Sayısız projeyi hem devam ettirdiklerini hem de çağın ve teknolojinin gereklerine göre geliştirdiklerini söyleyen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen; Eskişehir’i, içinde yaşayan insanların mutlu olacağı ve gurur duyacakları bir şehir haline getirmek için çalıştıklarını dile getirdi.
Pandeminin belediye projelerini de yavaşlattığına dikkat çeken Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, mevcut projeleri sürdürüp geliştirmeye, yenilerini eklemeye çalıştıklarına dikkat çekiyor. “Yapacağız” değil “Yaptık” demeyi yeğlediklerini ifade eden Büyükerşen ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin projelerini konuştuk.
Güncel turizm ve kültür etkinlikleriniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak kültür-sanat ve turizm etkinlikleri konularına büyük önem verdiğimizi söylemeliyim. Aslında bu iki alan da birbirlerini tetikliyor. Kültür-sanat etkinlikleri için özellikle şehir dışından gelenler, aynı zamanda bir turizm hareketliliği yaratıyor. Elbette sırf Eskişehir’i görmek için gelen turist sayısı son yıllarda önemli ölçüde arttı. Bunu şehir içindeki tur otobüslerinin yoğunluğundan kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Eskişehir’in benim Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ilk seçildiğim dönem olan 1999’dan bu tarafa kültür-sanat etkinliklerini yaptığımız mekanlar çok arttı. Bugün İstanbul’dan sonra en çok sahnesi olan şehiriz. Yedi tiyatro sahnemiz var. Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Senfoni Orkestramız var. Sergi salonlarımız var, müzelerimiz var. Örnek olarak, Balmumu Heykeller Müzesi, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Kent Tarihi Müzesi, son dönemde açtığımız Oya Müzesi var. Daha yenileri de geliyor. Yani Eskişehir tam bir kültür-sanat şehri. Son yıllarda özellikle senfoni konserleri ve tiyatro oyunları için günler, haftalar önce bilet alarak şehir dışından gelen konuklarımız var. Haliyle bunlar bir turizm hareketliliği de yaratıyor.
Biz Eskişehir’i, içinde yaşayan insanların mutlu olacağı ve gurur duyacakları bir şehir haline getirmek için çalışıyoruz. Bu da hem kültür-sanat etkinlikleri, hem de turizm açısından olumlu sonuçlar doğuruyor.
Tarım ve kırsal kalkınma projeleriniz nelerdir?
Tarımsal ve kırsal kalkınma projelerimiz özellikle 2017 yılından bu tarafa yoğun bir şekilde sürüyor. Zira, en son pandemi dönemi ve Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmalar bize şunu gösterdi; tarım ve hayvancılık hayati derecede önemli. Dünya öyle bir hale gidiyor ki, çok da uzak olmayan bir gelecekte para karşılığında bile ürün temin edilemeyecek. Bu, yalnız bizim için değil, her ülke için geçerli. Gelişmiş ülkeler bunun çok iyi farkındalar. O nedenle de önlemlerini alıyorlar. Biz ise, ne yazıktır ki, tarım politikası olarak tam aksine kendi topraklarımızı değerlendirmek yerine hazır almayı tercih ediyoruz. Bu da yerli üreticinin yeteri kadar kazanç elde etmesini engelliyor, onlar da bir süre sonra üretmekten vazgeçiyorlar.
Size, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak kırsal kesimi ve tarım ile hayvancılığı desteklemek amacıyla gerçekleştirdiğimiz birkaç projeden örnekler vereceğim. Amacım yaptığımız projelerin reklamını yapmak değil. Buna ihtiyacımız yok. Amacım, hem ekonomik anlamda içinde bulunduğumuz kriz ortamında tüketiciye mümkün olan en düşük fiyatla ürün satmak hem de kırsalda artık giderek durma noktasına gelen tarım ve hayvancılığı desteklemek için neler yapılabileceğinin örneklerini vermek. Biz CHP’li belediyeler olarak bu projeleri koordineli şekilde sürdürüyoruz. Biz onlardan ürün alıyoruz, onlar bizden alıyor. Böylelikle ürün çeşidi olarak da elimiz güçleniyor.
