Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, “Manisa’mda yaşanan değişim, Manisalıların varolan anlayışı değiştirmek istemesiyle başladı. Biz bunun yürütücüsü olacağız. Birlikte yöneteceğimiz şehrimizde her yaştan, her görüşten vatandaşımızın ihtiyacı olan projeleri değerlendirerek hayata geçiriyoruz” dedi.
“Her zaman ve her ortamda vurguladığım gibi, ben Manisa’mı çok seviyorum” diyen Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, “Sevdiğim şehrime en güzel hizmetleri kazandırmak ve ileride çocuklarıma gururla anlatacağım çalışmalara imza atmak tek gayemdir” dedi ve ekledi: “Ben Manisa’da yaşayıp, hayatımın sonuna kadar buraya hizmet etmek istiyorum.”
Hayalinizdeki Manisa’yı inşa ve ihya edebilmek adına yol haritanız nedir?
Bence iyi bir gelecek inşa etmenin yolu, demokrasinin temellerinden ve adil gelir dağılımından geçiyor. Bir şehri somut anlamıyla inşa edip, halkı geride bırakarak kazanım elde edemezsiniz. Bütüncül ve eşitlikçi bir yaklaşımla davranmak zorundayız. Hayalimdeki Manisa’yı hayata geçirebilmek için bu düsturla ilerliyorum.
Ayrıca, kentin ihyası, halkın zenginleşmesiyle olur. Bu zenginlik yalnızca ekonomik değil kültürel ve entelektüel zenginliğe de sahip olmaktır. Sosyal Belediyecilik anlayışımız; her vatandaşımıza eşit hizmet götürmek, herkese dokunmak, her kesimden bireye ekonomik ve kültürel katkı sağlamak üzerine kurulu. Refahtan, sadece bir kısım yandaş ya da kesim değil herkes yararlanmalı ki, Manisa’mın geleceğini birlikte inşa edelim.
Sizce, yeni nesil belediyecilik kavramını nasıl okumak lazım?
Artık dünyaya “kesinlikle” uyum sağlamak durumundayız. Dünyanın değişimine sebep olan iyi veya kötü her koşul, yaşayan her bireyi etkiliyor. Dijitalleşme de Küresel Isınma da bu koşullara birer örnek.
Vatandaşlarınızın refahı için akıllı kentler kurmalı, çocuklarımızın geleceği için sürdürülebilir kentler oluşturmalıyız. Bunları bir kurum olarak yürütebilirsiniz ancak tek başınıza bir akıl oluşturamazsınız.
Yeni nesil Belediyecilik kavramı, yukarıda bahsettiğimiz başlıklar için karar alma süreçlerini daha aktif kullanmak ister. Bunun da daha katılımcı, şeffaf, sürdürülebilir bir yönetim anlayışıyla olacağını savunur. Bu anlayış için biz Manisa’da paradigma değişimini de hayata geçirdik. Sadece bir başkan ve ekibini değil, temelden bir anlayışı değiştirdik.
Yaşanılabilir kentler oluşturmak için Türkiye’nin nasıl bir master plana ihtiyacı var?
Sanırım önce ezberden kurtulmak gerekiyor. Elimizde kötü diyebileceğim sayısız örnek var. “Nasıl yapılmaması” gerektiğini çok net görebiliyoruz.
Ne yapılmasını gerektiği ise çok net;
Katılımcı bir yönetim ve işleyiş, doğa ve çevre ile uyumlu bakış açısı son olarak doğru bir imar planı. İmar denince aklımıza inşaat geliyor. Oysa ki, öyle değil. İmarın temel gayesi vatandaşlarımız için bayındır alanlar oluşturmaktır. Doğru bir imar planı şehrin kültürüne ve niteliğine katkı sağlar ve halkın mutluluğuna doğrudan etki edebilir. Yaşam kalitesinin yükselmesi şehrin değerini artırır.
Yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm konusundaki açmazları neler?
