Borsa İstanbul yıl başından bu yana %45 yükselerek gelişmiş ve gelişmekte olan ülke borsalarından açık ara farkla getiri getirdi. Son bir yılda Borsa endeksinin getirisi %143’e ulaştı. Endeks içinde bu yıl negatif ayrışan bir sektör yok. Buna karşın sigorta sektörü yılın başından bu yana %80 getiri ile kazanç anlamında ilk sırada bulunmuyor.
İkinci sırada ise %76 getiri ile bankacılık endeksi var. Baştan söyleyelim her iki sektörde de getiri potansiyelinin devam edebileceği görüşümüzü koruyoruz.
Borsa beklentiyi satın alan ve beklenti gerçekleştiğinde bunu satan bir yapıya sahiptir. Borsa önden fiyatlama yapar. Şimdiye kadar çoğunlukla beklentilerin plana çıktı. Sıcak paranın gelme beklentisi, uluslararası kredi ve derecelendirme kuruluşlarının not artıracağına yönelik beklenti ve yabancı ilgisinin artması. Gerçekleşmeler ise sınırlı yabancı girişi, kredi derecelendirme kuruluşlarının not döngüsünün başlaması oldu.
Bunlar fiyatlamaya dahil olanlar ancak bu beklentilere yönelik algı halen daha canlı çünkü istenilen güçte sıcak para girişi ve yabancı yatırımcı henüz gelmiş değil. Dolaysıyla bu tarafta beklenti açısından hikaye bitmiş değil.
Bir de daha fiyatlanmamış ya da piyasaya daha az yansımış unsurlar var. Henüz enflasyonda güçlü ve düşüş yönümde bir patika görmedik. Mevcut para politikası seviyesiyle enflasyonda baz etkisinden arındırılmış düşüş eğilimi başlaması halinde Merkez Bankasının etkin para politikası ve düşen enflasyon eğilimi ekonomideki olumlu senaryonun ispatı olacaktır ve bu da olumlu bir ortam oluşturabilir. Bana göre faiz indirim süreci de henüz fiyatlara yansımış değil.
Şu an CDS’lerdeki düşüş, düğüm olmuş makro ihtiyati önlemlerdeki çözülmeler ve yabancının bankalara olan teveccühü bankacılık endeksindeki güçlü alımlarla borsayı destekliyor. Değişen makro ekonomi rüzgarından olumlu etkileyecek sektörler şimdiden kendini belli etmeye başladı. Endekste 11.000 seviyesini gördük ancak unutulmamalıdır ki 2022-2023 yıllarında olduğu gibi tüm hisselerde bir ralli havası hissetmeyeceğiz. Seçici olmak burada ana motivasyon olacak. Yüksek borçlu, sermaye ihtiyacı olan, değerlemesi şişkin, enflasyon altında büyüyen şirketler daha geri planda kalacak. Buna karşın yatırımlarını 2022-2023 yıllarında yapmış yatırım şirketleri büyüme kaydetmeye devam edecek.
Borsa İstanbul’da hikaye daha bitmedi. Dolaysıyla gidilecek yol da henüz bitmedi. Banka, sigorta, faktöring şirketlerinde kar realizasyonu olsa da potansiyelin devam edeceği görüşündeyim. Bununla birlikte hem artan marjlar hem de zaruri sektör olması nedeniyle telekomünikasyon, gıda perakendeciliği, büyük holdingler, fiyat yansıması ve marj koruması nedeniyle sağlık sektörünün ön plana çıkmasını beklemekteyiz.