Ekim ayı içerisinde İsrail – Filistin arasındaki gerginlik küresel piyasaların ana gündem maddesi oldu. 7 Ekim’de başlayan gerginlik ile birlikte hem hisse senedi piyasaları hem de emtialarda ciddi sapmalar gerçekleşti. Hisse senedi piyasalarında aşağı yönlü seyir izlenirken, altın, petrol fiyatlarında yükselişler gözlendi. Ay içerisinde 10 yıllık Hazine Bonosu getirisi yüzde 4,99’a yükselerek 2007’den bu yana ilk kez yüzde 4,9’un üzerine çıktı. Yine, 2 yıllık Hazine getirisi yüzde 5,231’den işlem görerek en son 2006’da görülen seviyelere yaklaştı. Ay içerisinde Fed Başkanı Jerome Powell New York Ekonomi Kulübü’nde ekonomik görünüme ilişkin açıklamalar yaptı. Powell güçlü ekonomiye ilişkin ek kanıtların faiz artışını gerektirebileceğini belirtti. Powell ayrıca Fed’in faiz politikasında ‘temkinli’ biçimde ilerlediğini söyledi.
Ayın ilk haftasında açıklanan ABD’de tarım dışı istihdam Ağustos’da 336 binle 170 binlik beklentinin üstünde arttı. Ülkede işsizlik oranı yüzde yüzde 3,8 olarak beklentiye paralel gerçekleşti. ABD’de Eylül ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi açıklandı. Manşet veri beklentilerin sınırlı bir şekilde üstünde gerçekleşirken, çekirdek göstergeler beklentilere paralel geldi. ABD’de tüketici fiyatları Eylül’de bir önceki aya göre yüzde 0,4 artış kaydetti. Yıllık artış ise yüzde 3,7 geldi. Son enflasyon verileri, güçlü işgücü piyasasının tüketici talebini nasıl desteklediğinin altını çizerken, bu da enflasyonun Fed’in yüzde 2’lik hedefinin üzerinde kalmasını riskini artırıyor. Üretici fiyatlarına ilişkin veriler, enerji kalemlerinin etkisiyle beklentileri aşan bir enflasyona işaret etmişti.
Avrupa’da karışık bir seyir öne çıkarken bölgede açıklanan nihai veriler, yıllık enflasyonun eylülde yüzde 4,3’e gerilediğini teyit etti. Buna göre, Avro Bölgesi’nde ağustosta yüzde 5,2 olan yıllık enflasyon, eylülde yüzde 4,3’e geriledi. Nihai veriler, daha önce yayımlanan öncü verileri teyit etti. Yıllık enflasyonda art arda 6 aydır düşüş görülmesi ise dikkati çekti. Enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 8,8 ile gıda, alkol ve tütün ürünlerinde gerçekleşti. Gıdayı, yüzde 4,7 ile hizmetler, yüzde 4,2 ile enerji dışı sanayi ürünleri izledi.
Asya tarafında Çin, yavaşlamanın son politika desteğinin ardından istikrar işaretleri göstermesi ve ve zayıf yuanın daha fazla parasal gevşemeyi sınırlaması nedeniyle, Ekim ayı için gösterge kredi faiz oranlarını değiştirmedi. Çin Merkez Bankası, Çin’deki çoğu hane ve şirket kredisi için sabit olan Bir yıllık kredi faiz oranı (LPR) değiştirmeyerek yüzde 3,45’te tuttu. Çin Merkez Bankası’ndan Cuma günü yapılan açıklamaya göre, çoğu ipotek için sabit olan 5 yıllık LPR yüzde 4,20’de sabit tutuldu. Çin’in manşet enflasyonu ise, Eylül ayında yüksek baz etkisiyle neredeyse sabit kaldı. Tüketici fiyat endeksi Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre değişiklik göstermedi. Ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 0,1 olarak kaydedilmişti.
İç tarafta ise İsrail-Filistin gerginliği ile birlikte Bist100 endeksinde aşağı yönlü seyir izlendi. Özellikle artış gösteren kredi faizleri de borsa tarafını baskılamaya devam ediyor. Ay içerisinde TÜİK Eylül ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı. Verilere göre yıllık enflasyon yüzde 60 eşiğini aştı ve yılın en yüksek seviyesine çıktı. Aylık enflasyon ise yüzde 4,75 seviyesine geriledi. Aylık bazda en yüksek artış yüzde 30,27 ile eğitimde oldu. Eğitim kalemini yüzde 10,03 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 5,76 ile konut takip etti. Ay içerisinde 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı açıklandı. 12. Kalkınma Planı’na göre, 2028’de Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) 2 trilyon 820 milyar liraya, kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara yükseltilmesi, enflasyonun yüzde 4,7, işsizliğin yüzde 7,5’e indirilmesi hedefleniyor.