Sonbahar petrol için güzel geldi. Eylül ayıyla birlikte petrol fiyatları 2023 yılı zirvesini test etti. OPEC+ üyelerinden Suudi Arabistan ve Rusya’nın arz kesintisine devam edeceklerini bildirmeleri Eylül ayını petrol piyasası için güzel bir aya çevirdi. Fed’in Eylül ayında gerçekleştirdiği toplatnıda piyasa beklentisine paralel olarak faizi sabit bırakması ise fiyatlardaki baskıyı bir miktar azaltsa da Fed’in şahin tonda açıklamalarda bulunması tam olarak rahatlamanın önüne geçti.
Temmuz ayında faaliyete geçen ve Suudi Arabistan ve Rusya tarafından alınan petrol arzı kesintisinin devam etmesi petrol fiyatlarını destekleyen etkenlerin başında geldi. Suudi Arabistan Haziran ayında ekstra 1 milyon varillik arz kesintisi kararı almışken, Rusya daha önce uygulamaya karar verdiği petrol kesintisini yürürlüğe Temmuz ayında sokmuştu.
Eylül ayında ABD’de enflasyon seyrini korumaya devam etti. Eylül ayında ABD’de yıllık bazda enflasyon %3,70 seviyesinde gerçekleşerek beklentinin 0,10 puan üzerinde geldi. Aylık bazda enflasyon ise %0,60 seviyesindeydi. Çekirdek enflasyon ise gücünü nispeten kaybetti. ABD Çekirdek TÜFE yıllık bazda %4,30 seviyesinde gerçekleşerek bir önceki aya göre 0,4 puan geriledi. Çekirdek TÜFE ABD’de aylık bazda ise 0,30% seviyesinde gelerek bir önceki veriye göre 0,10 puan artış gösterdi. Enflasyonun gücünü koruması ve beklentilerin hafif üzerinde gelmesine karşın petrol piyasasının risk iştahında herhangi bir bozulma meydana gelmedi.
Eylül ayının ana gündemi Fed toplantısıydı. 20 Eylül’de faiz kararını veren Fed faizi %5,25 – 5,50 aralığında sabit tutmaya karar verdi. Faizin sabit bırakılmasına rağmen karar metni ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması piyasa tarafından gerilimle takip edildi. Powell faiz artırım sürecini sonuna gelinmediğini belirtirken, ekonominin faiz artırımlarına tepkisinin takip edileceğini ve buna göre karar verileceğini ifade etti. Powell’ın ihtiyaç olması durumunda faiz artırımlarının yapılabileceğini söylemesi dikkat çekici oldu.
Petrol piyasasını tedirgin eden ve baskılayan bir başka etken ise Çin’in pandemi sonrası hala ekonomik olarak toparlanamayışı örnek gösterilebilir. Çin’in özellikle imalat sanayii konusunda pandemi öncesi seviyelere gelememesi ve canlılığına tam olarak kavuşamaması piyasada gerginliğe neden oluyor. Çin dünyanın en büyük petrol ithalatçısı konumunda bulunuyor.
Eylül ayında petrol piyasası mutlu bir ay geçirdi. Ham Petrol 90$ üzerinde kalıcı olmaya çalışırken, 2023 yılı zirveleri bu ay içerisinde test edildi. Arz kesintileri haberleriyle birlikte rüzgarı arkasına alan petrol piyasasında endişelenecek etkenlerin başında güçlü ABD Doları geliyor.
Ekim ayına bakıldığında sakin bir ay geçirilmesi bekleniyor. Fed’in gelecek toplantısının 1 Kasımda olması Ekim ayının stresin az olacağı bir ay olarak takip edilmesini sağlıyor. Ekim ayında piyasa ABD TÜFE Verisini takip ediyor olacak.
Petrol piyasasında iyimserliğin korunduğu ve ABD’de enflasyonun gücünü kaybetmesi algısının yerleşmesi halinde 90$ üzerinde kalıcılık sağlanabilir. Özellikle 88,87 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 100 $ Ham Petrol fiyatlarında yeni hedef olabilir. Geri çekilme hareketlerinde ise 86,29 destek görevi görebilir.