Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Gençleri, çocukları, öğrenciyi, yaşlıyı, engelliyi kentimizde yaşayan her canlıyı düşünen onlarca yeniliği hayata geçirmeye hazırız. Yepyeni hizmetler ve projelerle Mersin’i yükseltmeye, halkın her zaman her yerde yanında olmaya ve memnuniyetle çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
Mersin’de son yıllarda kendini gösteren kent yoksulluğu, güvencesiz çalışma, kırsal kesimde yaşanan geçim zorlukları, kadınların toplumdaki dezavantajlı konumları, göçle derinleşen sosyal ve ekonomik problemleri göz önünde bulundurarak kalkınmaya duyarlı bir sosyal belediyecilik anlayışını benimsediklerini söyleyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile önümüzdeki dönem hedef ve projelerini konuştuk.
Öncelikle, hedefleriniz açısından 5 yıllık icraat döneminizi değerlendirebilir misiniz?
Zorlu, fakat verimli bir 5 yılı geride bıraktık. 2 yıla yakın devam eden pandemi dönemi, deprem felaketleri ve ekonomik krizler gibi zorluklara rağmen, ilk görev dönemimizin sonunda Mersinlilere kaliteli belediyecilik sunmanın mutluluğuyla yepyeni hizmetler için çalışmaya devam edeceğiz. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye’nin halk memnuniyeti en yüksek büyükşehir belediyelerinden biri olmanın gururunu yaşıyoruz.
Öncelikle Mersin’de huzur, güven ve mutluluk ortamının yaratılmış olması en önemli atılımımız. Daha kaliteli bir kent için, geçtiğimiz beş yılda sergilediğimiz belediyecilik anlayışımızı üç temel başlık altında hayata geçirdik: Kalkınmacı Belediyecilik, Sosyal Belediyecilik ve Yenilikçi Belediyecilik. Kentimizin her köşesinde, merkezden en uzak köylere kadar herkese eşit ve adaletli hizmet götürdük. Temel belediyecilik hizmetlerini eksiksiz yerine getirmenin yanı sıra Türkiye’ye örnek olabilecek yeni uygulamalarla hizmet çeşitliliğini artırdık. Mali disiplinimizi sağladık ve altyapı-üstyapı yatırımları bağlamında maksimum verimle çalıştık. Yeni yapılan yollar, bulvarlar, akıllı kavşaklar, bisiklet yolları, sinyalizasyon uygulamaları, alt geçit ve üst geçit gibi insan hayatını kolaylaştırıcı, yaşam kalitesini arttırıcı önemli yatırımlara imza attık. Kentin ulaşım altyapısını güçlendirici çevre dostu otobüs alımları, lojistik yerleşkeler gibi yatırımlarla, uzun vadeli sorunlara kalıcı çözümler ürettik. Eğitim, tarım, gıda destekleri, kadın desteklerini, emekli destekleri, sağlık destekleri gibi uygulamalarımızla, sosyal politikalar açısından dezavantajlı mahallelerde Türkiye’nin en kapsayıcı ve planlı sosyal politikalarını uygulayan belediyelerden biri olduk. Kent orkestrası konserleri, şenlikler, ulusal ve uluslararası festivaller, turnuvalar, spor organizasyonları, şenlikler gibi aktivitelerle Mersin’i kültürün, sanatın ve sporun doyasıya yaşandığı bir cazibe merkezi haline getirdik. Mersin tüm Türkiye’de daha çok tanınır ve konuşulur oldu. Önümüzdeki dönemde de bu yaklaşımların ışığında hizmet vermeye devam edeceğiz.
Yaşanılabilir kentler oluşturmak için Türkiye’nin nasıl bir master plana ihtiyacı var sizce?
Yaşanabilir kentler oluşturmak için iki düzeyde çözümler öneren bir master plana ihtiyaç vardır. Birincisi, ülke genelinde şehirleşmenin dengeli dağılımı için orta ve küçük ölçekli şehirlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Göçler ve nüfus artışı büyükşehirlerde yoğunlaştığından bu kentlere altyapı yetiştirmek zor olmaktadır. Nüfus artışı beraberinde konut, ulaşım ve altyapının, sosyal hizmetler ve yeşil alanların yetersiz kalmasına neden olmaktadır. Yeni altyapılar ve hizmetler sunmanın gerektirdiği maliyetler yüksek olmaktadır. Ne kadar altyapı ve üstyapı geliştirilse de kesintisiz nüfus artışı nedeniyle talep karşılanamamaktadır. Bu nedenle küçük ve orta ölçekli şehirlerde sanayi, ticaret, eğitim, sağlık, turizm yatırımlarının daha fazla teşvik edilerek nüfusun şehirlere dengeli dağılımı sağlanmalıdır. Mevcut yatırım teşviki yetersiz olup daha etkili çözümler geliştirilmelidir.
