Allianz Trade, 2024 yılının ikinci çeyreğiyle birlikte güncellenmiş “Yıl Ortası Ekonomik Görünüm 2024-25” raporunu yayınladı. Rapora göre küresel büyüme yılın ilk yarısında dibe vurdu. Süper Seçim yılı olması nedeniyle de belirsizlikler artmaya devam ediyor. Yatırım döngüsünün yeniden canlanması ise 2025 yılının başlarına ertelenirken bu durumun mali ve parasal koşulların gevşemesiyle desteklenmesi bekleniyor.
Dünyada ticari alacak sigortasının lideri Allianz Trade ekonomistlerinin her yıl yaptığı araştırmalara 2024 yılı ilk yarıyıl ekonomik görünüm raporu da eklendi. Raporu, Oyunlar herkese açık mı? başlığı altında düzenleyen ekonomistlere göre; 2024 yılının ilk yarı yılı hazır, istikrarlı, yavaştı ve küresel büyüme yılın ilk yarısında dibe vurdu. Ancak özellikle de Euro Bölgesi’nde küresel imalat sektöründe hala arz fazlası var ve talep düşük.
Allianz Trade ekonomistleri 2024 yılı için iflas tahminlerini bir kez daha güncelleyerek yüzde 9’dan yüzde 10’a çıkardıklarını belirtiyorlar. Buna göre iflaslar, 2025 yılında yüksek seviyelerde istikrara kavuşmadan önce 2024 yılında yüzde 10 artacak.
Öte yandan rapora göre resesyon riski Euro Bölgesi’nde devam ederken, ABD’de de işgücü piyasasının rahatlamasıyla artıyor. Genel olarak, küresel GSYH büyümesinin 2024-25’te yüzde 2,8 olması, ABD’de yavaşlayarak yüzde 1,7’ye gerilemesi ve Euro Bölgesi’nde yüzde 1,4 ile 2025 yılında potansiyel orana ulaşması bekleniyor. Allianz Trade yarı yıl raporunda Çin’de büyümedeki yavaşlamanın 2025’teki yüzde 4,3’lük oranla kontrol altında tutulmaya devam edileceği tahminine yer veriliyor.
Küresel büyüme yılın ilk yarısında dibe vurdu!
Ancak küresel imalat sektöründe hala arz fazlası var ve özellikle Euro Bölgesi’nde talep düşük. Resesyon riski Euro Bölgesi’nde devam ederken ABD’de de işgücü piyasasının rahatlamasıyla artıyor. Genel olarak, küresel GSYH büyümesinin 2024-25’te yüzde 2,8 olmasını, ABD’de yavaşlayarak yüzde 1,7’ye gerilemesini ve Euro Bölgesi’nde yüzde 1,4 ile 2025 yılında potansiyel orana ulaşmasını bekliyoruz. Çin’de ise büyümedeki yavaşlama 2025’teki yüzde 4,3’lük oranla kontrol altında tutulmaya devam edilecektir.
Altın madalyanın peşinde sınırları zorlamak…
Enflasyondaki yavaşlama daha düşük hızla da olsa devam ediyor. Özellikle ABD’de hizmet enflasyonunun yapışkanlığı nedeniyle yavaşlama hızının daha da düşük olduğuna değiniliyor. Bunun da Fed’in ilk faiz indirimini aralık ayına ötelediğine, AMB’nin (Amerikan Merkez Bankası) Eylül ayında bir kez daha indirime gideceği ancak 2025 yılında gevşeme döngüsüne devam etmek için Fed’i bekleyeceği de raporda yer alan yorumlar arasında. Rapora göre, gelişmekte olan piyasalardaki merkez bankaları, Fed’in faiz indirimlerini ötelemesinin iyimserliği azaltması nedeniyle temkinli gevşeme modunda kalmaya devam ediyor.
Risk yoksa eğlence yok mu?
Allianz Trade ekonomistlerine göre riskler aşağı yönlü seyrediyor. Çünkü 2024’ün Süper Seçim Yılı olması nedeniyle belirsizlikler artıyor. Raporda verilen bilgilere göre ekonomistlerin aşağı yönlü senaryosu, mali sapmalar ve artan jeopolitik riskler, -1,5 puan daha düşük küresel büyüme ve +1 puan daha yüksek enflasyon anlamına geliyor ki bu da faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması anlamına geliyor.
Sıkı çalış, büyük kazan!
