Business News Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bayram Tavşan
KALİTESİ TESCİLLENMEMİŞ MASKELERE DİKKAT!
Mutasyonlu virüsten korunmak için çift maskenin şart olduğuna vurgu yapıldığı bugünlerde, gelişigüzel üretilip satışa sunulan maskelerin hala kalitesi gerekli standartlara uygun değil. Öyle ki, standartlara uygun üretim yapan firma oranı yüzde 10’u bile geçmiyor.
Çok sayıda markaya ait maskeler büyük marketlerde “meltblown koruyucu” etiketiyle satılıyor. Ancak bunların birçoğunun içini açıp baktığınızda bu katmanı görünmüyor. Bu firmalar onay alma süreçlerinde de devleti kandırma yoluna gidiyor. Onay için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na gönderdikleri ürünlerde gerçekten meltblown kullanıyorlar ancak, piyasaya sürdüklerinde farklı bir malzeme kullanıyorlar. Öyle ki, çanta astarı bile kullananlar bile var. Bu sahtekârlara bakanlığın dur diyecek olması sektör profesyonelleri açısından sevindirici bir gelişme. Sektör temsilcileri, çürük elmaların ayıklanabilmesi için bu denetimlerin daha da sıklaştırılmasını istiyor. Vatandaşın yapması gereken, güvenilir markaların ürünlerine yönelmeleri ve aldıkları ürünlerin içeriğini kontrol etmeleridir. Vatandaş her şeyden önce sadece fiyat odaklı bakmaktan vazgeçmeli. Her şeyin bir maliyeti olduğu gibi, maskenin de bir maliyeti var. Kalitesi tescillenmemiş ucuza satılan maskelere itibar edilmemeli. Bu maskeler koronavirüsten daha tehlikeli. Ayrıca, mutlak suretle maske kutusunun üzerinde yer alan barkod numarasından ÜTS aplikasyonu kamerasından ürünü okutup kaydı var mı diye kontrol etmeli, gerekirse yine aynı aplikasyondan şikayet butonunu kullanarak içeriği başka olan malları şikayet etmeli.
Salgının yayılım hızını düşürmek istiyorsak, kullandığımız maskelerin kaliteli ve koruyuculuk oranı en az yüzde 98 seviyelerinde olmalı. Bu da üç katlı olarak üretilen maskelerin ortasına meltblown tabakanın konulmasını zorunlu kılıyor. Birçok AB ülkesi toplu taşımada N95 maske kullanımını zorunlu hale getirmişken, Türkiye’de koruyuculuğu düşük maskelerin kullanılıyor olması kabul edilemez. Koruyuculuğu yüksek bir maskede mutlaka meltblown malzeme bulunması gerekiyor. Bu katman, alt ve üstteki iki katmanla birlikte ağız ve burundan çıkacak parçacıkları süzebilir ve maskeye filtrasyon özelliği kazandırır.
* * * * *
6 MADDE DE AŞI HAKKINDA MERAK EDİLENLER!
Aşı konusunda merak edilenleri, İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, 6 madde şeklinde şöyle özetliyor;
Biontech aşısını mı, Sinovac aşısını mı tercih etmeliyiz?
Her iki aşı da olur. Biontech aşısı ölü aşı olmadığı için bağışıklığı baskılanmış kişiler için uygun değil. Hangi aşı müsait ise o yapılmalıdır.
BU aşılar mutasyonlu virüslere karşı etkili mi? aşıların yan etkileri var mıdır?
Bu aşılar, günümüzde mutasyonlu virüslere karşı da etkili olarak kabul edilmektedir. Genel anlamda önemli yan etkileri olmadığı kabul edilmekle birlikte, İngiltere’de uygulanan AstraZeneca aşısının kan pıhtısı oluşturduğu iddiası üzerinde ısrarla durulmaktadır.
Aşılar ölüm oranını azalttı mı?
Henüz, böyle bir iddia için zaman erken olmakla birlikte, bu mümkün gibi görünmekte ve öyle olduğu iddia edilmektedir. Öte yandan aşıya rağmen hastalığı geçirenlerin hafif geçirdikleri gözlenmektedir.
Koronavirüsü atlatan kişiler aşı olmalı mıdır?
Bugünkü bilgilerimize göre korona hastalığını geçirseniz bile, aşı yaptırmanızı önermekten başka çaremiz yok. Hastalığı geçiren kişiler aşı olduğunda bir zararı görülmemiştir. Herhangi bir zararı yok.
Yerli aşı korona ile savaşımızda bizlere umut olur mu?
Evet, yerli aşı ülkemiz için koronaya umut olabilir. Çünkü bu aşıya çok rahat ulaşacağız demektir. Yeterli sayıda vatandaşımız aşılanmış olacaktır. Böylelikle salgınla olan mücadelemizde bizleri iyi bir noktaya getirecektir.
Aşının 2. dozunu yaptırmadığımızda hayati risk oluşur mu?
Evet, aşının ikinci dozunu yaptırmadığımızda hayati risk olabilir. Daha bugün 3. doz aşıdan bile söz edilmektedir. Bu nedenle randevu aldıktan sonra aşı yaptırmaya gitmeyenler tekrar düşünmelidirler.
Sevgi ve ışığın birlikteliği sizlerle olsun..