Üstlendiği misyon ile özel güvenlik sektörünün doğru çalışma ilkelerini ve asgari standartlarını oluşturma hedefiyle 1994 yılından itibaren faaliyetlerini gerçekleştiren Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD), en eski ve en öncü sivil toplum kuruluşlarından biri olarak sektörde fark yaratıyor. GÜSOD, 2000 yılında asli üyesi olduğu Avrupa Güvenlik Hizmetleri Konfederasyonu’nda (CoESS) aktif olarak hizmetlerine devam ediyor ve bu bağlamda Türkiye’deki özel güvenlik sektör standartlarının gelişmesine katkıda bulunuyor.
17’si Avrupa Birliği (AB) üyesi olan toplam 23 ülkenin yer aldığı CoESS, AB genelinde sektördeki istihdam ve beceri eksikliklerini anlama, öngörme, hazırlama ve yönetme konusunda yardımcı olması amacıyla INTEL Projesi’ni hayata geçirdi. Proje kapsamında, 2021 ve 2022 yılları içerisinde gerçekleştirilen faaliyetler, “İşgücü ve Beceri Eksiklikleri Raporu”nda birleştirildi.
RAPORLA İŞ GÜCÜ VE BECERİ EKSİKLİĞİNİN DAHA İYİ ANLAŞILMASI AMAÇLANIYOR
Rapor hazırlanırken, özel güvenlik sektörünün hem mevcut hem de gelecekteki iş gücü ve beceri eksikliği üzerine analizler yapıldı. Bu veriler, AB üye devletlerindeki sosyal ortaklar, özel güvenlik şirketleri ve özel güvenlik hizmetleri satın alanları arasında düzenlenen anketten elde edildi. “İş gücü ve Beceri Eksiklikleri Raporu” ile AB ve ulusal düzeydeki sektörel sosyal ortaklara, sektördeki iş gücü ve beceri eksikliği durumuna, bu eğilimin hem günümüzde hem de gelecekte nasıl daha iyi tahmin edilebileceğine ve yönetilebileceğine dair AB genelinde ilk verileri sunarak durumun daha net anlatılması amaçlanıyor. Rapor aynı zamanda AB üye devletlerindeki özel güvenlik sektörü pazarını ve beklenen talep değişimini de yansıtıyor.
Rapor kapsamında ele alınan başlıca araştırma soruları şöyle:
- Özel güvenlik sektöründe, mevcut iş yükü ve piyasanın durumu nedir?
- Avrupa özel güvenlik hizmetlerinde iş gücü ve beceri eksikliğinin mevcut ve gelecekteki kapsamı nedir?
- Bu eksiklikler, AB üye ülkelerindeki sosyal ortaklar ve şirketler tarafından nasıl algılanıyor?
- Özel güvenlik şirketlerinin iş gücü ve beceri zorlukları nelerdir?
- Piyasa talebindeki ana eğilimler neler olacak? Bunlar; beceri gereksinimlerini ve yeniden kazanma / yükseltme ihtiyaçlarını nasıl etkileyecekler?
- Sosyal ortaklar ve şirketler, iş gücü ve beceri kıtlığı sorununu çözmek için ne yapıyor?
- Bu konudaki temel engeller ve iş gücü ve beceri eksikliklerini daha iyi öngörmek ve yönetmek için çözümler nelerdir?
INTEL Projesi kapsamında hazırlanan “İşgücü ve Beceri Eksiklikleri Raporu”nda bu sorular için çözüm önerileri niteliğinde yanıtlar da bulunuyor:
- Kamu otoriteleri ile iş birliği içinde, değer temelli tedarik uygulamalarını teşvik etmek ve böylece sektörün kalitesini artırmak, toplu sözleşmelere uyumu ödüllendiren ve nitelikli iş gücünü teşvik eden düzenlemelerini çoğaltmak.
- Kadınlar, dezavantajlı gençler ve yaşlı insanlar, engelli bireyler gibi farklı işçi gruplarının sektöre dâhil edilmesini ve desteklenmesini teşvik eden girişimleri içeren endüstrinin çeşitliliğini destekleyerek dikkat çekmesini sağlamak.
- Kamu otoriteleri ile iş birliği içinde istihdam ve beceri açığının aktif olarak ele alınmasına katkıda bulunmak. Örneğin kamu istihdam hizmetleri ve ulusal eğitim çerçevesi paydaşları ile iş birliği yapmak.
- Sektörel eğitim merkezlerinin kurulmasıyla endüstride mesleki eğitim ve öğretim çerçevelerini güçlendirmek;
- İşgücünün bileşimi ve işyeri uygulamaları hakkında bilgi toplamak amacıyla ulusal çerçeveler oluşturmak.
“SEKTÖRÜMÜZDEKİ HIZLI DEĞİŞİM VE GELİŞİMLE BİRLİKTE HİZMET KALİTESİ DE ARTTI”
Türkiye’yi Avrupa Güvenlik Hizmetleri Konfederasyonu’nda temsil eden GÜSOD Başkanı Turgay ŞAHAN, INTEL Projesi kapsamında yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de özel güvenlik sektöründe yaşanan hızlı bir değişim ve gelişimle birlikte hizmet kalitesinin arttığının altını çizdi. Bu artışla birlikte kamu-özel güvenlik iş birliğinde de etkin ve gelişen uygulamaları gördüklerini ifade eden ŞAHAN, “Ülkemizin milli politikası çerçevesinde, AB üyelik sürecinde Avrupa özel güvenlik sektöründe yaşanan değişim ve gelişimleri yakinen takip etmek ve Avrupa ülkelerindeki kamu-özel güvenlik iş birliği uyumunu referans almak gerekiyor. AB ülkeleri her ne kadar hâlihazırda birlik şemsiyesi altında faaliyetlerini sürdürüyor olsalar da; aynı zamanda her ülkenin kendi değerlerine ve ulusal kimliklerine uygun hareket etme politikasını benimsediklerini de gözlemliyoruz” diye konuştu.
“KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞ BİRLİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ”
GÜSOD olarak, ülkemiz özel güvenlik sektörünün gelişim sürecinde AB uygulamaları bağlamında mesleki eğitim, mesleğe erişim ve standartlar konusunda yasaların Avrupa ülkeleri ile uyumlu hale getirme çalışmalarının sürdürülmesinin gerekliliğine inandıklarını belirten ŞAHAN, “Tatbiki mevzuatlarını ve uygulamalarını birebir kabullenmemiz mümkün olmayacaktır. Örneğin ülkemizde 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerini düzenleyen yasanın amir hükümleri kapsamında, özel güvenlik sektöründe CoESS INTEL Projesi’nde ön görülen engelli bireylerin istihdamı gibi başlıkları, ülkemizde uygulanma imkânının olmadığının bilinmesi gerekiyor. CoESS INTEL Projesi’nde belirtildiği gibi ülkemiz içinde kamu-özel sektör iş birliğinin önemini benimsiyoruz. Bu süreç, ekonomik büyümeye önemli katkılar sağlayacak ve ülkemizde özel güvenlik sektörünü kalite odaklı ve yüksek standartları olan bir sektör hüviyetine kavuşturacaktır” dedi.