Avrupa Merkez Bankası (ECB) 15 Haziran tarihinde yaptığı toplantıda beklentilere paralel olarak uygulamada olan 3 faizini de 25’er baz puan yükseltmişti. Böylece, uygulanan faizler son 20 yılın en yüksek seviyelerine ulaşmıştı. Refinansman faizi % 4’e, marjinal fonlama faizi % 4,25’e yükseltildi. Banka yüksek enflasyonla mücadele kapsamında faiz artış döngüsüne 8. toplantıda da devam etti.
ECB başkanı Lagarde, toplantı sonrası yapılan basın toplantısında, enflasyondaki risklere ve belirsizliklere dikkat çekerek Temmuz ayında da faiz artırımının olası olduğunu vurgulamıştı. ECB enflasyondaki yukarı yönlü riskler sebebiyle toplantı sonrası enflasyon beklentilerinde revizyona gitmişti. ECB yetkilileri enflasyonun uzun süre daha yüksek kalacağını belirterek 2023 için enflasyon tahminini % 5,3’ten % 5,4’e yükseltti. 2024 beklentisi ise % 2,9’dan % 3’e çıktı. Çekirdek enflasyon tahmini 2023 için % 4,6’dan % 5,1’e, 2024 için % 2,5’ten % 3’e çıkartıldı. Çekirdek fiyat baskılarının güçlü kalmaya devam ettiği vurgulandı.
Bu gelişmeler ışığında, küresel piyasalarda ECB’nin 27 Temmuz tarihinde yapacağı toplantıda uygulamada olan faizlerde 25 baz puanlık artış yapması bekleniyor. Haziran ayında beklentilerle uyumlu olarak %5,5 olarak açıklanan TÜFE ‘de gerileme sürerken, çekirdek enflasyonda istenen yavaşlama sağlanmış görünmüyor. Çekirdek TÜFE Haziran’da % 5,4’ten % 5,5’e revize edildi. Çekirdek TÜFE Mayıs’ta % 5,3 olmuştu. Bu durum ECB’nin Temmuz ayında yapacağı olası faiz arttırım kararı ihtimalini kuvvetlendirmişti. ECB yönetim kurulu üyelerinden Klass Knot, “Temmuz ayında faiz artırımı bir ihtiyaç. Temmuz sonrasında faiz artışı ihtimal dahilinde ancak kesin değil. Temmuz’dan sonra gelen verileri ve temel senaryomuza yönelik riskleri yakından takip edeceğiz” açıklamalarını yapmıştı. Ancak, Knot Temmuz ayı toplantısından sonra Eylül ayına kadar geçecek zaman diliminde açıklanacak verilerin ECB’nin yol haritasında oldukça önemli olacağını da sözlerine ekledi.
Küresel piyasalarda ECB’nin Eylül ayında sıkılaşmaya devam edeceği konusunda fikir birliği içerisinde bulunmuyor. SEB baş stratejisti Jussi Hiljanen, yayımladığı notta ECB’nin Eylül toplantısından önce tüketici ve üretici fiyat enflasyonu ile satın alma yöneticileri endekslerinin iki önemli açıklamasının olacağına işaret eden Hiljanen, “Bu nedenle Eylül’de politika faizlerini artırıp artırmama seçimi kesin değil ve karar, yalnızca enflasyon verilerine dayanmaktan ziyade daha fazla veri noktasının dengesine bağlı olacak.” dedi. Societe Generale stratejistleri de ECB’nin de Eylül ayında bir faiz artırımı için kapıyı açık tutmasının en olası durum olduğunu ifade etti. Bu sebeple hafta içerisinde açıklanacak faiz kararı sonrası yapılacak sözel yönlendirmeler piyasalarda ilgiyle takip edilecek.
Kritik hafta öncesi EURUSD paritesi 1,112 seviyesinde seyrediyor. Paritede ABD kaynaklı gelen enflasyon ve istihdam verileri sonrası oluşan iyimser hava dolar endeksini (DXY) zayıflatarak, bir yükseliş trendi oluşmuştu. Geçtiğimiz hafta içerisinde 1,126 seviyelerine kadar yükselen paritede bu seviye önemli bir direnç noktası olarak öne çıkıyor. Paritede yukarı yönlü hareketin devamı halinde kademeli olarak 1,133-1,146 seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,106 ve 1,095 seviyeleri öne çıkıyor. Hafta içerisinde Fed ve ECB’nin şahin mesajlar vermeleri halinde paritede geri çekilmelerin yaşanmasının muhtemel olabileceğini düşünüyoruz. Faiz kararlarında ise piyasalarla uyumlu olarak her iki merkez bankasının da faizleri 25 baz puan arttırmasını öngörüyoruz.