İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya Özer
2021: AŞI VE ÖTESİ
2020 yılı Covid-19 nedeniyle global ekonomilerde ciddi daralmalara şahit olduğumuz bir yıl oldu. Aşı ve mutasyonla ilgili gelişmeleri emanet ederek yeni yıla giriş yapıyoruz. Yeni yılın devraldığı gündem maddeleri küresel anlamda emtia fiyatlarını da elbette çok yakından ilgilendiriyor.
Petrol fiyatları ekonomilerdeki daralmaya bağlı olarak sert düştü. Aşıya yönelik gelişmeler sonrası küresel talepteki canlanma ile tekrar salgın öncesi seviyelere yükseldi. Aşının detaylarının belirlenmesi ve dünyadaki dağıtımının bir takvime bağlanması sonrası petrol fiyatları eşik olarak gördüğümüz seviyeleri yukarı yönde geçerek güçlenmeye devam etti. Aşı gelişmelerinin olumlu yönde sürmeye devam etmesi petrol fiyatlarını destekleyecektir.
Altın, gümüş ve kıymetli metallerde yükseliş trendine döneceğine yönelik beklentimiz var. Ancak aşı gelişmeleri ons altındaki yükselişleri törpüleyebilir. Dolayısıyla altının dalgalı bir seyir izleyebileceğini düşünüyoruz. Bir miktar enflasyonda kıpırdanma olacaksa Merkez Bankaları bu kıpırdanmalara izin verecek se ve uzun vadeli olarak politika faizlerini düşük seviyelerde tutacaksa bu da altının yükseliş eğilimini destekleyecek unsur olacaktır. Dolayısıyla iki önemli gelişmeyi teraziye koyduğumuzda ons altında için dalgalı bir seyir olabileceği kanaatindeyiz.
Yurt dışı endekslerinde iyimserlik iyice fiyatlandı gibi görünüyor. Dolayısıyla yılın ilk aylarında özellikle ABD endekslerinde bir düzeltme olabileceği düşüncesindeyiz. Teknoloji ve teknoloji ile ilgili e-ticaret, haberleşme, elektrik-elektronik gibi sektörler 2021 için favori sektörler gibi görünüyor. Bu sektörlerde potansiyel yüksek. Yurtiçinde rekorlara koştuğumuz dönemde yeni yılın ilk aylarında oluşabilecek kar realizasyonların yükseliş eğiliminin devamlılığı açısından sağlıklı olacağını düşünmekteyiz. Bu noktada 1370 – 1350 bandına doğru oluşabilecek bir düzeltme önümüzdeki dönem için yaşanacak yükselişleri daha sağlam kılacaktır.
TCMB’nin faiz artırması ile birlikte yabancı girişlerinin bankacılık endeksini ön plana çıkaracağı kanaatindeyiz. 2020 yılında öne çıkan perakende ve lojistik sektörleri 2021’de de büyümeye aday. Turizm ve havacılık sektörlerinde en kötünün geride kaldığını düşünüyoruz. Yılın ikinci yarısında daha yüksek bir performans izlenebilir. Çin ekonomisinin toparlanmasıyla artış göstermeye başlayan üretim ve bunun yarattığı demir-çelik talebindeki artış demir-çelik sektörünün de hareketli bir yıl geçirmesine olanak sağlayabilir.
2021 yılının çok daha güzel geçmesi dileklerimle…