En önemlisi rantsal bakış açısından kurtulamamak. Bu hem belediyeler açısından böyle hem de vatandaşlar. Herkes kendi günlük ya da dönemsel çıkarlarına bakıyor, odaklanıyor. Oysa düşünmemiz gereken asıl nokta kentin geleceği. Doğal afetlere, depremlere, değişen iklim koşullarına ve nüfus hareketlerini hesaba katmadan, ortak akıldan uzak, kişiler hırs ve rant odaklı yaklaşımlar kentsel dönüşümleri açmaza sürüklüyor. Bu da maalesef ülkenin geleceğini etkiliyor.
Sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda farkındalık oluşturacak projelerinizden bahseder misiniz?
Göreve geldikten sonra yeni yönetim anlayışımızı ve yeni paradigmamızı halkımıza açıkladığımız lansmanımızda manifestomuzu da paylaştık.
Manisa’mda yaşanan değişim, Manisalıların varolan anlayışı değiştirmek istemesiyle başladı. Biz bunun yürütücüsü olacağız. Birlikte yöneteceğimiz şehrimizde her yaştan, her görüşten vatandaşımızın ihtiyacı olan projeleri değerlendirerek hayata geçiriyoruz. Geçmişimizden miras olan festivallerden gençlerimizin ihtiyacı olan sosyal aktivitelere kadar her konu bu değerlendirmeye tabi.
Üstüne basmak istediğim başlık iste kadın erkek eşitliği. İş hayatında, sosyal hayatta, hayatın varolduğu her alanda kadınların daha fazla yer alması için çabamız olacak ve eşitlik sağlanıncaya kadar mücadelemiz sürecek. Manisa, kadın dostu bir şehir olarak bilinecek. Manisa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kadın mesai arkadaşlarımızın oranı geçmiş döneme göre daha yüksek. Daha da yükselecek. Meslek kurslarımızla, açacağımız kreşlerimizle kadınlar kendilerini geliştirebilecek, daha fazla vakit ayırabilecek.
Tarımda istihdam ve ekonomik değer yaratmak adına neler yapacaksınız?
Ülkemizde ve dahi şehrimizde tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların en büyük sorunları kendilerini sahipsiz, kimsesiz hissetmeler. Bir dertleri, talepleri ya da şikayetleri olduğunda, doğal afetle karşılaştıklarında ya da ürünleri tarlada kaldığında gidebilecekleri bir kişi, kapısını çalacakları bir mercii yok.
Manisa gibi bereketli topraklara sahip bir kentte üreticilerimizin bu duyguyu yaşaması, üretimden kopmaları son derece üzücü. Biz elbette yardım ediyoruz. Çiftçimize, üreticimize destek sağlıyoruz. Ama asıl olarak her zaman onların yanında olduğumuzu hissettiriyoruz. Bir sıkıntıları olduğunda ilk önce biz konuşuyoruz. Dertlerini ilk önce biz dinliyoruz. Her hafta yaptığımız ilçe ve köy ziyaretleri ile sorunları yerinde görüyor, yerinde çözüyoruz. Destekler ise zaten onların en doğal hakları. Halkımızın parasını yine halkımız için kullanıyoruz. Bir lütufta bulunmuyoruz yani!
Turizm politikanız kapsamında yürüteceğiniz projelerinizi de konuşabilir miyiz?
Turizm, en önemli başlıklarımızdan biri. Manisa’yı bu konuda marka kentlerden biri yapmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımıza da başladık. Bir marka kimliği oluşturduk ve hikayemizi yazdık. Bütün bu süreci Manisa’da turizmin her bir paydaşıyla ortak fikirde buluşarak gerçekleştirdik.
Manisa, kralların başkenti, kültürlerin merkezi olan, padişahlar yetiştiren, mitolojiden ilahi dinlere kadar kutsal anlatılara ve yapılara ev sahipliği yapan, doğasıyla hayranlık uyandıran, birçok gizli hazineyi içinde barındıran harika bir şehir. Manisa’nın hikayesini ülkemize ve dünyaya tanıtmaya çok istekliyiz ve hazırız. Önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğimiz bir lansman ile turizm politikamızı ve yol haritamızı sizlerle de paylaşacağız.
