Zorlu bir Ekim ayının ardından hem borsa hem TL açısından daha rahatlatıcı bir Kasım ayını geride bırakıyoruz. Borsa endeksi Ekim ayında Suriye harekâtı ile ilgili gelişmelerin ardından artan tansiyon ile birlikte 106000 sınırından 93000 seviyesine kadar düşerek %12 gibi sert bir geri çekilme gösterirken, sonrasında gelen alımlarla kayıplarının yarısına kadar yakınını geri alı. Dolar kuru ise aynı dönemde 5.64 seviyelerinden 5.94 seviyesine doğru yükseliş gösterdi. Sonrasında Suriye harekatının ardından ABD ve Rusya ile yapılan mutabakatlar sonucunda harekatın sona ermesi, piyasalardaki tansiyonu yatıştırdı ve dolar kuru yeniden 5.70 seviyelerine kadar geriledi.
Kasım ayı hem yurtiçi hem de küresel piyasalar açısından pozitif geçen bir ay oldu diyebiliriz. Küresel piyasalarda ABD, Avrupa ve Gelişmekte Olan Ülke endekslerinde özellikle hisse senedi piyasalarında ralliler yaşanırken, Borsa İstanbul BIST100 endeksi 97000 seviyesinden 108000 seviyesine doğru %11 gibi hızlı bir çıkış gerçekleştirdi. DolarTL kuru ise zaman zaman 5.70 seviyesinin altını görse de tekrar 5.70 seviyelerinin üzerinde ancak yatay seyirlerini korudu.
Geçen sürede ekonomiye yönelik toparlanma sinyalleri almaya başladık diyebiliriz. TÜFE enflasyonu Ekim ayında %8.55 seviyesine geriledi. Ağustos ayında %15.01 seviyesindeydi. Enflasyondaki bu düşüş eğiliminin geçen yıldan gelen baz etkisi nedeni ile yılın son iki ayında sona ermesini ve TÜFE rakamının %12 seviyelerinde kapatmasını bekliyoruz. Ancak bu beklenti piyasalarda fiyatlamalar içerisinde bulunduğu için olumsuz bir gelişme olarak algılanmayacaktır. Sanayi üretimi ise Eylül ayında yıllık %3.4 yükseliş gösterdi. Güven endekslerinde ise son iki aydır yükselişler görmekteyiz. Bütün bunlar ekonomide bir dönüş sinyalleri olarak algılanabilir. Ancak bu sinyallerin ne kadar doğru ya da geçici iyileşmeler mi olduğunu önümüzdeki süreçte daha iyi anlayacağız. İşsizlikteki olumsuz veri ise devam etti. Temmuz-Eylül dönemini kapsayan işsizlik oranı %14 ile yüksek seviyesini korudu. Geç işsizlik oranı ise %27.3 gibi yüksek seviyede kaldı.
Aralık ayına girerken, Borsa’ya yönelik olumlu beklentiler devam ediyor. Bu beklentilerde yukarıda sözünü ettiğimiz gelişmelerin yanında, hisse senetlerinin son iki yıldaki değer kayıpları sonucunda ulaştıkları ucuz seviyelerin etkisi ve gelecek çeyreklerde daha güçlü bilançoların açıklanma beklentileri etkili olacaktır. Geçen ay açıklanan 9 aylık bilançolarda tüm şirketlerde olmasa bile kar marjlarında ve satışlarda toparlanmalar olduğunu görmeye başladık. Bu beklentiler zaten ucuz kalmış hisse senetlerinde önümüzdeki aylarda yükseliş alanlarının olduğunu gösteriyor. Dolar kurunda genel olarak 5.70-5.80 arlığında dalgalanmalar devam edebilir. Ancak bu hareketlerin yatay bir seyir içerisinde gerçekleşmesini bekliyoruz.
Aralık ayında yurtiçi piyasalarda en başta ABD ile ilgili ilişkiler ve haber akışları takip edilecek. S-400 ve ABD kongresindeki yaptırım kararları ile ilgili haber akışları yurtiçi piyasa üzerindeki en önemli riskler olacak. Bunun dışında 11 Aralık FED toplantısı ve 12 Aralık TCMB faiz kararları Aralık ayının önemli gündemleri olacak. Piyasalar Fed’den yılın toplantısında faizde değişiklik beklemiyor. TCMB’nin ise hala 100 baz puanlık faiz indirme alanının olduğunu düşünüyoruz. Böyle bir indirimin beklentilerin içerisinde büyük oranda girmesi nedeni ile Dolar kurunda yukarı doğru etki gerçekleştirmesini beklemiyoruz.
Yılın son ayının tüm yatırımcılar için olumlu geçmesini diliyorum.
İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu