Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) Genel Sekreteri Güray Karacar, kurumsal yönetime önem veren ve yol haritası oluşturacak şirketlerin önce doğru reçeteyi oluşturmalarının önemine dikkat çekti. “Nelere ihtiyacım yok” sorusuyla yola çıkarak organizasyonun mevcut durumundaki öncelikleri dikkate alarak adım atmaları gerektiğini söyledi.
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) Genel Sekreteri Güray Karacar şirketlerin iyi uygulama kodlarında yer alan tüm kurumsal yönetim uygulamalarını hayata geçirmeye çalışarak “kurumsallaşamayacaklarını”” ifade ederek, “Şirketin önce kendi fotoğrafını çekmesi gerekli. Bunlar çok özel bilgiler ve öz değerlendirme araçlarıyla üst yönetimlerin bir çalışma yaparak bir fikre sahip olmaları mümkün. Tabi bunu yaparken değişimin liderlerini yalnız bırakmamak lazım, mutlaka aile üyeleri, sorumlu yöneticiler de bilgi sahibi olarak süreci desteklemeli ve katkıda bulunmalı.
Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylanan metodolojiler kullanan derecelendirme şirketleri şirketlere bu konuda servis sağlamaktalar. Sunulan detaylı raporda ne gibi adımlar atılması gerektiği ortaya konabiliyor. Halka kapalı şirketler de bu servisten yararlanabildikleri gibi TKYD tarafından sunulan öz değerlendirme araçları ve rehberlerden faydalanarak daha basit bir çalışmayı hazırlayabilirler.
TKYD olarak aile şirketlerine, sivil toplum kuruluşlarına, spor kulüplerine yönelik metodolojileri uluslararası kuruluşlar ile çalışarak hazırlayarak hizmete sunmak için çalışıyoruz. Bu konularda eksiklerinizi görün ve makul bir süreçte tamamlayın, her adımda bir sivil toplum kuruluşu olarak yanınızdayız diyoruz.
Aile şirketleri hakkında da önemli bilgiler veren Karacar, şöyle devam etti:
“İdeal bir yönetim kurulunda finans, hukuk, teknoloji ve sektör uzmanlığını yansıtan üyeler bulundurarak yönetim kurullarında farklı alanlarda yeterli uzmanlığı bulundurmak çok önemli. Her üyenin de farklı disiplinlerde temel anlamda bilgi ve tecrübeye de sahip olması bir gereklilik. Bu süreci desteklemek için TKYD olarak oluşturduğumuz Yönetim Kurulu Üyeliği Sertifika Programları ile katkı sağlıyoruz. Şirketlerimizin belki de en kritik yönetim organı olan yönetim kuruluna yönelik konuları bir araya getiren bir öğrenim süreci bulunmadığı göz önüne alındığında 16 haftalık bu programın önemi daha da iyi anlaşılabilir. Genç kuşakların da yönetim kurulu masası etrafında yer almaya başladığı bir süreçte yönetim kurulu masasında sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmanın önemi daha da artıyor.”