Dijital dönüşümün tüm şirketlerde başlamış olduğunu söyleyen GENRPA Kurucu Ortağı Ve Genel Müdürü Fırat Gedikli, “Firmalara, bu konuda geride kalmamalarını önemle tavsiye ediyorum. RPA teknolojisini ve faydalarını deneyimlemelerini mutlaka öneriyorum. Teknolojilere ön yargı ile yaklaşmayalım. Yapay zekadan korkmayalım, nimetlerinden yararlanalım. Değerli firmalarımızın süreçlerini otomatize edip, fayda sağlamak ve kazanımlarını birlikte görmek için daima burada olacağız” dedi.
Global ölçekte iş dünyasının işleyiş süreçlerine birçok fayda sunan (Robotik Süreç Otomasyonu) RPA teknolojisi olan yerli GenRPA, hedefleri doğrultusunda hızla ilerleme yolunda. Şu an Türkiye’nin önde gelen markalarının yanı sıra yıl içindeki ilk global satışı ile teknoloji dünyasında ülkemizin de uluslararası oyuncu olmasını sağlamış durumda. Gelecekte şirketlerin tamamının benimseyip, rekabet avantajı sağlayacak ve manuel iş süreçlerini otomatize edecek RPA teknolojisi dönüşümünün Türkiye’deki öncülerinden Gen RPA müşteri memnuniyeti, hızlı destek ve devamlı inovasyon ile firmaların daha hızlı ve akıllı geleceğe doğru ilerlemesinde en büyük destekçi. Geleceği öngörüp, yaratıcı teknoloji ve akıllı yüksek otomasyon çözümleri ile iş dünyasının teknolojilere daha uygun şartlarla ulaşmasını sağlamak amaçlı 2020’de kurulan Softbox Robotik ve Yapay Zeka Teknolojileri A.Ş. Kurucu Ortağı ve “Teknoloji GEN’inde Var” sloganını taşıyan GenRPA Genel Müdürü Fırat Gedikli ile; RPA teknolojisini, faydalarını, şirketin bugününü gelecek hedeflerini ve bilişim sektörünü konuştuk.
Bilişim dünyasına girişiniz nasıl oldu, kısaca bahseder misiniz?
Sektöre 2020’de dünyanın değişerek, dijitale ve otomasyona doğru gittiği kanaatine varmamla girdim. Şirkette dört kurucu ortağız; ben idari işlerden ve yatırımdan sorumluyum, ortaklarım da kurumsal alanda sayısız proje geliştirmiş ve 15 yıldan fazla deneyimi olan yazılımcılar… Pandemi zamanı evden hibrit çalışmaların yapıldığı dönem ortaklarım üzerinde çalıştıkları RPA projesiyle yanıma geldi. Asıl amacı, zaman, maliyet ve efor kazandırarak, iş süreçlerini otomatize etmek olan bu ürüne ihtiyaç duyan firmaların yüksek fiyatlı globaldeki ürünlere erişim sıkıntısını da görünce işi iyi bilen arkadaşlarımla yola çıktık. Ürünü, her işletmenin kolay kullanabileceği ara yüzle tasarlayıp, ekonomik anlamda da ulaşılabilecek şekilde planlayıp, işe koyulduk.
Fırat Bey, RPA nedir?
Açılımı Robotic Process Automation (Robotik Süreç Otomasyonu) olan RPA, organizasyonların iş süreçlerini otomatize etmek için kullanılan teknoloji türü. Buna “metal yakalı çalışan” ya da “sanal çalışan” diyoruz. Bu teknoloji en basit anlamda şu şekilde size anlatabilirim, bir insanın bilgisayarda mouse ve klavye kullanarak yaptığı her işi yapabilen, firmaların masaüstü ve web programları arasında 7/24 çalışabilen, tekrarlayıcı görevleri on kat hızlı ve hatasız gerçekleştirebilen bir yazılım. RPA çözümleri, bilgisayar programları aracılığıyla insanların hizmet ettiği veri girişi, hesaplama, belge işleme ve daha birçok görevi gerçekleştirme yeteneğine sahip. Şirketler, GenRPA ile zaman ve maliyet tasarrufunun yanı sıra insan hatalarını minimize ederek, verimliliği de artırabilir, bununla birlikte de müşteri memnuniyetini arttırabilirler.
GenRPA, oluşum evreleri ile bugün hangi konumda?