İPEK BÖCEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİ: Büyükşehir Belediyemize ait 40 dönümlük yetiştirme alanımızda seleksiyon ve anaçlık dut bahçesi kurulmuş ve ipek böcekçiliği ile ülke genelinde 400 bine yakın ücretsiz dut fidesi dağıtımı yaptık. Kadınlarımız için İpek kozalarından ipek iplikleri üretilip onlardan el işi ipekli kumaş dokuma yapımı kursları için “Midas İpek Evi”ni faaliyete geçirdik.
FİDE DESTEĞİ: Başta marul, domates ve lavanta olmak üzere kırsaldaki çiftçilerimize çeşitli (bir çeşit ayni, karşılıksız sermaye) destekleri sağlıyor böylece zorlu ekonomik şartlarda üretimi teşvik ediyoruz. Bugüne kadar 5 milyonun üzerinde ücretsiz fide dağıtımı gerçekleştirdik.
HAYVANCILIĞI DESTEKLEME PROJELERİ: Eskişehir’in kaybolan değerlerinden manda yetiştiriciliğini canlandırmak amacıyla, bölgemizdeki bir Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile işbirliği protokolü imzalanarak, damızlık mandalar hibe ettik. Sanıyorum sayıları yeni yavrularla birlikte 200’ün üzerinde. Ayrıca aynı kooperatife 288 bin metrekarelik tarım arazimiz, yem bitkileri yetiştirmesi için, köylere tahsis edilmiştir.
4 bin dekarlık, eski bir meranın yeniden kullanılması sağlanmış ve çiftçinin meraların tekrar sahiplenilmesinin faydalarını görmesi sağlanmıştır. Yenilenen meralarda verilen damızlık hayvanların yem ihtiyacı karşılanmıştır.
Büyükşehir Belediyemiz ile iki ilçe belediyemiz arasında imzalanan protokoller kapsamında, Belediyemiz tarafından hayvan ağılı çadırları kurulmuştur. Pilot uygulama olarak hayata geçirdiğimiz projede 2 bin küçük baş hayvan sayısına ulaşıldı.
ARICILIĞIN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ: Kadın Çiftçiler Derneğinin üyesi ve girişimci olan kadınlarımıza, çok sayıda kovan ve arıcı ekipmanı desteği gerçekleştirdik. Arkadaşlarımız verimlilik durumunu ölçüyor, raporluyorlar. Eğer verim alınırsa projeyi genişleterek sürdüreceğiz.
TARIM ARAZİLERİNİN ÜRETİME KAZANDIRILMASI: Eskişehir Büyükşehir Belediyemize ait ilçe merkezlerinde ve mahallerinde (köylerde) bulunan boş tarım arazilerinin üretime kazandırılması amacıyla, Belediyemiz ve İlçe Belediyeleri arasında imzalanan İşbirliği Protokolü ile 2.000 dönümlük tarım arazimizi üretime kazandırdık. Üretimden elde edilen ürünlerin %90’lık kısmı İlçe Belediyelerinin kendi tasarrufuna bırakılırken, Belediyemize düşen %10’luk kısım ise sosyal projelerde ve İlçe sınırları içerisinde yaşayan ekonomik gelir düzeyi düşük çiftçilere tarımsal girdi ihtiyaçlarını karşılamak üzere dağıtılıyor. Ek olarak, ağaçlandırma Projelerimiz var, sebze-meyve kurutma tesisi kurup özellikle bölgedeki kadınların ev ekonomilerine katkı sağlamalarına öncülük ettik.