İkinci yaklaşım ise, kentlerde yaşanabilirliği iyileştirecek kurallar ve bütçenin yeniden düzenlenmesidir. Mevcut durumda imar mevzuatı yapılaşma koşullarını düzenlerken yaşanabilirliği garanti etmemektedir. Kurallar çok esnektir ve denetim mekanizması yetersiz kalmaktadır. Kentlerde planlama sisteminin sadece siyasi kararlara bağlı olarak belirlenmesi toplum geneline kaliteli yaşam sağlayan sonuçlar üretmemektedir. Uzmanlar kurulu gibi bilimsel ölçütlerin esas alındığı ara denetim mekanizmaları gerekmektedir.
Bunların yanı sıra belediyelerin bütçelerinin yeterli altyapı ve üstyapı geliştirilmesi için arttırılması ve yaşanabilir çevreler üretmeye yönelik yatırımlarda kullanılacağının garanti altına alınması gerekmektedir. Bununla birlikte dünyada yaşanabilirlik seviyesi en yüksek olan kentlerde yeşil alan, ulaşım, sosyal olanaklar, altyapı ve ekonomik hayatın gelişmesindeki temel belirleyici yerel yönetimlerin katı kurallarıdır ve kuralların uygulanmasını sağlayacak yetki, bütçe ve insan kaynağıdır. Bu nedenle yerel yönetimlere bilimsel temeli olacak kararlar üretilmesi için ara denetim mekanizması ile birlikte daha fazla yetki ve bütçe ayrılması gerekmektedir. Bunların yanı sıra imar affı gibi siyasi kararların tekrar etmemesi gerekir. Yaşanabilir çevreler üretmeye yönelik tüm planlama ve imar sistemine aykırı yapılaşma ve kural ihlallerinin af edilmesi bütün çabalara zarar vermiştir.
Yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm konusundaki açmazları neler?
1999 depremlerinden günümüze kadar kentsel dönüşüm uygulama sayısı ve dönüştürülen yapı sayısı çok sınırlı kalmıştır. Sadece arazi değerinin ve konut talebinin yüksek olduğu alanlarda planlanan kentsel dönüşümler gerçekleşmiştir. Bunun yanı sıra tek yapı bazında kentsel dönüşüm ise depreme karşı dirençli kentler üretmek konusunda sınırlı katkı sağlamaktadır. Kentsel dönüşümde gerek yetki ve gerekse bütçe olanakları açısından TOKİ avantajlıdır. Belediyelerin hem yetki hem de bütçe olanakları büyük ölçekli kentsel dönüşümler gerçekleştirmelerine olanak sağlamamaktadır. Kentsel dönüşümün maliyetinin mülk sahipleri tarafından ödenmesi hem ekonomik hem de sosyolojik açıdan çok zordur. Bu nedenle emsal artışı, kat artışı gibi çözümlerle maliyet tüm kente ödetilmektedir.
Kentsel dönüşüm yapılan mahallelerde daha dirençli yapılar üretilmesine karşın, ekonomik fizibilite için aşırı yapılaşma sorunu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle nüfus artışı ve buna bağlı olarak altyapı, yeşil alan ve sosyal alanların yetersiz kalması sorunu ortaya çıkmaktadır. Belediyelere sosyal konut, rezerv konut üretme olanakları sağlanırsa riskli alanlardaki yapılaşma yerine kentler güvenli alanlara doğru geliştirilebilir.
Bunun için Belediyelere Toplu Konut Daireleri Kurma ve sadece bu dairelerin kentsel dönüşüm ve toplu konut üretiminde kullanılmak üzere yeterli bütçe ayrılması çok etkili sonuçlar sağlayacaktır. Kentsel dönüşümde en büyük açmazlardan biri dönüşüm alanlarında yaşayan yoksul nüfus ve kiracılardır. Dönüşüm sonrasında bu kesimler, alım güçlerinin sınırlı olması nedeniyle yeni konutlara erişememektedir. Bu nedenle kentsel dönüşüme düşük gelirli nüfus ve kiracı vatandaşlar karşı çıkmaktadır. Bu kesimlere yönelik sosyal konut üretilmesi kentsel dönüşüm sürecini hızlandırabilir ve sosyal zararları önleyebilir.