Softbox Robotik ve Yapay Zeka Teknolojileri Anonim Şirketi olarak 2020 yılında kurulduk. Türkiye’de iş dünyasının ihtiyacı olabilecek teknolojilere ulaşılabilirliğini sağlama hedefi ile işe en iyi bildiğimiz iş ve ilk ürünümüz GenRPA ile başladık. RPA, geniş bir teknoloji ve 2015’te Türkiye’ye girmesi ile gerek ürünü kullanan birçok yazılımcı, gerekse müşterinin geribildirimlerini kenara not aldık. Sektörün ihtiyacı nedir, ne istiyorlar, inceledik. Kullanıcı dostu ara yüz, çabuk adapte olunabilen ve pratik ürün beklediklerini gördük. Globaldeki ürünlerin en güzel yanlarını ele alıp, geri bildirimlerle de eksik yönleri geliştirip, ürünümüzü ortaya koyduk. GenRPA için basit robottan zeki robota giden bir yolculuk haritası oluşturduk. Rakiplerimiz spesifik alanlara ve departmanlara odaklanmışken; her firma, departman ve süreci otomatize edebilecek en çok kullanılabilen aktivitelere sahip ürünümüzün ilk satışını 2021 yılı başlarında ülke genelinde zincir otelleri olan büyük bir turizm şirketine gerçekleştirdik. Burada robotlarımız ön büro, muhasebe ve resepsiyon departmanlarının iş süreçlerini yürütüyor. Akabinde sigorta sektöründe ilerleme kaydettik. Bugün dijital operasyonun bulunduğu birçok büyük ölçekli firmanın finans, satın alma ve insan kaynakları gibi farklı departmanlarının işlerini robotlarımız devralmış durumda. Bu arada GenRPA’nın basit süreçlerin dışında karar gerektiren kompleks süreçlerde de kullanılması amacı ile gelişimini sürdürmekteyiz.
Peki, verdiğiniz hizmetler şirketlerin maliyetleri açısından ne derece fark sağlıyor?
Şirketler, buna FTA kazancı olarak bakıyor. Çünkü zaman, efor ve maliyet noktasında birkaç fayda sağlıyoruz. Mesela; satıştaki personelimizin şirketimize katma değeri olacak işlere yönelebilmesi için robotumuzu satış-pazarlama departmanımızda kullanmak üzere grup şirketlerimizden olan kendi otelimiz Royan Hotel Hagia Sophia’ya da konumlandırdık. Arkadaşımız robotlaşmış işlerle uğraşırken, fuarlara katılım, acente ve firma ziyaretleri gibi önemli işlere yetişemiyordu. Personelimizin iki gününü alan bir işi, robotumuz 20 dakikada yaptı. Sonuç olarak ofis işlerini robotumuza devrederek, arkadaşımıza zaman kazandırdık, başka eleman almamıza da gerek kalmadı. Kazanımlardan bir tanesi de hızlı işleyişten dolayı müşteri memnuniyeti…
Yazılım sisteminizde güvenlik nasıl sağlanıyor?
Başta finans sektörü olmak üzere Türkiye’nin önde gelen büyük ve önemli firmaları ile iş yapıyoruz. Global referanslarla da çalışıyoruz. Firmalarla (Non-Disclosure Agreement) NDA gizlilik sözleşmesi de yapıyoruz. En önemlisi, ürünü firma içi sisteme kurduğumuzdan zaten bizim müdahalemiz yok. Dolayısıyla data sızıntısı da mümkün değil. Firmaların bu anlamda da tercih ettiği bir sistem. Kısaca, GenRPA’da herhangi güvenlik zafiyeti söz konusu değil.
Müşterilerinize özgün özel projeler üretiyorsunuz… Neler söylemek istersiniz?