HALK SÜT PROJESİ: Hepsi önemli destek projeleri ama benim en çok önemsediğim projelerimizden biri Halk Süt Projemiz. Bu proje ile Büyükşehir Belediyesi’nin ve Mahmudiye, Han Çifteler Süt Üreticileri Birliği ile hayata geçirdiği proje kapsamında pastörize sütler üreticiden tüketiciye aracısız olarak ulaştırılmaktadır. Ülkemizde pastörize sütü üreticiden tüketiciye aracı olmaksızın ulaştıran ilk belediyeyiz. Önümüzdeki yıllarda da manda sütünü de aynı yöntemle tüketiciye ulaştırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi çiftçiye haftalık ödemeler yapmakta ve üreticiye destek olmaktadır.
Süt biliyorsanız birçok mamulün ham maddesi olduğu gibi, özellikle anne ve çocukların gelişiminde son derece önemli. Vatandaşlarımız ucuz ve kaliteli sütü daha ucuza tedarik ediyorlar.
Ayrıca Halk Yumurta Projesini hayata geçirdik. Üreticiden tüketiciye aracısız, ekonomik ve güvenli ürün temini sağlıyoruz.
ÜRETİCİ MARKET “ÜRETİCİ PAZARI GELİŞTİRME PROJESİ ESKİŞEHİR MODELİ”
Tarımsal ürünlerin katma değerini arttırmak ve bölgenin kırsal kalkınmasını desteklemek amacıyla yörede yetiştirilen tarım ve hayvancılık ürünlerinin; kurutma, ayıklama, paketleme gibi işlemler ile katma değerinin arttırılması hedeflenmiş ve bu kapsamda Mihalıççık İlçe Merkezinde kurutma ve paketleme tesisi kuruldu. Buradan çıkan ürünlerin satışı için 2019 yılında şehir merkezinde “Üretici Market” adında satış mağazalarını hizmete açmaya başladık.
YERLİ TOHUM ÜRETME PROJESİ: Türkiye’nin tarımda dışa bağımlılığının önüne geçebilmek için yerel tohum konusunda önemli çalışmalara imza atıyoruz. Yerel Tohum Üretme Merkezi’nde çoğalttığımız ve geçtiğimiz yıllarda Eskişehir başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli kentlerinde düzenlenen tohum takas şenliklerine gönderdiğimiz atalık tohumlarla, Türkiye’nin yakın gelecekte tarımda dışa bağımlılığının önüne geçilmesine destek oluyoruz.
Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Projelerinizden bahseder misiniz?
Turizm, kültür, tarımsal ve kırsal kalkınma ve tarihi ve kültürel mirası koruma konularının her biri başlı başına devlet eliyle yürütülmesi gereken konular. Ancak bu belediyelerin bir şey yapmayacakları anlamına gelmiyor.
Son dönemde yaptığımız bir çalışma buna güzel bir örnektir. Frig Vadisinin en önemli tarihi miraslarından biri olan Yazılıkaya (Midas) Anıtı’na ulaşımı sağlayacak yolu yeni baştan yapıyoruz. Anıtın yakınlarına, gelecek turistlerin konaklayabilecekleri alanlar yaptık. Hem yol üzerinde hem kamp alanında insanlar karavanlarıyla konaklayabilecekler. Ancak çok büyük bir tarihi bölge olan Frig Vadisinde kazı yapabilecek kaynağımız da yok, yetkimiz de. Kültür ve Turizm Bakanlığı 70 yıldan sonra bölgede yeniden kazıların başlayacağını açıkladı.
Bu örneği şunun için verdim; bizim belediye olarak kültürel ve tarihsel mirasa sahip çıkmak konusunda yapabileceğimiz en önemli şey alt ve üst yapı projeleridir.
Sosyal belediyecilik alanında ürettiğiniz projeler nelerdir?