Akıllı şehirler ile ilgili geliştireceğiniz projeler var mı, varsa nelerdir?
Biz göreve geldiğimizde sanıyorduk ki belediyenin bir dijital üssü var. Ya da dijital alt yapı kentin haritası, ürün deseni haritası vs. Üzülerek söylemeliyim ki hiçbiri yoktu. Bu, “büyükşehir” ünvanı almış bir kent için kabul edilemez. O nedenle hızlıca akıllı şehir için çalışmalara başladık.
Kentin dijital altyapı haritasını çıkartıyoruz. Kentin ürün deseni haritasını, su deseni haritalarını çıkartıyoruz.
Aynı şekilde;
Manisa İçin Acil: (Bu uygulama, afet anlarında zor durumda olan vatandaşların yerini tespit ederek, anında müdahale için ilgili ekiplerin yönlendirilmesini sağlar. Afet veya acil durum sırasında, kullanıcının konum bilgisi sistem üzerinden alınır ve acil müdahale ekiplerine iletilir. Böylece, en hızlı şekilde yardım ve destek sağlanabilir.
* Enkaz Altındayım
* Yaralıyım
* Ailene Bildir
* Kayıp Rapor
* Diğer Acil Durumlar)
Manisa İçin Ulaşım: (Proje kapsamında, Manisa Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde tüm otobüs duraklarına bilgi erişimini kolaylaştıracak sistemler yerleştirilmiştir. Kullanıcılar, durak adını veya otobüs hat numarasını girerek yakındaki durakları listeleyebilir ve seçtikleri durak hakkında hat bilgisine ulaşabilirler. Bu sistem, web tabanlı olarak çalıştığı için herhangi bir platforma bağımlı değildir; tüm akıllı telefon ve tabletler üzerinden erişilebilir.
* Trafik Yoğunluğu
* Otobüs Hatları ve Güzergahları
* Durak Listeleri
* Online Kart Başvuru ve Yükleme
* Gelecek tahminlemesi
* Anlık kaza ve yol durumu bildirimi.)
Manisa İçin Tarım: (Bu mobil uygulama, Manisa’daki tarım alanlarıyla ilgili önemli verilere ulaşmayı sağlar. Verimli toprakların tespiti, sulak alanların haritası, ürün rekolteleri ve diğer tarım verileri gibi bilgiler, çiftçilere tarımsal faaliyetlerinde yol gösterici olur. Ayrıca, bölgedeki su kaynakları ve iklim verilerine de kolay erişim sağlanabilir.
* Açık Pazar
* Hava Durumu Takibi
* Toprak Analizi Başvuru Ekranı
* Tarımsal Haberler
* Uydu destekli tarım )
Afet İhbar Sistemi (AİS): (Bu sistem, Manisa genelindeki belirli noktalara yerleştirilen kameralar ve sensörler aracılığıyla, olası afet durumlarını erken tespit etmeye yardımcı olur. Deprem, sel, heyelan gibi doğal afetler sırasında sensörler, tehlikeli durumları algılar ve yetkililere uyarı gönderir. Bu sayede, afet öncesi, sırası ve sonrasında hızlı müdahale ve önlem alınabilir.
* Acil Durum Bildirim
* Veri ve Görüntü Kaydı
* İtfaiye ve Ekip Yönlendirme
* İletişim Koordinasyon )
AYBİS (Altyapı Yöneticisi Bilgi Sistemi): (Bu program, Manisa il sınırlarında gerçekleştirilen altyapı çalışmalarını yönetmeye olanak sağlar. Ayrıca, kazı başvuruları ve ruhsatlandırma işlemleri de bu sistem üzerinden yapılır. Vatandaşlar, altyapı projelerinin durumu ve sonuçları hakkında bilgi edinebilir, projelerle ilgili başvurularını takip edebilirler.