Tabii ki, çünkü her firmanın işleyiş prosedürü ve süreci farklı… Satın alma öncesi robotumuzu talep eden firmalara ücretsiz şekilde “Heat Map” dediğimiz Isı Haritası hazırlıyoruz. Yani oturup, tüm departmanların süreçlerini uzmanlarından dinliyor, en çok nerede vakit kaybı yaşadıklarını tespit ediyoruz. Bilgisayarlarında yürütülmüş tüm süreçlerin demo kaydının tarafımıza yönlendirilmesi üzerine robotumuzun süreci ne sürede yaptığını ve nasıl çalıştığını demo çalışmamızla firmalara gösteriyoruz. “Proof of Concept” PoC dediğimiz bu çalışmanın akabinde ilk olarak basit, sonra karmaşık ve zorlu süreçlere doğru ilerleme yapıyoruz. Kısaca, firmalara özel modelleme ile hareket ediyoruz. Bu noktada firmaların işe stajyer iş arkadaşı aldıklarını, işi bizim öğretip, yetiştirdiğimiz bir elemanla yürüttüklerini düşünebilirsiniz. Hatta bazı firmalarımız robota isim dahi koyup, yemeğe birlikte çıkar gibi fotoğraf paylaşıyor, karşılaştığımız bu sempatik yaklaşım çok hoşumuza gidiyor.
Robotun hata oranı var mı peki?
Sıfır… Firmanın kendi sisteminde sıkıntı yaşanmadığı sürece robotumuz sorunsuz çalışır. Yanlış öğretirseniz yanlış, doğru öğretirseniz de doğru çalışır. Sürecin kurallarının net belirlenmiş olması lazım.
Yurt dışı pazarlar ile ilgili hedefleriniz konusunda neler söyleyebilirsiniz?
Türkiye’nin en büyük teknoloji şirketleri olan Doğuş Teknoloji, Renova ve Qtech bizim partnerlerimizdir, ürünümüzün satış ve danışmalığını kendi yapıyorlar ve bu sayede Türkiye’de hızlı büyüme sağlıyoruz. Yurt dışında da partner arayışlarımıza ve iletişimlerimize başladık. İleride yurt dışında ofis kurmayı da planlıyoruz. Sene içerisinde Almanya’da Köln’de Türk-Alman ortaklı bir şirkete satışımızı gerçekleştirdik, robotlarımız orada çalışıyor. Yakın zamanda globalde bir partner anlaşmamız olacak. Şu an Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ın içinde kuluçka merkezindeyiz. YTÜ’nün bize sağladığı avantajlar bulunuyor. Dubai, Azerbaycan ve Avrupa’da ofisleri var. Düzenledikleri fuarlarda mentorleri, yatırımcıları ve partner firmaları bir araya getiriyorlar. Yakında YTÜ ile birlikte Avrupa Birliği’nde bir projeye gireceğiz. Azerbaycan bölgesinde ciddi potansiyel gördük, kardeş ülkemizle sıcak ilişki kurduk ve oradaki firmalara destek olmak, iş süreçlerini otomatize etmek istiyoruz. Avrupa ve Azerbaycan planlamamızın başında ve “Türk Metal Yakalı İş Arkadaşımızla” hızla dünyaya yayılma hedefindeyiz.
Türkiye’de yazılım alanında yetişmiş insan gücü potansiyeli ne durumda?
Tam donanımlı yetişmiş yazılımcılar, ne yazık ki, ülkemizin ekonomik koşullarından ötürü daha çok yurt dışını tercih ediyor. Dolayısıyla eksiğimiz var, çünkü yerli firmalar, bir noktadan sonra ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Biz bu sorunu uzaktan çalışma sistemi ile çözdük. Arkadaşlarımızın büyük kısmı Anadolu kentlerinde. Çünkü yaşam koşulları oralarda daha uygun. Uzaktan çalıştıkları için hem gelişimleri aksamıyor, hem de maaşları ile daha güzel hayat yaşayabiliyorlar. İstanbul gibi metropollerde yaşam zor…
Gençlerin sizin alanınızda iş bulabilme olasılığı nedir?
Bizim alanımızda genellikle iş bulunabiliyor. Ancak kişiden kişiye değişen durum söz konusu. Sadece dört yıllık bilgisayar mühendisliğini bitirdiği için yüksek beklentilerle görüşmelere gelenlerle karşılaşıyoruz. İş tecrübesi edinmeden ve deneyim kazanmadan altı yıllık bir yazılımcının alabileceği maaşları talep ediyorlar. Sonra hayatın gerçekleri ile karşılaşıyorlar, fakat iş işten geçmiş oluyor. Kariyerlerinde deneyimle belli bir noktaya ulaşmaları gerektiğini, hatta sürekli yeni teknolojileri öğrenmeleri, yeni donanımlarla bir pırlanta haline gelmeleri gerektiğini bilmiyorlar. Tavsiyem; maaş odaklı bakmasınlar, girdikleri şirkette kendilerini geliştirsinler, uzmanlaşmak istedikleri alanda eğitimleri ve sertifikaları alsınlar. Akabinde iş bulamama sorunları kalmayacak. Talep her zaman var, biz de arıyoruz, herkes arıyor, ama nitelikli ve donanımlı insan arıyoruz.
