Merkez bankası alımları ve faiz indirimi beklentileriyle güçlenen altın fiyatı, Ortadoğu’daki jeopolitik gelişmelerin ardından tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Ortadoğu’da yükselen tansiyon spot piyasada altının onsunu 2450 dolarla rekor seviyeye çıkardı. Altın fiyatlarının kısa vadede geri çekilebileceği ancak yılın geri kalanında yeni rekorlar geleceği tahmin edilmeye devam ediyor.
Global piyasalarda son açıklanan ABD TÜFE verisi sonrasında ‘’yumuşak iniş’’ beklentisi tekrar gündeme geldi. Büyümeye zarar vermeden enflasyonla mücadelede yol alındığının görülmesi moralleri tazeledi. TÜFE verisini takiben açıklanan perakende satışlar verisinin de beklentilerin altında kalmasıyla beraber piyasa faiz indirim beklentileri arttı. Ancak olumlu algının sınırlı kaldığı notunu düşelim.
Enflasyon ile mücadelede FED hedef seviye olan %2’ye yaklaşıldıkça dezenflasyon sürecinde hız kaybı yaşanmıştı. ABD büyüme verisi %3,4 beklenirken % 1,6 açıklanarak ekonomide güç kaybına işaret etmişti. Bu ay gelen makro verilerin (ISM hizmet, imalat, Tarım Dışı İstihdam) ortak noktası ekonomide yavaşlamaya işaret etmesi oldu. Ilımlı büyüme devam ederken, fiyat artış hızının düşmesi piyasalar için en uygun ortam olabilir.
Eğer ekonomide durgunluk devam eder fakat fiyat artış hızında yavaşlama görülmez ise bu piyasalarda stagflasyon endişelerinin artmasına neden olabilir. Gelen TÜFE verisinin şimdilik bu endişeyi azalttığını öngörmekteyiz.
Enflasyon verisinin piyasa yansımaları devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi kritik seviye olan %4,40 seviyesinin altında fiyatlamalara devam ediyor. Dolar Endeksi (DXY) 105 seviyesinin altında. Öte yandan Mayıs ayında jeopolitik risklerin etkileri izlenmeye devam etti. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin yarattığı jeopolitik tansiyon ons altında güvenli liman varlığı olarak cazibesini artırdı. Kısa dönem yatay-bant, orta ve uzun vade için ana yön yukarı olmaya devam edeceği görüşümü korumaktayım.
Özetle; ABD makro verilerinde zayıf sinyallerin gelmesi, ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi’nin gerilmesi halinde sarı metalde yukarı yönlü iştah artabilir. Ons altın yılbaşından bu yana iyi performans gösteren yatırım araçları olarak öne çıkıyor.
Halihazırda merkez bankalarının alımları ve faiz indirimi beklentisi ve Ortadoğu’daki jeopolitik gelişmelerin alevlenmesi gibi unsurların geçerliliğini koruması sarı metalde yeni rekorları beraberinde getirebilir.