Marka hikayesi anlatımı duygusal bir tepki uyandırırken, aynı zamanda bir işletme hakkındaki gerçekleri de ortaya koyar. “Ürünümüz en iyisidir, bu yüzden satın almalısın!” diyerek geleneksel pazarlama tekniğinin ötesine geçtik. Artık insanlar neden en iyi olduğunu, nasıl üretildiğini ve bu ürünün arkasındaki mimarlarının kim olduğunu bilmek istiyor. Çünkü insanlar bu mimarlarla etkileşimde bulunmak ve hikaye de kendini bulmayı ister..
Marka hikayelerinin fazla ayrıntılı olması gerekmez. Basit ama anlamlı olmalı. insanlar, dikkatlerini çeken unutulmaz bir anlatıyı sever. İster ilk kez girişimci olun, ister işinizin ilk aşamalarında olun, ister kendinizi yeniden bir marka için hazırlıyor olun, hikaye anlatımı, müşterilerinizin ürünlerinizle ya da işletmenizle ilişki kurma şeklinize göre değerlendirecektir. Marka hikayenizi anlatma gücünü tasarım yoluyla nasıl kullanabileceğinizi bilmelisiniz. Marka, insanların zihninde, deneyimlediği veya algıladığı ürün ve hizmetlerin toplamıdır. Markanın Hikayesini anlatmak, müşteriye fikri ve imajı birbirine bağlayarak içinde yaşatacak ve hissettirecek bir şekilde olmalıdır. Müşterilerin işiniz hakkında konuşmasını sağlamak için iyi bir hikaye anlatıcısı olmanız gerekiyor. İyi bir hikaye ile müşterileriniz, işinizi çok iyi bildiğinizi ve size gerçekten hayran olmaktan dolayı, size inanan alışmış tüketiciler gibi geçiş yapar. Bununla birlikte, hikaye anlatımı ağızdan ağza yayılarak pazarlama giderlerinizi bile azaltabilirsiniz. İnsanlar içinde kendilerini bulabildikleri hikayeleri ve ayrıca harika tasarımları asla unutmazlar. Markalaşma, bir şirketin adı, logosu veya görselleri ile kendilerini nasıl hissettirmesi gerektiğini düşündüren duygusal ve fiziksel reaksiyonların bir kombinasyonudur. Marka hikayesi anlatımı ve tasarımı, potansiyel müşterilerinizi markanızla iletişim kurma şeklini yönlendirmek için birlikte çalışır.
Bir marka hikayesi nasıl anlatılır?
Girişiminiz için marka hikayesi anlatımı ezici değil sezgisel ve eğlenceli olmalıdır. Markanızın temel bileşenlerini belirleyerek başlanır ve ardından bunlar üzerinde yoğunlaşılır. Örneğin, Apple temel marka hikayelerini kullanıcı dostu, güzel tasarım ve basitlik üzerine tanımladı. Minimalist bir logo, ürün tasarımı, paketleme, UX (Kullanıcı deneyimi) ve UI (Kullanıcı arayüzü) kullanarak bu değerleri tüm iletişim araçlarında ve marka tasarımları da kullanıyorlar.
İşletmenizin marka hikayesinin bir yazarı gibi düşünmeye başlamanıza yardımcı olacak 4 basit adım;
Hikayenizi tanımlayın: Hikayenizi hangi değer üzerinde konumlandıracağınızı belirleyin! İşinize ilk baştan başlamak istediğinizi düşünün. Bu tutkuyu hikayenize entegre edebilirsiniz. En çok değer verdiğiniz konuların resmi bir özetini oluşturmaya başlayın ve bunu misyon beyanınıza çevirin. Görev beyanınız ayrıca aşağıdakileri de kapsamalıdır. Ürününüz veya hizmetiniz, Hedef kitleniz, Konumunuz, Sektörünüz, Değerleriniz, Farklılığınız vs. Misyonunuz, yukarıda sıralanan tüm noktaları kapsamak zorunda değildir. Ancak bu kategoriler, hikayenizi formüle etmek için bir basamak görevi görür. Coğrafi olarak nerede bulunduğunuzla ilgili özel bir şey varsa, onu vurgulayın. Çok niş bir kitleyi hedefliyorsanız, onları adlandırın. Yalnızca işinizle ilgili sözleri anlatmaya yardımcı olacak ve duygusal bağları uyandıracak ayrıntıları ekleyin. Markanız, beş N’den ve bir K’dan (kim, ne, ne zaman, nerede, neden ve nasıl) soruların cevaplarından oluşabilir. Sebep temelli bir markanız da olabilir. Veya bazı değerleri vurgulamanız gerekir. Hikayenizde bunları vurgulayın ve entegre edin. Unutulmamalıdır ki her markanın hikayesi herkese hitap etmez. Hedef kitlenize ve marka kimliğinize sadık kalmalısınız.
Rakiplerinizi araştırın: Sektörünüzdeki diğer şirketleri inceleyin. Hikayenizin diğerlerinden ne kadar farklı olduğunu görün ve karşılaştırın! Marka hikayelerini nasıl anlatıyorlar, hangi argümanları kullanıyorlar? Hangi tasarım öğelerini kullanıyorlar? Bunları mutlaka araştırın ve karşılaştırın.
Neye ihtiyacınız olduğunu belirleyin: Marka hikayenizi anlatmanıza en iyi şekilde yardımcı olacağını düşündüğünüz konuların bir özetini oluşturmaya başlayın ve doğrusal bir yaklaşıma kapılmayın. ihtiyaç duyabileceğiniz konuları listeleyin. Hikayenizi anlatmak için kullanacağınız kanallar konusunda stratejik planınızı yapın. Şirketinizin şu andaki durumunu ve gelecekte nereye gitmek istediğinizi tanımlayın.
Marka hikayenizi görsellerle Destekleyin ve hissederek anlatın: Hangi değerlerle başlamanız gerektiğini belirledikten sonra, hikayenizin anahtar kelimelerle, grafiklerin ve sembollerin markanızın hissini uyandıran renklerle nasıl anlatılması gerektiğine karar verin. Hikayenizi anlatmak için tasarımlarınızda kullanmayı düşündüğünüz veya seçtiğiniz sembollerin ve renklerin referanslarına dikkat edin. Potansiyel bir müşteriye yanlış düşünce veya algı vermemeli. Markanızın çizgisini yansıtan sembolleri ve hikayeleri sürekli olarak tüm tasarımlarınıza veya grafiklerinize taşıyabilirsiniz. Müşteriler her zaman sürdürülebilir ve tutarlı olan markaları tercih ederler. Güçlü ve tutarlı görseller, markanın, hikayesine uyan belirli bir imaj ve standart sunmalıdır. Marka hikayeniz tasarımlarınızı ve değerlerinizi en iyi şekilde yansıtmalıdır..
Unutmayın; Marka Hikayesinin yazarı sizsiniz, tasarımcı hayata geçirir…
Cuno Group Yönetim Kurulu Üyesi Mithat SAMSAMA