Günümüzde çağdaş belediyecilik anlayışı, şehirlerin fiziksel koşullarının iyileştirilmesinin yanında sosyal yapılarının da “yerelde” ve “yerinde” incelenmesini, buna göre özel tedbirler alınmasını gerektiriyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak şehir merkezi ve ilçelerimizde yaşayan vatandaşlarımıza bu kapsamda hizmet sunmakta, bu hizmeti de yardım etme yaklaşımından hak temelli çalışma yaklaşımına taşıyarak gerçekleştirmekteyiz.
Sosyal Hizmetler Dairesi olarak; Sosyal Yardım Hizmetleri, Yaygın Eğitim Hizmetleri ve Özel Gereksinimli Gruplara Hizmet kapsamında faaliyet gösteriyoruz. Sosyal Yardım Hizmetleri kapsamında, sosyo-ekonomik yönden dezavantajlı kesimlerin, yapılan sosyal inceleme sonrası, belli yoksunluklarının giderilmesi yönünde destek sağlamaktayız. Yoksullukla mücadele kapsamında verdiğimiz bu desteği görünür kılmadan, ihtiyaç sahibini rencide etmeden, ona ‘yardım’ etmeyip hakkı olanı almasında ‘destek’ oluyoruz. Nihai amacımız ise ihtiyaç sahibinin kendine yeter halde olması, sosyal yardım hizmetine bağımlı hale gelmemesi, insan onuruna yaraşır şekilde yaşaması. Covid-19 ile mücadele sürecinde sosyal yardım hizmetlerimiz artarak devam etti.
Eğitim hizmetleri kapsamında, Eskişehir Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (ESMEK) bünyesinde bulunan eğitim merkezlerinde farklı yaş, dil, din, ırk, cinsiyetteki vatandaşlarımızla kurs ve atölye çalışmaları yapıyoruz. 157 farklı branşta kurslar düzenledik. Bu çalışmaları gerçekleştirirken sivil toplum kuruluşları, kamu kurum / kuruluşları ve üniversiteler ile işbirliği içerisinde olmaya özen gösteriyoruz. ESMEK’te sunduğumuz yaygın eğitim modeli, yaşam boyu eğitim örneği olarak işsizlikle mücadeleyi, bilgi-beceri seviyesini yükseltmeyi, sosyal yaşama katılımı ve aktif yaşlanmayı desteklemeyi içeriyor.
Bunların yanı sıra, sosyal yardımlar, evde kişisel bakım hizmetleri, yeni doğan bebek ziyaretleri, sosyo-ekonomik düzeyi düşük, dar gelirli, parçalanmış ailelerin çocukları veya ebeveynlerinden biri 36-72 ay arası cezaevinde olan çocukların okulöncesi eğitim olanaklarından faydalanmasını sağlamak, ailelere ve çocuklara kaliteli eğitim sürdürme amacıyla hizmet veren Es Çocuk Evi, Engelli Hizmetleri Birimi, 18 yaşını doldurmuş ve “Zihinsel Engelli, Otizm Spektrum Bozukluğu ve Alzheimer” tanısı almış bireylere yönelik öz bakım hizmetleri, atölye programları, psiko-sosyal destek ve sağlık danışmanlığı hizmetleri sunularak zihinsel engelli bireylerin günlük yaşam becerileri ve bedensel yeterliliklerini güvenli bir ortamda geliştirmeleri amaçlanarak gündüzlü bakım hizmeti verdiğimiz Zihinsel Engelli Gündüz Yaşam Merkezi, Eşitlik Birimi, Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi hizmetlerini sürdürüyoruz. Bunların yanı sıra Proje Birimimiz ise günün şartlarının gerektirdiği yeni projeler üzerinde çalışıyor.
Dijitalleşme politikanız kapsamında yürüttüğünüz projeleri konuşabilir miyiz?
Artık günümüzde “dijital dünya düzeni” egemen. Hiçbir kurum veya kuruluş bu gerçeği görmezden gelemez. Biz de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak, bu alandaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ana başlıklar halinde size şu bilgileri vermek isterim.
