Ons altın için kritik ABD Haziran ayı enflasyon verilerini karşıladık. Hem manşet hem de çekirdek TÜFE yıllık ve aylık olarak beklentilerin altında kaldı. Özellikle çekirdek enflasyondaki yıllık ve aylık bazda ki düşüş altın piyasaları tarafından olumlu karşılandı. Dolar endeksi 99,7 seviyesine gerilerken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri de %4,00 seviyesinden %3,79 seviyesine kadar geri çekildi. Ons altın uzun zamandır dar bant alanında hareket ettiği alandan çıkmayı başardı. Ancak yükseliş ivmesi kalıcı olamadı. Fed ’in son dönemde ayrı bir önem verdiği çekirdek hizmet barınma enflasyonunda da yıllık bazda ve aylık bazda geriledi. TÜFE’den sonra gözler ÜFE verisine çevrildi. ÜFE’de hem manşet hem de çekirdek tarafta keskin bir düşüş gerçekleşti.
Enflasyon verilerinin beklentilerin altında gerçekleşmesine karşın Fed ’in ipleri sıkı tutmaya devam edebileceği düşüncesiyle swap piyasaları tarafından 25 baz puanlık faiz artışı %95 oranında fiyatlanmaya başlandı. Yılın geri kalanında ise Fed ’den faiz artışı beklenmemesi fiyatlamalara yansıdı. Ancak mevcut durumda baz etkisiyle düşen bir enflasyon var. Dolayısıyla baz etkisi bittikten sonra başta petrol fiyatları olmak üzere enerji maliyetlerinde yükseliş ihtimali olabileceğinden enflasyonda yukarı yönlü bir atak görebiliriz. Diğer taraftan iş gücü piyasası sıkı olmaya devam ediyor. Buna bağlı olarak ücret artışı kaynaklı enflasyon artışı oluşabilir. Haziran ayı tarım dışı istihdam verisinde ortalama saatlik ücretler artış gösterdi. Dolayısıyla hali hazırda Fed %2’lik hedefinden vazgeçmeyecektir. Bu durumda Fed Temmuz ayında 25 baz puan faiz artışı yapıp, yılın geri kalanında bir faiz artışı daha yapabilir. Son zamanlarda Fed üyelerinin bir ksımı da yılın geri kalanı için faiz artışlarına devam edebileceğini vurguluyorlar. Örneğin; San Francisco FED Başkanı Mary Daly, Brookings Enstitüsü’nde yaptığı konuşmasında, “Bu yıl içinde enflasyonu gerçekten düşürmek için birkaç kez daha faiz arttırma yoluna gitme olasılığımız var” şeklinde konuştu.
Fed ‘in Eylül ayı toplantılarında faizleri artırıp artırmayacağı, faiz artırımı için Kasım ayını bekleyip beklemeyeceği ya da faiz artırımını askıya alarak enflasyonu zaman içinde azalması için kendi haline bırakıp bırakmayacağı net değil. Dolayısıyla mevcut durumda tüm bu gelişmeler ons altının yukarı yönlü ivme kazanmasında engel teşkil ediyor. Haliyle altın yatırımcıları uzun zamandır dar bant alanındaki paslaşmalardan dolayı bundan sonraki süreçte yükselişlerin devamının gelip gelmeyeceği açısından netlik istiyor. Fed 26 Temmuz günü faiz kararını açıklayacak. Faiz kararı ardından Fed Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısında konuşmaları süreç açısından netlik kazandıracaktır. Fed ne kadar güvercin olacak bu sorunun cevabı ons altın tarafında kritik direnç seviyesi olan 2000 dolar üzeri fiyatlamalarda önemli olacaktır.
Özetlemek gerekirse; yukarıda anlatmış olduğum gelişmeler ile birlikte mevcut durumda yılın geri kalanı için baz etkisinin bitebileceği olasılığını düşündüğümüzde Fed ‘in ikinci bir faiz artışına gidebilir. Bu açıdan Fed ben faiz artışlarına durdum demeden 2070 dolar seviyelerine doğru hareket alanı oluşturmayabilir. Kısa vadede teknik anlamda 1990 direnç seviyelerinde tutunmayı başarırsa kritik ve psikolojik direnç seviyelerine doğru yükseliş denemeleri yapmaları sürpriz olmayacaktır. 1990 seviyesi üzerinde tutunma durumunda tarihi zirve 2070 ve üstü denemeler hedef olabilir.