Mevcutta kaç kişilik ekibiniz var?
Şu an yazılım geliştirme, RPA developer, iş geliştirme ve pazarlama tarafında alanlarında uzman ve yaş ortalaması 25 olan dinamik 15 kişilik kadromuz var. Kendini sürekli geliştiren, inovasyona ve eğitime önem veren bir ekibe sahibiz.
Yurt dışı eğitim programlarına katılımınız oluyor mu?
Oluyor, hatta bazen arkadaşlarımızdan bireysel eğitim talepleri de geliyor. Bu, gerek dil, gerekse uzmanlık alanlarında gelişim eğitimlerine firma olarak destek de veriyoruz. Çünkü gelecekte ekip arkadaşlarımızla birlikte şirketimize de katkısı olacağına inanıyoruz. Eğitimi çok önemli gören bir kuruluşuz ve bu doğrultuda devam edeceğiz.
“AMACIMIZ, İŞİMİZDE LİDER OLMAK”
Yazılım sektöründe yeni ürünleri de hedefliyor musunuz?
Yapay zeka ürünlerinde deneyim kazanmış insanlarla kurmuş olduğumuz şirketimizin ilk ürünü GenRPA ile sektörde lider konuma gelmek öncelikli amacımız. Fakat siber güvenlik ile iş dünyasının ihtiyaç duyacağı farklı yapay zeka ve otomasyon teknolojileri girişimlerimiz de ileri hedefimizde var.
Hayatın her alanına nüfus etmekte olan yapay zeka teknolojileri gelecekte insan için bir tehdit oluşturur mu sizce?
İnsan genelde kontrol edemediğinden korkar. Yapay zeka ise kontrol edebildiğimiz bir şey… Mesela Suudi Arabistan vatandaşlığını kazanmış Sofia adında bir arkadaş var. Hatta stand up programına çıktı ve “İnsanları hataya götüren duygulardır.” şeklinde cümle kurdu. Sonra baktı ki, kendisi de kibir duygusuna kapılmış. Sonuçta yapay zeka bizden öğrenen bir yazılım programı. Durum farklı yöne giderse kapatılabilecek bir teknoloji, yani kontrol yine insanda. Yalnız 2050 yılına dek insanların ihtiyaçları için kendilerine ayırabilecekleri zamanın 20 dakikanın altına düşeceği ve zaman kazandırmak adına firmaların yarışacağı konusu gündemde… Gelecekte tüm otomasyon ve yapay zeka ürünleri zaman kazandırma üzerine yoğun hizmet verecek. Örneğin; otomasyonlu arabamızla eve giderken, sistem buzdolabı ile iletişime geçip, akşam yemeği için eksik ürünleri belirleyip, alışverişi yapıp, kapımıza gelmesini sağlayacak. 120 milyardan fazla nesne birbiriyle temas halinde olacak. Buna ayak uyduranlar, ileri gidecek. Geçmişte de böyle olmuştur, gelecekte de böyle olacak. O yüzden yapay zekadan korkmayalım, nimetlerinden yararlanalım.
Son olarak eklemek istedikleriniz…
Dijital dönüşüm bütün şirketlerde başlamış durumda. Firmalara geride kalmamalarını önemle tavsiye ediyorum. RPA teknolojisini ve faydalarını deneyimlemelerini mutlaka öneriyorum. Bu hizmeti tanıyabilmeleri için ilk başta ücretsiz demo POC yapıyoruz. Teknolojilere ön yargı ile yaklaşmayalım. Özellikle yerli ürünlerde hep güven sorunu var. Bunu bütün yerli start up şirket yaşıyor. Ancak GenRPA olarak biz bunu aştık. Çünkü bizi pazarlayan Doğuş Teknoloji, Renova, Qtech gibi büyük şirketlerle arkamızda güçlü referanslarımız mevcut. Bizimle başta 1 yıllık anlaşıp sonrasında hizmetimizden ve ürünümüzden memnun kalıp bir sonraki sene sözleşmelerini 3 yıllık yapanlar var. Biz değerli firmalarımızın süreçlerini otomatize edip, fayda sağlamak ve kazanımlarını birlikte görmek için daima burada olacağız.