Geçtiğimiz yılın sonlarından bu yana piyasa ile Fed arasında faiz indirimleri konusunda ayrışmalar yaşandı. Piyasalar bu süreçte Fed’in Mart 2024 yılında faiz indirimine başlayarak yıl genelinde 175 bp’ye kadar faiz indirimine gideceğini fiyatlıyordu. Ancak Ocak ayı enflasyon verisi işleri değiştirdi. ABD Ocak ayında manşet TÜFE aylık bazda %0.3 ( beklenti %0.2) yıllık olarak da %3.1’lik ( beklenti %2.9) artış gösterirken, çekirdek TÜFE’de %0.4 ( beklenti %0.3) yıllık olarak da %3.9 ( beklenti %3.7) ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi.
Beklenti üstü gelen enflasyon verileri sonrasında dolar endeksi 104,4 seviyesine kadar yükselirken, ABD 10 yıllıkları da son yılların en yüksek seviyesi 4,30’a kadar artış gösterdi. Tabi bu fiyatlamanın altın tarafında güçlü baskı yaratmasıyla ons fiyatı kritik desteği 2000 doların da altına inerek 1984 dolar en düşük seviyesine kadar geriledi. Böylelikle beklenti üstü gelen veri ABD’de enflasyonun katı ve inatçı olduğunu gösterdi.
Açıklanan verinin ardından piyasa Fed’in ilk faiz indirimine Mart ayında değil Haziran’da başlayacağını fiyatlamaya başladı. Faiz indirimleri konusunda Fed ile piyasa arasındaki ayrışma piyasanın Fed’e yaklaşması ile oldukça azalmış oldu. Fed son ekonomik projeksiyonlarında 2024 yıl genelinde 75 bp’lik indirim yapacağını söylemişti. Piyasa Haziran’ı işaret etse de Fed en erken 3. çeyrekte de faiz indirimine başlayabilir.
Ancak enflasyonda katılık azalır ve ekonomik verilerde soğuma hızlanırsa Haziran’da da başlayabileceğini söylemek mümkün. Hali hazırda jeopolitik risklerin yanı sıra özellikle de bu yıl da dünya genelinde çok fazla seçim olması kaynaklı belirsizliklerin de altına güç veriyor olması da 2.000 dolar üzerinde tutunmasında etkili oluyor.
Bundan sonra gelecek olan veri ve gelişmelerle piyasa ve Fed arasındaki hareket takip edilecek. Ons altın tarafında, Fed başta olmak üzere majör merkez bankalarından gelecek adımlara bağlı olarak görülecek yükselişler ve dolar/TL’nin yıl içerisindeki hareketleri gram altını bu anlamda cazip kılabilir. TCMB’nin sıkılaştırıcı adımları ve rezerv birikimi kur tarafında, 2024 yılı özelinde, volatilite riskini azaltırken, yükselişlerin daha sınırlı kalmasına katkı sağlayacaktır. Bu varsayımı dikkate aldığımızda, altının dövizden daha cazip olacağı bir 2024 yılı bizleri bekliyor olabilir.
Dolayısıyla ons altının, yılın ilk yarısında daha sınırlı hareket etmesi beklense de Haziran ve Temmuz sonrası dönemde yükselişlerin ivme kazanması beklenebilir. Bu varsayımlar çerçevesinde yılın ikinci yarısından sonra 2.300 dolar seviyelerini test eden bir ons altın görmemiz mümkün olabilir. Ons altında yaşanacak böyle bir hareket ile gram altında 3.000 TL üzeri seviyeler gündeme gelebilir.