KENT BİLGİ SİSTEMİ: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kent Bilgi Sistemi, Kurumumuzun tüm işlemlerinin tek çatı altında yürütüldüğü ve aynı zamanda vatandaşlarımıza güvenilir, hızlı hizmet sağlayan yazılım programıdır. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Belediye sınırları içerisinde konumsal ve öznitelik verilerini ortak bir noktada sunumu için altlık verileri hazırlamakta, işlemekte ve güncel tutmaktadır. Altlık veri niteliğindeki verileri sayısal ortama aktararak (sayısal harita), üzerinde konumsal analizler yapmaktadır.
E-BELEDİYE: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi (www.eskisehir.bel.tr) E-Hizmet Kapısı üzerinden Borç Sorgulama / Ödeme, Yeni İstek / Şikâyet, Borç Sorgulama / Ödeme, Sicil No Öğrenme, Sicillerim, Ödemelerim, İstek / Şikayetlerim, Kira Sözleşmelerim, İlan Reklam Vergisi işlemleri kolaylıkla yapılabilmektedir. E-Belediye uygulamalarımızla vatandaşlarımız belediyemize gelmeden işlemlerini gerçekleştirerek zaman ve kaynak tasarrufu sağlanmaktadır.
E-DEVLET ENTEGRASYONU: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi E-Devlet Kapısı (www.turkiye.gov.tr) üzerinden vatandaşlara hizmet sunmaktadır. Vatandaşlarımız kendilerine ait sicil bilgilerini, tahakkuk ve tahsilat bilgilerini görebilmektedirler.
SCADA SİSTEMİ: Yenilenen kullanma suyu hatlarının basınç ve şebeke kontrolü yapılarak hatların sağlıklı çalışması, SCADA sistemi ile kontrol altında tutulmaktadır. Bu sistem için ESKİ Genel Müdürlüğü’nde bilgisayar kontrol merkezi kurulmuştur.
ATIK SU YÖNETİMİ: Tesis, bir taraftan Eskişehir’in atık sularını arıtırken aynı zamanda kendi elektrik ihtiyacının büyük bir bölümünü de arıttığı atıklardan elde etmektedir. Eskişehir’in kanalizasyonunu gerçek anlamda arıtan yeni arıtma tesisi Porsuk Çayı’ndan faydalanan çiftçilerin sağlıklı sulama suyu alabilmeleri için de büyük önem taşımaktadır.
ELEKTRONİK KARTLI SAYAÇ (EKS): Yaklaşık 390 bin vatandaşımıza Elektronik Kartlı Su Sayacı ile hizmet verilmektedir. Elektronik Kartlı Sayaçlar ile birlikte fatura başta olmak üzere pek çok abone sorunu ortadan kalkmıştır.
SU MATİK KREDİ YÜKLEME NOKTALARI: Elektronik kartlara su kredisi yükleme işleminin 7 gün 24 saat boyunca otomatik olarak gerçekleşmesi amacıyla “Kredi Yükleme Makineleri” kent genelinde 32 noktada hizmet vermektedir. Ayrıca 2 mobil araç ile gezici kredi yükleme hizmeti verilmektedir.
MOBİL UYGULAMALAR: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Mobil Uygulamamız ile vatandaşlarımız belediyemiz haber ve duyurularını görüntülemenin ve belediyemize anlık olarak isteklerini iletmenin yanı sıra kendilerine ait iş ve işlemleri yapabilmektedir.
MEZARLIK BİLGİ SİSTEMİ: Bu sistemle hemşehrilerimiz ve yakınlarının mezarları Eskişehir’de olan vatandaşlarımız, yakınlarının kabirlerini kolayca bulabilmekteler.