“MERSİN İÇİN 4 FARKLI DÖNÜŞÜM MODELİ BELİRLEDİK”
Ulaşım, altyapı ve kentsel dönüşüm projeleriniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Ulaşım alanında en önemli projelerimiz temelde ulaşım sorunlarını uzun vadeli çözmeye ve gelecekteki talebe yeterli olacak altyapı kurmaya yöneliktir. Raylı sistemler, yeni çevre yolları, ana yollar ve kavşakların geliştirilmesi öne çıkan yatırım alanlarıdır. Mersin Metrosu, Eski Otogar-Şehir Hastanesi hafif raylı sistemi ve Üniversite tramvayı yatırım projelerimiz ulaşım talebinin uzun sürdürülebilir ve etkili biçimde karşılanmasını amaçlamaktadır. Çevre yolları ve yeni yol yatırım projelerimiz ise kent merkezi ve yoğun bölgelerdeki trafik sorununu dış bölgelere yönlendirerek çözmeyi amaçlıyoruz.
Altyapı açısından, kentlerde en maliyetli ancak en az görünen yatırılar içme suyu, yağmur suyu, atıksu ve arıtma tesisleridir. Mersin’de hem altyapının eski olması hem de hızlı nüfus artışı nedeniyle altyapı yatırımlarına çok yüksek kaynak ayırdık. 13 ilçemizde tüm altyapı başlıklarında yatırımların bir kısmını tamamladık bir kısmının ise yapımını sürdürüyoruz. Kuraklık nedeniyle su kaynaklarının azalması, yağış rejimindeki düzensizliklere karşı iklim değişikliği eylem planını hazırladık. Altyapı sistemini kentin altyapı ana planı ve artan talebe göre geliştiriyoruz. Bu kapsamda sayısız yatırımı tamamladık.
Kentsel dönüşüm açısından ise; Mersin’de deprem risklerinin görece daha düşük olmasına karşın kıyıda kurulmuş bir şehir olması nedeniyle zemini sıvılaşma riskleri barındırmaktadır. Diğer yandan kentin tarihi merkezi ve çevresinde eskimiş bir yapı stoku bulunmaktadır. Kentsel dönüşüm planlarımıza esas olacak temel çalışmamız deprem riskleri azaltma eylem planıdır. Bu planda dönüşüm için öncelikli alanları tespit ettik. Özellikle kıyıya yakın kesimlerde ve 1999 yılı öncesinde inşa edilmiş yapıların bulunduğu alanları öncelikli dönüşüm bölgeleri olarak tespit ettik. Bu kapsamda Dünyada ve Türkiye’deki başarılı örnekleri ve uygulamaları inceledik ve Mersin için 4 farklı dönüşüm modeli belirledik. Dirençsiz yapıların yoğunlaştığı ve zemini riskli olan bölgelerde öncelikle Belediye’nin öncülük ettiği ve kaynak ayırdığı, kamu-özel sektör dengesinde bir dönüşüm modeli belirledik. Risklerin daha düşük olduğu bölgelerde ise özel sektörün dönüşümünü teşvik edecek bir planlama belirledik.
“YENİ DÖNEMDE, KENT BELLEĞİ ARŞİVİ OLUŞTURMA PLANIMIZ VAR”
Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Projelerinizden bahseder misiniz?
Mersin’in tarihsel zenginliklerini ve yakın tarihini gelecek kuşaklara tanıtmak için, Belediye Başkanı olduğum ilk günden bugüne çalışmalar yapıyoruz ve bu çalışmaları daha da arttırarak devam ettirmeyi hedefliyoruz. Öncelikle Cumhuriyet’in 100. Yıl Kutlamaları, 3 Ocak Mersin’in Kurtuluşu Kutlamaları, 27 Aralık Tarsus’un Kurtuluşu Kutlamaları gibi geniş katılımlı ve içerikli etkinliklerle, tarihi belleği hep canlı tutmaya özen gösteriyoruz.
Mersin’in tarihi ile ilgili hem farklı çalışmalar yapmayı hem de yapılan çalışmaları desteklemek için hayata geçirdiğimiz kısa adı MEDEKA olan Mersin’e Değer Katanlar Kurulunu oluşturduk. MEDEKA bünyesinde yer alan ve Mersin’e Değer Katanların aldığı kararları uygulamak için uzman kadrosu, kurumsal kimliği ve teknik altyapısıyla ‘Mersin Kent Tarihi ve Belleği Kurulu’ oluşturduk.
