Borsa endeksi yeni ekonomi düzenin olacağına yönelik fiyatlama içinde oldukça iyimser. Özellikle seçim sonrası yapılan Mehmet Şimşek ataması piyasanın moralini bir hayli yükseltmiş görünüyor. Buradaki ana fiyatlama ekonomi politikalarında iyileşme olacağı ve heterodoks politikalardan Ortodoks politikalara geçiş olacağı yönündeki ihtimal.
29 Mayıs dibi olan 4400 yakınlarından bir hayli yol kat ettik ve geldiğimiz noktada 5705 seviyesindeki zirveyi test ettik. Ancak bu seviyenin geçilmesi için bazı somut adımlara ihtiyacımız var. Piyasa Mehmet Şimşek’i olumlu karşıladı. İlk açıklamaları da piyasada olumlu yankı buldu ancak piyasa bundan sonra aksiyon da görmek isteyecektir. Öngörülebilirlik problemlerimiz vardı. Bunların çözüme ulaşacağını görmesi piyasanın olumlu bakışını destekleyecektir. Mehmet Şimşek’in ilk ve olası hamleleri arasında kemer sıkmak olacaktır. Sıkı para politikasına eş güdümlü olarak sıkı maliye politikalarının benimsenmesi alınacak ilk hamleler arasında olabilir. Bununla birlikte bankalara yönelik yapılan düzenlemelerin sadeleştirilmesi ihtiyacı doğmuştur. Buna cevap verecek aksiyonların alınacağını düşünmekteyim.
İlk olarak Orta Vadeli Program’da belirtilecek yeni hedefler, bu hedeflerin gerçekçi ve ulaşılabilir olup olmadığı, izlenecek ekonomi politikalarını görmek önemli olacaktır. Bununla birlikte 22 Haziran’da gerçekleşecek para politikası toplantıda alınacak kararlar piyasanın dikkatinde olacak. Piyasa önümüzdeki günlerde söylem yerine aksiyon görmek isteyecektir. Makro ihtiyati tedbirlere yeni düzenlemeler getirilmesi. KKM’nin geleceği ile ilgili yeni bir yol haritası belirtilmesi alınacak aksiyonlar arasında öncelikli olabilir. Özetle, bozulan piyasa dinamiklerini normalleştirmek ilk adımlar arasında olacaktır. Bununla birlikte cari açık ve yükselen enflasyonu dizginlemek adına alınacak yeni ekonomik modelin açıklanması güven uyandırabilir.
Ekonomideki yeni atılan adımlar yeni bir hikaye yazabilecek nitelikte. Dolayısıyla yabancı yatırımcının ilgisini çekebilecek bir ortamın oluştuğundan bahsetmek mümkün olacaktır. Ancak bu o kadar da kolay değil. Öncelikle seçim öncesi 1 buçuk yıl süren yeni ekonomi modelin tamamen ortadan kalkması ve bu politikalarla bozulan dinamiklerin iyileşmesi için yeni politikaların gelmesi gerekli olacaktır. Yabancı yatırımcı ekonomide alınan Ortodoks politikalar çerçevesindeki adımları gördükçe ilgisi artabilir. Öncelikle heteredoks politikalardan çıkıp Ortodoks politikalara geçiş sağlanması dikkat çekecektir. Uzun bir süredir baskılanan kurun serbestlik kazanması yabancı yatırımcının önünü açabilir.
Model portföyümüzde iki tane otomotiv hissesi tutuyoruz. TTRAK seçim öncesi Ziraat Bankasının sağladığı ucuz kredi ile iç talepte yaşanan canlanmayı finansallarına oldukça iyi yansıttı. Yılın ikinci yarısından sonra da ihracat tarafıyla güçlü finansal sonuçlar almayı bekliyoruz. Froto’da elektrikli araç hikayesinin yansıması oldukça güçlü. Şirketin yaptığı yatırımlar dikkat çekici ve uzun vadede hisseyi destekler nitelikte. Yine yatırımlarıyla dikkat çeken Alarko Holding ve Şişe’yi model portföyümüzde tutuyoruz. Özellikle şişede doğalgaz fiyatlarındaki %20’lik indirimin ve resesyon beklentilerinin gerilemesini hissedeki baskıyı kaldırdığı görüşündeyiz. Bu yıl havacılık sektörü öncü sektör olacak gibi görünüyor. TAVHL’yi uzun zamandır model portföyümüzde taşıyoruz. Hem %60 üzeri ihracatının olması hem de alınan stratejik hamlelerin şirket hissesini desteklemeye devam edeceği görüşündeyiz. TUPRS şu an marjlarda bir gerileme var ancak 5 yıllık ortalamasının halen üzerinde. Tüpraş dönüşüm hikayesiyle ilgi çekerken, düşük çarpanlarla işlem görmekte. Dolayısıyla yılın ikinci yarısında marjlarda oluşabilecek bir toparlanma ile yükseliş hızının artmasını bekliyoruz.