AKILLI KAVŞAK SİSTEMİ: Sistem aşağıda sıralanan basamakları takiben kavşaklarda yaya-araç güvenliğini sağlamaya yönelik hazırlanmıştır. Sistem sayesinde birbiri ile koordineli çalışan kavşaklar üzerinde Araç Sayımları, Farklı Senaryolar, Simülasyonlar, Veri Depolama, Optimizasyon, Anında Müdahale gibi hamleler kolaylıkla yapılmaktadır.
AKILLI DURAK YOLCU BİLGİLENDİRME SİSTEMİ ve ESKİŞEHİR ULAŞIM MOBİL UYGULAMASI: Sistem aşağıda sıralanan basamakları takiben kavşaklarda yaya-araç güvenliğini sağlamaya yönelik hazırlanmıştır. Sistem sayesinde birbiri ile koordineli çalışan kavşaklar üzerinde Araç Sayımları, Farklı Senaryolar, Simülasyonlar, Veri Depolama, Optimizasyon, Anında Müdahale gibi hamleler kolaylıkla yapılmaktadır.
HAFRİYAT YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ: Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi ile şehirde bulunan tüm hafriyat alanları izlenebilmektedir. Hafriyat taşıyan araçların bilgisine, hafriyat dökülecek alana ne zaman giriş-çıkış yaptığı bilgisine anında ulaşılarak hafriyat araçları tek noktadan kontrol edilebilmektedir. Ayrıca hafriyatın depolandığı alanın doluluk oranına, nerelere hafriyat boşaltıldığına ve daha birçok bilgiye ulaşmak mümkündür. Sistem sayesinde ulaşılan bütün verilerin yanında cezalandırılacak kaçak hafriyat dökümlerinin önüne geçilebilmekte ve şehirde oluşabilecek çevre kirliliği önlenmektedir.
ALT YAPI BİLGİ SİSTEMİ: Eskişehir’de mevcut olan içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu şebekelerine ait verilerin toplanmasını ve gerekli yazılımlarla veri tabanına aktarılmasını sağlamaktadır. Altyapı hizmetlerinin koordinasyon içinde yürütülmesi amacıyla altyapı kurumlarından gelen verileri grafiksel ortama aktararak web ara yüzü ile hizmete sunan sistemdir.
AKILLI AYDINLATMA VE SULAMA SİSTEMLERİ: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki parklarda uyguladığı akıllı aydınlatma sistemi ile yaklaşık %50 enerji tasarrufu sağlanmıştır. Ayrıca belediyemiz tarafından kullanılan sulama sistemleri sayesinde sulama yapılacak alanda personel ve ekipmana ihtiyaç olmadan sulama işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu sayede zamandan kazanç, su tüketiminden de tasarruf sağlanmaktadır.
MOBİL EĞİTİM OTOBÜSÜ: İlçeleri tek tek dolaşan Mobil Eğitim Aracı ile özellikle çocuklara, gençlere ve kadınlara, Güvenli İnternet Kullanımı, E-devlet İşlemleri, Temel Bilgisayar Kullanımı, Sosyal Medya Uygulamaları ve Microsoft Office Programları konularında eğitim verilmektedir. Teknolojik olanakların daha kısıtlı olduğu bölgelerimizde kurumların ve vatandaşların talepleri üzerine belirli programlar dahilinde hizmet veren Mobil Eğitim Aracı ile fırsat eşitliğinin sağlanması, her yaştan vatandaşımızın dijital okur yazarlığının arttırılması, güncel teknolojilerden haberdar olabilmesi ve akıllı şehirleşme basamağında yer alabilmesi amaçlanmaktadır.
FİBEROPTİK ALTYAPI VE ÜCRETSİZ: Mevcutta bulunan fiber alt yapısı ile belediyemiz bünyesinde bulunan birimlerimiz arasında hızlı, kesintisiz ve güvenli veri akışı sağlanmakla beraber, fiber optik altyapıyı tramvay duraklarında bulunan Akıllı Durak Yolcu Ekranları ve Kamera Sistemleri de kullanmakta olup ayrıca halkımıza şehrin önemli noktalarında ücretsiz Wİ-Fİ hizmeti sunulmaktadır.