* Kazı Çalışmaları Koordinasyonu:
* Kazı Takip Sistemi:
* Veri Yönetimi:
* Belediye Web Sayfası Entegrasyonu:
* Vatandaş Bilgilendirme Ekranı )
Manisa İçin İnternet: (Bu projeyle, altyapısı olmayan köylere, Manisa’daki liselere ve afet durumlarında kesintisiz ve ücretsiz internet desteği sağlanır. 75 köy, 65 afet interneti, 139 lise etrafındaki park ve caddelere hizmet götürülecektir. )
Süper App: (Süper App, Manisa’daki tüm belediye hizmetlerine ve diğer önemli uygulamalara tek bir platform üzerinden kolay erişim sağlamayı amaçlayan bir mobil uygulamadır. Aynı zamanda belediyeye ait çeşitli hizmetler ve projeler, kullanıcı dostu bir arayüz ile sunulur.
Örnek Uygulamalar;
* Sokağımda Ne Var?
* Askıda Fatura (İmece Manisa / Biz Varız)
* Neşeli Patiler )
Kurumsal WhatsApp: (Manisa Belediyesi’nin sunduğu çeşitli hizmetlere hızlı bir şekilde WhatsApp üzerinden erişim sağlayan platformdur. Vatandaşlar, belediye hizmetleri hakkında bilgi almak, başvurular yapmak veya taleplerini iletmek için bu platformu kullanabilir. Ayrıca, WhatsApp üzerinden yapılan başvurular ve sorgulamalar hızlıca yanıtlanarak, kullanıcı deneyimi iyileştirilir.
- Portal Manisa: Kurum içinde ki süreçleri yönetmek için kullanılan bir sistem olup. Konumsal bazlı iş takip ve ekip yönetimini sağlamaktadır.) Gibi bir çok uygulamamızı da hayata geçirirdik/ geçiriyoruz.
Ulaşım, altyapı ve kentsel dönüşüm konularında yürüteceğiniz çalışmalardan da söz eder misiniz?
Her bir başlık kendi içinde uzun uzun anlatmamız gereken konular. Hepsi de Manisa için son derece önemli ve ne yazık ki sorunlu alanlar. Hepsinin master planlarını oluşturuyoruz. Planlı ve programlı, geleceği gören, kentin sürdürülebilir büyümesini hesaba katan çalışmalar yapıyoruz.
“ULAŞIM EN SORUNLU BAŞLIKLARDAN BİR TANESİ”
Manisa’nın ulaşımı kooperatifler üzerinden ilerliyor. pandemiyle birlikte, kooperatifler para kazanamayınca sefer sayılarında çok ciddi düşüş yaşandı. Bu da halkın mağduriyetini getirdi. Araçlar otogarlarda bekliyordu, halkımız da duraklarda perişan oluyordu.
Biz hızlıca toplantılara başladık. Tüm paydaşları aynı masada topladık ve bir çözüm yolu bulduk; biz kooperatiflere destek olacağız, onlar otogarda beklemeyecek, sefer sayılarını artıracak ve halkımız duraklarda beklemeyecek. Aylık 50 milyona yaklaşan desteklerle, hem şoför esnafımız kazanacak hem de halkımız mağdur olmayacak.
Altyapıda ise seferberlik başlattık. 40 yıldır, 50 yıldır dokunulmayan, değiştirilmemiş, her gün başka bir yerinden patlak veren altyapıyı değiştirmeye başladık. Çok büyük yatırımlarla bir taraftan Manisa’nın dijital altyapı haritasını çıkartıyoruz, bir taraftan da branşmanlardan, asbestli borulardan, eski, yıpranmış altyapıdan kurtuluyoruz. Halkımıza sağlıklı, hak ettiği hizmeti sunmanın gayreti içindeyiz.
Kentsel dönüşümde önceliğimiz uzlaşıyla yerinden çözümler üretmek. Halkımıza sorarak, onlarla görüş alışverişinde bulunarak, ortak akılla kentimizi inşa edeceğiz. “ben yaptım oldu” ya da “rantsal” dönüşümü merkeze alan bir anlayışla değil, halkın ihtiyaçlarını gözeten, kentin geleceğini düşünen, planlı, programlı bir kentsel dönüşümü Manisa’mda hayata geçireceğiz. Elbette kötü örnekleri görerek, iyi örnekleri yakından inceleyerek çalışıyoruz.