
Sektördeki yurt içi ve yurt dışı 16 yıllık tecrübe ve 2016 yılından bu yana Gaziantep’te güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren SMT Enerji, Ankara Başkent OSB‘de yapımına devam edilen 12 bin metrekarelik yeni fabrikası ile çelik ve alüminyum konstrüksiyon alanında üretim kapasitesini 3 katına çıkararak büyüme hedeflerini gerçekleştirmeye devam ediyor.
Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle önemli bir güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken SMT Enerji CEO’su Abdurrazzak Yıldız ile şirketin faaliyetlerini, hedef pazarlarını, ihracatı ve sektörü konuştuk.
Bize biraz SMT Enerji’den bahseder misiniz?
2016’dan bu yana Gaziantep’te güneş enerjisi sektöründe taşıyıcı montaj sistemleri üretiyoruz. Bugüne kadar toplamda 1384 arazi ve çatı projesine imzamızı atarak, arazide çelik çatıda ise alüminyum olmak üzere 814 MW taşıyıcı sistem üretimini başarıyla gerçekleştirdik. Ayrıca bu projelerin yaklaşık 186 MW mekanik montajını üstlendik. Yenilenebilir enerji sektöründe güneş enerjisi taşıyıcı sistemlerinin tasarımı, üretimi ve kurulumunu yapıyoruz. Şu anda üretim kapasitemiz yıllık 200 MW.
Ankara Başkent OSB’de inşaat süreci devam eden fabrikamız bir yıl içerisinde faaliyete geçtiğinde yıllık üretim kapasitemizi 3.500 ton alüminyum 10.000 ton çelik üretimiyle 3 katına çıkarmış olacağız. Yakın zamanda sektörde güneş enerjisi taşıyıcı sistemleri üreten firmalar içerisinde çelik ve alüminyum üretimini birlikte yapabilen sayılı firmalar arasında yerimizi alacağız.
İçinde bulunduğumuz global zorluklara rağmen, Türkiye’nin tamamına ürün tedariği sağlamaya devam ederken, başarılı stratejilerimizle, değişen şartlara uygun planlarla, sürece hızla uyum sağlayarak yurtdışında da Avrupa ve Balkan coğrafyasından 10 ülkeye ihracat yapmaya devam ediyoruz. Almanya’da bulunan satış ofisimiz üzerinden de Hollanda, Belçika, Fransa, Makedonya, Romanya gibi Avrupa ülkelerine ihracat yapıyoruz.
2023 yılı için ihracat hedeflerimizi tamamladık, 2024 yılı itibariyle ihracat odaklı büyüme hedefimizle faaliyetlerimize devam ediyor olacağız.
Sadece proje bazlı mı iş yapıyorsunuz?
Genellikle proje bazlı çalışıyoruz. Coğrafi farklılığı bulunan her bölge için ayrı tasarım ve mühendislik hizmeti veriyoruz. Çatı projelerinde benzerlik ve standartlaşma olduğu için alüminyum konstrüksiyonun yüzde 80’i seri üretime dayanıyor. Fakat bölgesel olarak kar ve rüzgâr yükleri ile zemin değerleri göz önünde bulundurulduğunda statik hesaplamaları gerektiren çelik tasarımlarımızda işin tamamını proje odaklı yürütüyoruz.
Alanında uzman ve tecrübeli bir teknik kadromuz var. Güneş enerjisi taşıyıcı montaj sistemlerinde çalışmalarımız, özel projelendirmeden ortak projelendirmeye, küçük ölçekten büyük ölçeğe kadar geniş bir faaliyet alanını kapsıyor.
Yaşanabilir bir dünya yaratmak ve sürdürülebilirlik ilkesi ile katma değeri yüksek, bulunduğu bölgeye değer katan projelerde SMT Enerji imzasını görmek bize gurur veriyor.
Yenilenebilir enerji sistemlerinin direkt tüketimin olduğu alanlara uygulanmasına nasıl bakıyorsunuz?
Enerjinin aslında tüketildiği yerde üretilmesi en mantıklısı. Çünkü enerjinin taşınabilmesi için yapılan altyapı çalışması, yüksek bir yatırım gideri anlamına geliyor. Bununla birlikte, enerjiyi üretilen yerden başka bir yere naklederken oluşan enerji kaybı da ciddi bir maliyet. Bu nedenle tüketilen yerde üretim büyük önem arz ediyor.
Avrupa’da özellikle bireysel çatılarda olmak üzere yatırımların çok büyük bir bölümü tüketilen bölgeye yapılıyor. Fakat tüketimin miktarına göre farklı yerlere kurulmak zorunda olunan tesisler için de en uygun ve karlı önerilerle yatırımcıyı destekliyoruz.
Peki, ülkemizde vatandaşın kendi enerjisini üretme talebinde direkt onay veriliyor mu?
Şu anda mesken abone gruplarında 25 kW kadar onay veriliyor. Yatırımcı bireysel olarak ürettiği enerjiyi tüketim olmaksızın satabiliyor. Bu noktada yatırımcı gelir vergisinden muaf tutularak destekleniyor.
Yetişmiş insan gücünde sorun yaşıyor musunuz?
Ne yazık ki, bugün üniversitelerden mezun olan gençlerimizin isimlerinin önündeki sıfatlara yönelik vasıflarını ne kadar uygulayabildiklerini sorgulamak durumunda kalıyoruz. Ayrıca eğitimin tek başına yeterli olmadığını, sahada edinilen tecrübe ile kazanılacak deneyimin birleştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Yetişmiş insan kaynağı sıkıntımızın bu ve benzeri nedenlerle karşımıza çıktığını düşünüyorum.
Son olarak, 2024 yılı hedeflerinizi de aktarır mısınız?
2023 yılını zorlu günlere rağmen hedeflerimize ulaşarak tamamlıyoruz. 2024 yılında Türkiye pazarımızın yanı sıra öncelikli olarak ihracat odaklı büyüme stratejisiyle sektördeki pazar payımızı arttırarak ilerlemeyi hedefliyoruz.
SMT Enerji olarak; insana, doğaya ve çevreye duyduğumuz saygı çerçevesinde, yüzde 100 müşteri memnuniyeti esası doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz.