışla %0 seviyesine yükseltilmişti. ECB başkanı Lagarde 11 yıl sonra ilk kez faiz artırımı yapılan toplantı sonrası, para politikasının efektif bir şekilde uygulanabilmesi ve Euro Bölgesi’nde ekonomilerdeki farklı hızdaki toparlanma nedeniyle TPI’nın (Geçiş dönemi koruma enstrümanı) gerekli bir araç olduğu kaydedilerek, para politikası normalleşmesinde TPI’nın, Euro Bölgesi’nde oynaklığın artmaması için kullanılacağını ifade etmişti. Bu kapsamda atılan adımlarda Euro bölgesinde uygulanan varlık geri alım programları ülke ve CDS bazlı olarak değişkenlik gösterdi.
2022 yılı Temmuz ayından bu yana yapılan ve sonuncusu 15 Haziran 2023 tarihinde olan ECB toplantılarında 8 kez üst üste faiz artırım kararı alındı. Bu kararla birlikte uygulamada olan 3 temel politika faizini 25 baz puan artırarak, yüksek enflasyonla mücadele de faiz oranlarını art arda sekizinci kez yükseltti. Banka, refinansman faizini % 4’e, mevduat faizini % 3,50’ye ve marjinal fonlama faizini de % 4,25’e yükseltti. Piyasalar, çoğunlukla 25 baz puanlık faiz artırımını fiyatlarken, önceki faiz artışlarının Euro Bölgesi ekonomisinde “teknik resesyon” ile etkisini göstermeye başlamasına karşın ECB’nin faiz oranlarını artırmaya devam etmesi ECB’nin enflasyonla mücadele konusundaki kararlığı bakımından önemli görünüyor. Toplantı sonrası ECB başkanı Lagarde, Temmuz ayında başlayan yolculuğun henüz bitmediğini ve halen kat edilmesi gereken mesafe olduğunu belirtti. Gelecek adına şahin tondaki mesajlarına devam eden Lagarde, ücret artışlarının enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk oluşturmaya devam ettiğini söylerken, çekirdek enflasyonun bir süre daha yüksek seyredeceğine vurgu yaptı.
Euro bölgesinde ücret artışları enflasyonu destekleyici unsur olarak öne çıkmaya devam ediyor. Çeyreklik bazda açıklanan veriye göre 2023 yılının 1.Çeyrek döneminde ücret artışları yıllık olarak beklenti olan %3.3’ün üzerinde %4.6 olarak açıklandı. Ücret artışları bir önceki çeyrekte açıklanan %5.1 seviyesine göre yavaşlasa da henüz dezenflasyonist etki yaratmaktan uzak görünüyor. Euro bölgesinde Mayıs ayı verilerine göre manşet TÜFE beklentilerle uyumlu olarak %6.1 oldu. Manşet enflasyon bir önceki ay %7 verisine göre yavaşlamayı işaret etti. Enflasyon verisinin detaylarına bakıldığında gıda, alkol ve ürünleri yıllık bazda %12,5’luk artışla enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluştururken, enerji fiyatlarındaki düşüş ve mevsimsellik sebebiyle enerji ürünleri fiyatları yıllık bazda % 1,7 geriledi. Çekirdek TÜFE verisi ise %5.3 olarak açıklandı. Veri beklentilerle uyumlu olarak açıklanırken, bir önceki aya göre değişiklik göstermemiş oldu.
ECB’nin gelecek projeksiyonlarında enflasyon tahminleri, bu yıl için % 5,3’ten %5,4’e ve 2024 için % 2,9’dan %3’e yükseltildi. 2025 yılı için ise %2,2 olarak açıklandı. Bankanın, özellikle değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon tahmininin önceki tahminlerin üzerinde olması dikkati çekti. Çekirdek enflasyona ilişkin tahminler bu yıl için %4,6’dan %5,1’e yükseltildi. Gelecek yıl için de %2,5’ten %3’e ve 2025 için de %2,2’den %2,3’e revize edildi. Euro bölgesi büyüme tahminleri ise aşağı yönlü revize edildi. 2023 büyüme tahmini, %1’den %0,9’a ve 2024 için %1,6’dan %1,5’e çekildi. ECB’nin faiz kararı ve Lagarde’ın yaptığı açıklamalar sonrası EURUSD paritesi değer kazanarak 1,08 seviyesinden 1,096 seviyesine yükseldi. Yükselişin devam etmesi halinde paritede kademeli olarak 1,10-1,118 seviyeleri test edilebilir. Paritenin yönünü ECB ve Fed’in önümüzdeki günlerde atacağı adımlar belirleyecek.