Yatırım döngüsünün yeniden canlanması 2025 yılının başlarına ertelendi ve sonrasında mali ve parasal koşulların gevşemesiyle desteklenmesi bekleniyor. Ancak şirketlerin jeopolitik belirsizliklerdeki artış nedeniyle büyük yatırım kararları için bekle ve gör modunda kalacağı da tahminler arasında bulunuyor. Uzmanlara göre 2024 yılı, fırsatlar ve zorluklarla dolu bir yıl olacak. Tüm bu dinamikleri yakından takip etmek ve stratejileri bu yönde şekillendirmek büyük önem taşıyor.
Hayallerin peşinde…
Avrupalı tüketicinin geri dönüşü ürkek kalmaya devam ediyor çünkü belirsizlik harcamaları dizginliyor ve tasarrufları destekliyor.
Mükemmelliğin peşinde…
Başlıca gelişmiş ekonomilerde mali teşvik eğilimlerindeki bozulma ılımlı düzeyde ve mali konsolidasyon çabaları seçim sonrasına ertelenecek gibi duruyor. Avrupa’da tüm gözler, yeni yürürlüğe giren mali kurallara uymayan yedi ülkenin yani Fransa, İtalya, Belçika, Polonya, Romanya, Macaristan’ın uygulamaları üzerinde olacak. 2023 yılı sonunda yüzde 3’ten fazla olan açıklarla karşılaştırmak gerekirse, kamu borç oranlarının düşürülmesi GSYH’nin ortalama yüzde 1.5’inden fazla faiz dışı fazla gerektiriyor.
Gücünü keşfedenler…
Gelişmekte olan pazarlar tedarik zinciri çeşitlendirmesinden faydalanmaya devam ediyor. Maliyet rekabetçiliği 2015’ten bu yana Orta ve Doğu Avrupa dışında neredeyse her yerde iyileşti. Güneydoğu Asya yatırım çekmek için özellikle iyi konumlanmış durumda. Dirençli iç talep 2025 yılına kadar bölgeler genelinde GSYH büyümesini, kriz öncesi seviyenin altında kalacak olsa da destekleyecektir.
Zaferi belirleyen adım uzunluğudur, mesafe değil!
Kurumsal kazançlar dirençli ancak transatlantik bölünme devam ediyor ve yatırımlar asgari düzeyde. Kazançlar dirençli ancak ABD sektörlerinin yüzde 60’ı Avrupalı emsallerinden daha iyi performans gösteriyor. Çoğu firma amortisman telafisi için yaptığı yatırımlarda öz kaynaklarını kullandığından kurumsal krediler durgun kalmaya devam ediyor. Yine de sektörlerin yüzde 20’sinde amortismana kıyasla yatırımlar yetersiz kalıyor.
İleriye, yukarıya, ilk üçe?
ABD’de ticari gayrimenkul henüz tehlikeyi atlatmış değil. 2024 yılında finansal ortamda rahatlama döngüsünün başlamasıyla birlikte ticari gayrimenkul değerlemelerinde dipten dönüşün de başlamasını bekliyoruz. Ancak, ABD ofisleri yapısal zorluklardan muzdarip olmaya devam ediyor. Zayıf talep nedeniyle boş ofis oranları rekor seviyelere ulaştı, işlem fiyatlarındaki önemli düzeltmelere rağmen yatırım faaliyetleri hâlâ cansız ve bazı değerleme kayıpları piyasa oyuncuları tarafından henüz içselleştirilmedi.
Alın teri sermayesi temettü ödüyor!
Piyasalar koşulları zorlamaya devam ediyor. Küresel hisse senedi piyasaları, kazançların dirençlilik göstermesi ve yapay zekâ, iklim değişikliği ve üretim üstlerinin re-lokasyonu gibi orta vadeli trendler nedeniyle iyi performans gösteriyor. Yüksek ABD hisse senedi değerlemelerine rağmen, politika ekseni değişmezse ve kazançlar direncini korursa 2024’te düşük çift haneli getiriler bekliyoruz. Kademeli politika değişikliklerinin uzun vadeli getirileri düşürmesi ve Alman Bund’larının güvenli liman talebi görmesi muhtemel. ABD’de büyük mali açıklar uzun vadeli getirileri daha uzun süre yüksek tutabilir. Kurumsal kredi talebi, dar spreadlere rağmen cazip getiriler sayesinde güçlü kalmaya devam ediyor. Kazanç direnci ve borcun yönetilebilir olması nedeniyle kurumsal spread seviyeleri korunacaktır.