Tarihi ve kültürel varlıkların ön plana çıkartılması amacıyla pek çok çalışmaya katkıda bulunuyoruz. Kent genelinde yapılan kazı ve yüzey araştırmalarına maddi olarak destek veriyoruz. Yumuktepe Arkeo-Park Projesi ile geçmişi 9 bin yıl öncesine dayanan Yumuktepe Höyüğü ’nün, yerli-yabancı on binlerce turistin ziyaret edebileceği bir destinasyon olarak kentimize kazandırılmasını hedefliyoruz. Arkeo-köy projemizle ilgili bir çalışmamız da Silifke Uzuncaburç’ta sürüyor.
Yine Silifke’de Atatürk’ün kurup ilk hissedarı olduğu, Türkiye’nin ilk kooperatifi olma özelliği taşıyan Silifke Gazi Çiftliği’ni restore ettik. Bu çiftlikte kooperatifçilik, gıda, satış ve pazarlama, dokuma kursu gibi birbirinden farklı alanlarda eğitimler ve kadın emeğini güçlendirmek adına çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Darısekisi Örnek Köy projemiz ile doğa sporları ve doğal yaşamı vurgulayarak köyleri turistlerin cazibe merkezi haline getiriyoruz. Öte yandan tarihi özelliğe sahip Karamancılar Konağı’na ait restorasyon çalışmaları da devam etmektedir. Kilikya Yolu Projesi ile de spesifik özelliklere ve toplamda yaklaşık 500 km uzunluğa sahip, 30’a yakın parkur içeren nitelikli rotalar oluşturmayı hedeflemekteyiz. İlimize ait tarihi turistik yerlerin, önemli bilgilerin, coğrafi işaretli ürünlerin ve gastronomik değerlerin yer aldığı Mersin Turizm Haritasını hazırlayan ve dijitalleşmenin önemini her alanda çalışmalarına yansıtan belediyemiz; What To Mersin Projesi ile de kentimize ait dijital tabanlı bir turizm platformu hazırlıyor.
Kent merkezinde yer alan ve atıl durumda bulunan tarihi Gülnar Oteli’ni restore ederek; coğrafi işaretli ve yöresel ürünlerin yer aldığı bir restoran, bir tohum atölyesi ve bir baharat müzesinden oluşan Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı’nı hayata geçirdik. Yine tarihi Karamancılar Konağı’nın da kente kazandırılması için çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Belediyemiz bünyesinde yer alan ‘Mersin Kent Kitaplığı’ yayınları kapsamında, kent tarihi ile ilgili 19 farklı eser yayınladık. Ayrıca kent hafızasının dijital bir platforma taşınması konusunda çalışmalarımız devam etmekte. Bunların yanı sıra Mersin Tarihi Kent Merkezi Canlandırma Projesi ile Tarsus Tarihi Kent Merkezi Canlandırma Projelerimiz devam ediyor.
Yeni dönemde, Kent Belleği Arşivi oluşturma planımız var. Arttırılmış sanal gerçeklik teknolojisi kullandığımız Antik Kent Mersin Tanıtım Merkezi Projesi ile Mersin’in tanıtımına katkı sunulması hedefliyoruz. Ayrıca, belediyemiz ana hizmet birimlerinin bulunduğu Tarihi Taş Bina’yı da ‘Kent Müzesi’ yapma planımız var. ‘Mersin Kenti Envanter Çalışma Grubu’ oluşturuldu. ‘Tarihi Kent Merkezi Haritalama Çalışma Grubu’ ile de Mersin’in tarihi kent merkezindeki farklı lokasyonların haritalarının çıkarılması hedefleniyor. Bu sayede Mersin’in tarihi kent merkezini tanıtacak bir çalışma yapılmış olacak. Gerçekleştirdiğimiz ‘Sözlü Tarih Çalışma Grubu’ ile Mersin’de yaşayan yaş almış kişilerden, kentin tarihinin dinlenmesi ve bunların yazılı hale getirilerek, arşiv oluşturulması öngörülüyor.
“MERSİN’İN TANITIMINA ÖNEMLİ KATKI SUNACAK PROJELERİ HAYATA GEÇİRDİK”
Turizm politikanız kapsamında yürüttüğünüz projeleri konuşabilir miyiz?
