Şubat ayı, petrol piyasası için fiyat hareketlerinin kısmen yatay kısmen yukarı yönlü olduğu bir ay oldu. Brent Petrol 80$ seviyesinden açtığı Şubat ayını 85$ üzerinde kapatmak istiyor. İsrail ve Hamas güçleri arasındaki savaşa ek olarak Kızıldeniz’de yaşanan gelişmeler Ortadoğu’da tansiyonu artırmaya devam ediyor. Jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketler izlendi. Makroekonomik gelişmelere baktığımızda ise ABD’de artan enflasyon etkili olurken Ocak ayının sonunda Fed’in faiz artırmaması fiyatlamada önemli oldu. Mart ayında gerçekleşecek Fed kararı ise piyasa tarafından takip edilecek.
OPEC+ tarafında petrol fiyatlarını destekleyici herhangi bir karar alınmayışı petrolün nispeten yatay seyretmesine izin verdi. En son temmuz ayında alınan karar doğrultusunda Suudi Arabistan ve Rusya tarafından alınan petrol arzı kesintisi devam ediyor. Suudi Arabistan Haziran ayında ekstra 1 milyon varillik arz kesintisi kararı almışken, Rusya daha önce uygulamaya karar verdiği petrol kesintisini yürürlüğe Temmuz ayında sokmuştu.
Ocak ayında ABD’de enflasyon gücünü korumaya devam etti. Ocak ayında ABD’de yıllık bazda enflasyon %3,10 seviyesinde gerçekleşerek beklentilerin 0,20 puan üzerinde gerçekleşti. Aylık bazda enflasyon ise %0,30 seviyesinde gerçekleşti ve beklentinin 0,10 puan üzerinde geldi. ABD Çekirdek Enflasyon da ise yatay seyir devam etti. ABD Çekirdek TÜFE aylık bazda beklentilerin 0,10 puan üzerinde geldi ve %0,40 seviyesinde gerçekleşti. Çekirdek enflasyon yıllık bazda ise %3,90 seviyesinde gerçekleşti ve beklentilerin 0,20 puan üzerinde geldi. Enflasyonun en azından güç kazanmaması petrol fiyatları için destekleyici bir zemin hazırlayabilir.
Fed’den sürpriz beklenmiyor. 20 Mart’ta gerçekleşecek toplantıda faizin sabit bırakılması beklenirken, toplantı sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell’dan gelecek açıklamalar piyasa tarafından takip ediliyor olacak. Faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı yönünde sinyallerin verilmesi piyasa tarafından takip ediliyor olacak. Şubat ayındaki fiyatlamalarda bu toplantının etkisinin yüksek olması bekleniyor.
Ortadoğu’da gerilimler artmaya devam ediyor. İsrail ve Hamas güçleri arasında başlayan çatışmaların ardından tekrar kızışan Ortadoğu’da Kızıldeniz’de Husilerin Kızıldeniz’de yük taşıyan gemilere yönelik saldırıları ABD ve Müttefiklerinin Yemen’e saldırmalarına yol açmıştı. Ortadoğu’da artan tansiyon uzun vadede petrol fiyatlarını destekleyebilir. Petrol fiyatlamasında arzı tehdit eden unsurların ortaya çıkması fiyatlamada etkin rol oynayabilir.
80$ üzerinde tutunmaya çalışan Brent Petrol’de yukarı yönlü hareketlerin yaşanması halinde 85$ direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. Geri çekilme hareketlerinde ise 80$’ın altında 75$ öne çıkıyor. Brent Petrol için 80$ ve 85$ arasındaki bant büyük öneme sahip.