GÜNEŞ ENERJİ PANELLERİ: Mamuca Mahallesi 999kWe Şebeke Bağlantılı Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali Projesi ile Eskişehir Büyükşehir Belediyemizin amaçları; doğayı korumak, elektrik enerjisini güneşten sağlayarak belediyenin giderlerini azaltmak, şehre gelir sağlamak ve enerji konusunda dışa bağımlılığı azaltmak, köylümüze ve çiftçimize de destek olmaktır. Ayrıca önümüzdeki yıllarda belediyemize ait 3 yeni alanda da toplamda yaklaşık 7 megavat kapasiteye sahip Güneş Enerjisi Santrali kurulmasını planlıyoruz.
ENTEGRE KATI ATIK ÜRETİM SİSTEMİ: Entegre Katı Atık Üretim Sistemi projesi kapsamında; Mekanik Ayırma Tesisi, Biyometanizasyon Tesisi, Depo Gazı ve Biyogazdan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi, Sera bölümlerinden oluşan tesis 180.000 m²’lik alan üzerindedir. Toplam 11.2 megavat/saat enerji üreten bu tesisimiz tam kapasite ile çalıştığında 95 bin hanenin günlük elektrik ihtiyacını karşılayarak, üretim sırasında ortaya çıkan ısıyı da tesis içerisinde bulunan seraya aktararak Eskişehir’i güzelleştiren rengarenk çiçeklerin üretilmesine destek oluyor.
Hedefleriniz açısından üç yıllık icraat döneminizi değerlendirebilir misiniz?
2019 yılında yapılan yerel seçimlerin ardından, üzerine çok söz etmek istemediğim olumsuz bir 3 yıl geçirdik. Pandemi projelerimizi yavaşlattı. Kaynaklarımızın önemli bir kısmını sosyal yardımlarda kullandık. O nedenle de üç buçuk yılın çok da verimli geçtiğini söyleyemiyorum. Arayı kapatmaya çalışıyoruz. Ancak pandeminin yeniden yükselmesi yine gündeme gelmeye başladı. O nedenle de 2024 yılı yerel seçimlerine kadar yapacaklarımız hakkında net şeyler söylemek istemiyorum. Çünkü “yapacağız” demeyi değil, “yaptık” demeyi seviyorum.
2022 yılında daha çok hangi projelere odaklanmış durumdasınız?
Ben şehirleri hep “yaşayan canlı organizmalara” benzetirim. Aynı bir insan gibi, ihtiyaçları hiç bitmez. Biri bitti derken, yenisi gelir, daha iyisi istenir. Bu da gelişmenin önünü açan en önemli unsurlardan biridir. Rutin belediyecilik hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Önceki yıllarda başladığımız projeleri tamamlayacak çalışmaları yapıyoruz. Yukarıda saydığım sayısız projeyi hem devam ettiriyor hem de çağın ve teknolojinin gereklerine göre geliştiriyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Şunu samimiyetle söylemek isterim ki, yukarıdaki sorulara karşılık anlattığım projeler, yaptıklarımızın bir kısmı. Parklarımızdan, özellikle çocuklar ve gençler için kurduğumuz tesislerden hiç söz bile edemedim. Mesela, önümüzdeki dönemde hizmete girecek olan yeni bir Halk Ekmek Fabrikası kuruyoruz. Üretimimiz iki kat artacak ve çeşitlenecek.
Bazı muhalif çevreler, bizi eleştirmek isteyip de eleştirecek şey bulamayınca, Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin iş yapmadığını, çalışmadığını söylerler. Ben gülüp geçiyorum onlara. Eskişehirliler bizim ne yapıp yapmadığımızı çok iyi biliyorlar.
İyi çalışmalar dilerim.