Mersin Doğa harikası koylara, eşsiz güzellikte tertemiz denize ve kumsala, mükemmel bir iklime, çok eski medeniyetlerden bugüne gelen kültürel bir mirasa ve ev sahipliği yaptığı birçok semavi dinle ilgili önemli kalıntılara sahip kadim bir kent. Dolayısıyla taşıdığı potansiyel sebebiyle turizm sektöründe önemli bir konumda. Yerel yönetim olarak, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Turizm ve Tanıtım Şube Müdürlüğü’nün de önemli çalışmaları ile son 5 yıl içinde kent turizmine katkı sunacak birçok önemli projeyi hayata geçirdik.
Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren ve sahillerde bazı bölgeleri işleten Denizkızı Turizm A.Ş.’de önemli düzenlemeler yaptık. Şu anda belediyemiz bünyesinde 5 tanesi mavi bayraklı olmak üzere toplam 12 plajımız halkımıza hizmet vermekte. Adnan Menderes sahil şeridi boyunca 16 farklı konseptte kafe ile vatandaşlarımıza hizmet vermekteyiz. Her yıl turizmin en değerli hazinesi olan denizlerimizin temizliği ve halkın deniz kirliliği konusunda farkındalığını arttırmak amacıyla dalgıç adamlarımızla deniz dibi temizliği yapmaktayız.
Kentimizde turizmi güçlendirici birçok ulusal ve uluslararası etkinliği hayata geçirdik. Bunlardan kültürel anlamda Uluslararası Tarsus Festivali, Mersin Gençlik Festivali, Mersin Edebiyat Festivali, Mut Ot Festivali, 300’den fazla köyle hayata geçirdiğimiz “Köy Bizim Şenlik Bizim” köy şenlikleri, Mersin Kent Orkestrası konserleri, Yaz Dostum Konserleri, Hoş Geldin Bahar Konserleri, Patifest, yetişkin ve çocuk tiyatro gösterimleri şehrimizde heyecan ve coşku yarattı. 1000’e yakın konser dikkat çekerken; sportif etkinlikler kapsamında da Yüzde 100 Cumhuriyet – Yüzde100 Spor Projemiz, Uluslararası Mersin Maratonu, Tour Of Mersin Bisiklet Turu, 15. Uluslararası Tarsus Yarı Maratonu, Caretta Bisiklet Festivali, Kleopatra Bisiklet Festivali, Uluslararası Satranç Turnuvası, Uluslararası Briç Festivali, Pro Beach Tour, Yamaç Paraşütü Etkinlikleri Fındıkpınarı Futbol Turnuvası gibi etkinlikler yer almaktadır.
Bu organizasyonların haricinde kent merkezinde ve bağlı ilçelerde, Mersin’in tanıtımına önemli katkı sunacak projeleri hayata geçirdik ve bir kısmına da devam ediyoruz. Tarsus’ta bulunan Gençlik Kampı, yılın her döneminde yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olmakla beraber, tesis içerisinde çocuklar ve yetişkinler için tasarlanmış alanlar yer alıyor. Bungalov evler, survivor oyun parkuru, kamp, kano, su fıskiyesi altında eğlence alanı, kuş gözlem evi, yapay tırmanma dağı, deniz bisikleti ve ailelerin piknik yapabileceği alanlar, vatandaşlarımızın ve turistlerin sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler yapmasına imkân sağlamaktadır.
“KIRSAL KALKINMAYI DAHA İLERİ BİR AŞAMAYA ULAŞTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”
Tarım ve kırsal kalkınma projeleriniz nelerdir?
Tarım ve kırsal kalkınma projelerini, destekleri ve hizmetleri 13 ilçemiz ve kırsal mahallelerin tarım, orman, hayvancılık potansiyelini, sorunlarını ve kırsal mahallelerden gelen talepleri dikkate alarak uyguladık. Çiftçilerimize, birliklerimize, kooperatiflerimize ve kırsal alandaki tüm üreticilerimize destek olduk.
