BORSA’DA SEKTÖREL DEĞİŞİM ÖN PLANDA!
Rusya – Ukrayna savaşının ateşlenmesi küresel piyasaları harekete geçirdi ve özellikle emtialarda güçlü hareketler yaşandı. Borsaya açık şirketlerin bu hareketlerden olumlu ve olumsuz olarak etkilendiğini izledik. Hala savaşın dinamiği sıcak olmasına rağmen hem yurt dışında hem de yurt için endekslerde toparlanma izliyoruz. Öyle ki, Borsa İstanbul yılbaşından bu yana yüzde 18 getiri getirerek dünyadan pozitif ayrıştı.
Rusya’ya yönelik yapılan sert yaptırımlar emtia tarafında güçlü hareketlere neden olmuş görünüyor. Henüz savaş sonlanmadığından yeni yaptırım gelip gelmeyeceği muamma. Dolayısıyla risk iştahında toparlanma olmazken emtia fiyatlarında da uzun soluklu bir sakinleşme göremiyoruz.
Küresel piyasalarda yükselen enflasyon teması sürerken, bizde de kemikleşen enflasyon yumuşak karnımızı oluşturuyor. Şirketler bu yüksek enflasyonu aynı oranda fiyatlara yansıtamıyorlar. Fiyatlama gücü olan şirketleri daha ön plana çıkarma mevcut konjonktür için daha uygun olacaktır.
Enerji üreticisi ve demir çelik sektörü ön plana çıkmaya devam edebilir. Bizde emtia üreticisi şirket yok ancak emtiayı işleyip satan şirketler var. Erdemir ve Kardemir şu ana kadar yaşanan tüm gelişmelerle emtia hikayesinden olumlu nemalandılar. Tüpraş bu hikayeden değil ancak, güçlü talep ve elindeki stoktan dolayı gücünü korumuş görünüyor. Bununla birlikte tarım emtiasındaki hareketlenme de BİST şirketlerinde etkili hareketlere sahne oldu.
Önümüzdeki dönemde otomotiv ve beyaz eşya sektöründe kar marjları baskı altında kalabilir ancak sektörlerin kendi hikayesi ile canlı talep karlılığı dengede tutabilir. Sigorta cephesinde yılın başından bu yana negatif bir hava hakim. Sigortacılık sektörü yıl başından bu yana yüzde 7’ye yakın değer kaybetti. Özellikle prim üretimi yüksek olmasına karşın sektör oyuncularında negatif bir eğilim oluşmuş görünüyor.
Tüm bunlarla birlikte temettü dağıtım dönemine girdik ve hisse bazlı yönlenim oluşmaya başladı. Yaklaşık bir ay sonra da 2022 yılı 1Ç dönemine ilişkin bilançolar gelmeye başlayacak. Bu dönemde yaklaşımımız seçici olmak. Güçlü şirketleri belirleyip, sektörel anlamda seçici olmakta fayda var. Bununla beraber öz varlık karlılığı yükselen, temettüyü ilke edinmiş, değerleme oranları düşük, satışlarını her yıl düzenli olarak artıran ve yatırımcısıyla iletişimi iyi olan şirket hisseleri tercih edilebilir.
Endekste olumlu tarafta olmayı sürdürüyoruz. Kritik dirençlerin yukarı yönde aşılmasıyla beraber yükseliş eğilimi hızlandı. Borsa endeksi 2100 seviyesi üzerinde kaldığı sürece mevcut pozisyon ağırlığı artırılarak pozisyonlar korunabilir. Buna karşın Rusya – Ukrayna savaşına yönelik riskler halen daha masada. Dolayısıyla haber bazlı gelişmelerin ön planda olduğu gündem sürüyor. Gelebilecek bir yüksek risk haberi teknik göstergelerin aşırı alımda olduğu endekste kar realizasyonu getirebilir. Buna karşın 2100 seviyesine doğru oluşabilecek aşağı yönlü eğilim iyi bir düzeltme olarak algılanabilir. Endekste 2100 seviyesi üzerinde satışların karşılanmaya devam etmesi halinde pozitif görüşümüzü koruyoruz.