Göreve geldiğimizden beri kırsal mahallelere tarımsal 125 milyon TL değerinde tarımsal destek sağladık. Tarımsal desteklerde gençleri ve kadın çiftçilerimizi önceliklendirerek tarımda sürekliliğe ve sürdürülebilirliğe katkı sağlamak istedik. Mersin genelinde: 1 milyon 400 bin adet FİDE ve FİDAN dağıtımı gerçekleştirdik. Örtü altı sebze üreticilerine 13.700 litre sıvı gübre, 94.523 kg sera naylonu, 74.250 kg sera ipi, 3.800 adet yapışkan tuzak desteği sağladık. Mersin’de Toplam 255 bin metre sulama borusu desteği sağlayarak üreticilerimizin su kaynaklarını daha verimli kullanmalarına katkıda bulunduk. “Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim” projesi kapsamında 123’ü kadın olmak üzere toplam 240 yetiştiriciye 6000 küçükbaş hayvan ve 960 ton yem ve aşı desteği sağlayarak, bu yetiştiricilerin aile işletmesi kurmalarına katkı sağladık. Proje kapsamında daha önce desteklenen yetiştiricilerden toplanan hayvanların yeniden yeni yetiştiricilere dağıtımıyla projenin sürekliliğini sağlıyoruz. Mersin genelinde 150 yetiştiricimize 15.000 adet kaz 80.000 kg yem desteğinin yanısıra, büyükbaş hayvan yetiştiren 1523 yetiştiricimize 3 milyon 26 bin 200 kg yem desteği ve Tarsus Süt Üreticileri Birliğine kayıtlı toplam 245 yetiştiricimize 21.000 kg tohum katkısı sağladık. Arı yetiştiricilerine ve Küçük Ölçekli Balıkçıları desteklemeye yönelik katkılarımızla binlerce yetiştiriciye ulaştık. Mersin genelinde 360 yetiştiriciye Güneş Paneli Desteği ve kooperatiflerimize sağladığımız 328 adet makine ekipman desteğiyle tarımsal üretimi destekliyoruz. Ayrıca yerel ürünlerin yerinde korunması ve pazarlanması projesi ile Gülnar Nohutu ve Silifke Buğday üreticilerine sağladığımız yaklaşık 15bin kg tohum desteğiyle atalık tohumlarımızın yaşatılmasına katkıda bulunuyoruz. Önümüzdeki dönemde bu destekleri arttırarak kırsal kalkınmayı daha ileri bir aşamaya ulaştırmayı hedefliyoruz.
Değişim ve dönüşüm adına teknolojiden ne ölçüde yararlanmaktasınız?
Biz her alanda artık teknolojiye dönmek, teknolojinin getirdiği yeniliklerle çalışmak istiyoruz. Her geçen gün dijitalleşen çağa ayak uydurmak için teknolojik yenilikleri takip ediyor ve projelerimizi de bu doğrultuda hayata geçiriyoruz. Büyükşehir Belediyemizin bütün birimlerinde teknolojiden yararlanıyoruz.
Teknolojiden yararlandığımız bir birimimiz İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi bünyesinde hizmet veren Katı Atık Düzenli Depolama Tesislerimiz. Bu tesislerimizde Mersin genelinden topladığımız evsel atıklarımızı bertaraf ederek, metan gazından elektrik üretim tesisleri sayesinde elektrik enerjisi üretiyoruz. Bu ürettiğimiz elektrik enerjisi ile kendi birimimizin elektrik ihtiyacını karşılamış oluyoruz.
Teknolojiyi en çok kullandığımız alanlardan biri de yine iştirakimiz olan MESKİ (Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi). MESKİ’de kullandığımız SCADA (Veri Tabanlı Gözetleme Sistemi Merkezi) sistemi ile bu sisteme entegre tesislerdeki içme suyu, atıksu ve su basıncı kontrollerinin anlık olarak sağlayabiliyoruz. Bu sayede su kaynakları verimli kullanıyor ve arızalara anında müdahale edilebiliyoruz. Sistem üzerinden kaçak su kullanımlarının tespitini ve kontrolünü de yapıyoruz. Böylece kayıp-kaçak oranlarında ciddi oranda düşüş sağlıyoruz. MESKİ’de kullandığımız bu sistem Türkiye’de en gelişmiş sistemlerin başında geliyor.
Teknolojiyi kullandığımız bir diğer merkezimiz de MERTELKOM Veri ve Teknoloji Merkezi. Avrupa standartlarında tasarlanan ve şirketlerin fikri mülkiyetlerini ve hassas müşteri bilgilerini korumaya yardımcı olan ‘ISO 270001’ sertifikasına sahip olan merkezimiz, Ankara ve İstanbul’dan sonra bölgede veri güvenliğini sağlayan büyük bir merkez olma özelliğini taşıyor. MERTELKOM’un öncelikli amacı; şehrimizde ve şehrimizdeki diğer büyük kurumlardaki veri güvenliğini sağlamak ve verileri barındırmak. Bununla birlikte kurum bünyesinde çeşitli teknoloji geliştirme ve AR-GE işlemlerini de yürütüyoruz. Hizmet alanımız öncelikle Büyükşehir Belediyemizi ve MESKİ. Bünyemizde verilerimizin çok daha güvenli ve çok daha hızlı barınmasını sağlıyoruz. Bu merkez yaklaşık 10 büyükşehir belediyesi büyüklüğündeki kuruma hizmet verebilecek kapasitede tasarlandı. Dolayısıyla biz yakın zamanda diğer kurumlara da aynı hizmeti vermeyi hedefliyoruz.
“HİZMET VERDİĞİMİZ BEŞ YILDA, SOSYAL DESTEKLERE BÜYÜK BİR İHTİMAMLA YAKLAŞTIK”
Sosyal belediyecilik alanında ürettiğiniz projelerden bahseder misiniz?
Mersin’de son yıllarda kendini gösteren kent yoksulluğu, güvencesiz çalışma, kırsal kesimde yaşanan geçim zorlukları, kadınların toplumdaki dezavantajlı konumları, göçle derinleşen sosyal ve ekonomik problemleri göz önünde bulundurarak kalkınmaya duyarlı bir sosyal belediyecilik anlayışını benimsiyoruz.
Halk Kart sosyal destek kartı uygulaması ile ailelerin giderlerinin azalmasına ve geçimlerine katkı sağlıyoruz. Halk Kart uygulamasından aylık ortalama 10 bin vatandaşımız yararlanmaktadır. Mahalle Mutfağı uygulamamız ile 48 ayrı noktada 3 çeşit yemeği 10 TL karşılığında vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Bir Ekmek Bir Çorba uygulamamız kapsamında kent genelinde 61 noktada kış boyunca ücretsiz çorba dağıtım hizmetimiz devam ediyor. Dosthane Refakatçi Evi ile kentimizin kırsal mahalleleri ile merkezi ilçeler dışından gelen hasta ve yakınlarına kalacak yer imkânı yaratıyoruz. Kent genelinde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza Evde Sağlık, Bakım ve Mobil Kuaför hizmeti sunuyoruz.
Kadın Konukevlerimizde şiddete maruz kalan ve korunma ihtiyacı olan kadınlara sosyal, yasal ve psikolojik danışmanlık hizmeti sunuyor; Hamile Bakım Sütü projemiz ile gebelik süreci başlayan kadınlara süt desteği veriyoruz. Yenidoğan Bebek Paketi ve El Bebek Gül Bebek paketi ile bebekli ailelere her ay ücretsiz destek sağlıyoruz. Üretici kadın stantlarımızda kadın emeğinin görünür hale gelmesine olanak sağlıyoruz. Çocuk Gelişim Merkezlerimiz ’in sayısını 5’e çıkardık. Süt Senin Gurur Mersin’in Projesi ile şimdiye kadar 4 milyon süt ve sağlıklı atıştırmalığı çocuklarımıza ulaştırdık..’İlk Çantam Projesi’ kapsamında, her yıl Mersin’in tüm ilçelerinde toplam 18 bin çanta dağıtımı gerçekleştirmekteyiz. Kıyafet Evi hizmetimiz ile dezavantajlı çocukların yıl içerisindeki kıyafet ihtiyaçlarını karşılıyoruz.
Engelsiz transfer aracı hizmeti, Duyu Bütünleme ve Ergoterapi, Medikal Malzeme Desteği, Engelli Birey Sportif Beceri ve Koordinasyon Eğitim Salonu ve Fitness Salonu gibi hizmetlerimiz ücretsiz. Mesleki Bilgisayar Kursu gibi eğitimler düzenliyoruz. Engelsiz Yaşam Parkımızda engelli vatandaşlarımızın aileleri aktivitelere katılıyorlar. Mola Evi hizmetimiz ile özel gereksinimli vatandaşlarımızın verimli zaman geçiyor. Yaş almış yurttaşlarımız Emekli Evi’mizden yararlanabiliyorlar.
Mersin’de belediyemize ait 11 yeni nesil kütüphanemiz faaliyet göstermekte ve herkesin takdir ettiği hizmetlerini sürdürmektedir. Yurt YKS ve LGS’ ye hazırlanan öğrencilerimiz için 20 farklı noktada 27 Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi açtık. Bu merkezlerden bugüne kadar toplamda 20 bin 684 gencimiz faydalandı. Hâlihazırda 7135 öğrencimiz öğrenim görmeye devam ediyor. Bu öğrencilerin sınav başvuru ücretlerini de biz karşılıyoruz. Yükseköğrenime devam eden öğrencilerimize yönelik öğrenim yardımlarımızdan bugüne kadar 45 bin 156 öğrencimiz faydalandı. 240 kişi kapasiteli 2 adet Yükseköğrenim öğrenci Konukevimizde konaklama, ücretsiz Wİ-Fİ, çamaşır yıkama hizmeti, kahvaltı ve akşam yemeği gibi olanaklar sunuluyor. Çamaşır Kafe projemiz çok talep görüyor. MERCİ Öğrenci Danışmanlık Merkezimizde tüm öğrenciler danışmanlık hizmeti veriyor, Tarsus Gençlik Kampı’nda sosyal ve kültürel aktiviteler ile iyi vakit geçirmelerini sağlıyoruz. ‘Yeteneğini Fark Et, Kariyerini Yönet’ sloganıyla Kariyer Merkezimizi hayata geçirdik. MERCEK Meslek Edindirme ve Eğitim Merkezimizde çok geniş bir yelpazede sunulan mesleki eğitimler ile istihdam edilebilirliklerinin artırılmasına katkı sağlıyoruz. Ayrıca Mersin’de yaşayan Geçici Koruma kapsamındaki sığınmacılar için Sosyal Uyum Merkezi’ni kurduk.
Hizmet verdiğimiz beş yılda, sosyal desteklere büyük bir ihtimamla yaklaştık. Sosyal projeler ve destekler genel anlamda, kentin huzur ve mutluluğu, farklı sosyal kesimlerin kent yaşamına uyumu ve yoksulluğun giderilmesi açısından önemli sonuçlar sağladı. Muhtarlarımız, engelli derneklerimiz, sivil toplum kuruluşları, sosyal dayanışma dernekleri, kadın dernekleri ve sosyal hizmet uzmanlarının görüşlerini alarak faaliyet, destek ve yatırım önceliklerini belirledik. Önümüzdeki dönem sosyal destekleri, projeleri ve yatırımları daha fazla yaygınlaştırmayı, daha fazla insanımıza ulaşmayı hedefliyoruz. Yaşlılarımız, gençlerimiz, çocuklarımız, yoksullarımız, evsizlerimiz ve diğer tüm dezavantajlı vatandaşlarımız için kapsamlı ve kesintisiz destekler sağlamayı arttırarak sürdüreceğiz. Mersin’imizde sanatın, sporun, kültürün her alanında yeni faaliyetler gerçekleştireceğiz. Sanatçılarımıza, sporcularımıza destek vermeye; ilimizin her ilçesinde festivaller, konserler, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz.
Son olarak, yaklaşan yerel seçimlerle ilgili neler söylemek istersiniz?
Bugün Anamur’dan Çamlıyayla’ya, Mut’tan Tarsus’a kadar Mersin’in her yerinde halkın içine dimdik çıkmanın, ayrımcılık yapmadan herkese eşit hizmet anlayışıyla yaptığımız çalışmaların sonucu olarak her yerde sevgiyle karşılanan bir belediye başkanı olmanın sevincini yaşıyorum.
5 yıl boyunca her yıl bütçe gerçekleşme oranlarımız hep planladığımız gibi çıktı. Önümüzdeki 5 yılda da yapacaklarımız; plan, proje ve kaynaklarımız hazır.
Kentin iç çeperlerinde sosyal yaşamı zenginleştirecek, sosyal belediyecilik faaliyetlerini artıracak, raylı sistem ve yeni yollarla trafiği rahatlatacak, çiftçinin giderini azaltıp üretime bereket katacak, kadınların daha da güçlenmesini sağlayacağız.
Son yıllarda daha çok tanınan kentimizin turizm potansiyelini de yükseltecek ve hak ettiği konuma getirme heyecanı içinde olacağız.
Gençleri, çocukları, öğrenciyi, yaşlıyı, engelliyi kentimizde yaşayan her canlıyı düşünen onlarca yeniliği hayata geçirmeye hazırız. Yepyeni hizmetler ve projelerle Mersin’i yükseltmeye, halkın her zaman her yerde yanında olmaya ve memnuniyetle çalışmaya devam edeceğiz.