Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı önemsediklerini söyleyen Özdilek Holding Perakende Operasyonları Genel Müdürü Aytekin Keskin, “Özellikle yatırımı devam eden işletmelerimiz başta olmak üzere bütün tesislerimizde sürdürülebilirlik, enerji verimliliği ve dijitalleşme açısından yatırımlarımıza devam ediyoruz.” dedi.
“Sürdürülebilirliği faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerde sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Yıllardır bu alanda projelerimizi geliştiriyor ve sürdürüyoruz.” diyen Özdilek Holding Perakende Operasyonları Genel Müdürü Aytekin Keskin ile enerji verimliliğini, dijitalleşmeyi, inovasyonu ve sürdürülebilirliği konuştuk.
Ev tekstilinin yanı sıra hazır giyim ürünlerindeki trendler ve tüketici davranışlarına göre değişen taleplerle başa çıkma stratejileri, yenilikçi ürün geliştirme süreçleri neleri kapsıyor? Bu bağlamda kategori yönetiminde nasıl ilerliyorsunuz?
Özdilek olarak sektördeki gelişmeleri ve trendleri yakından takip etmek için pazar araştırmaları ve analizleri gerçekleştiriyoruz. Dünyadaki trendleri; yurt içindeki ve yurt dışındaki fuarlar, dijital ortaklıklar ve üretici iş birliklerimiz ile takip ediyoruz. Müşteri yorumlarını ve geri bildirimlerini de değerlendirerek müşteri beklentilerini tespit ediyor ve bu doğrultuda stratejilerimizi oluşturuyoruz. Ürünlerimiz hakkında bayi ve satış kanallarımızın görüşlerini alıyor, benchmark araştırmaları ile sektördeki markaların analizlerini yapıyoruz.
Tüm dünyayı etkileyen pandemi sonrasında, tüketici davranışları da değişim göstermeye başladı. Özellikle son dönemde doğaya yönelimin artmasıyla tüketicilerin alışveriş tercihlerini yaparken sürdürülebilirliğe önem verdiğini görüyoruz. Tüketiciler artık dünya ekosistemine daha az zarar veren, doğal elyaf ve temiz içerikli ürünleri tercih ediyor. Ev tekstili ürünlerimizde; havlu – bornoz grubunda %100 doğal pamuk, diğer ev tekstili ürün gruplarımızda ağırlıklı olarak doğal pamuğun yanı sıra %100 geri dönüştürülebilir, doğal veya sentetik elyaf türlerini kullanıyoruz. Müşteri beklentileri ve pazar trendlerine bağlı olarak kullanım kolaylığı ve konforu açısından farklı özellikler taşıyan müslin, liyocel, keten vb. doğal elyaf türleriyle yeni ürün ve içerikler oluşturmaya özen gösteriyoruz.
Ev tekstilinde olduğu gibi hazır giyim sektöründe de koleksiyonlarımızı hazırlarken kaliteyi odağımızda tutuyoruz. Ürünlerin kumaşına, rengine, dikim detaylarına, kalıplarına, aksesuarlarına ve sunum şekline kadar her bir detayı araştırıyoruz. Hiçbir ürünümüzü, ilgili test ve araştırmaları yapmadan müşterilerimizin kullanımına sunmuyoruz.
Bizim için önemli bir değer olan, aynı zamanda Türkiye’ye mal olmuş olan Özdilek markasının yanı sıra başka güçlü markalarımız da var… Bu markalarla müşterilerimizin ihtiyaç ve beğenilerine yönelik koleksiyonları özenle hazırlıyoruz. Finesuits ile erkek – klasikte şık ve kaliteli koleksiyonlar hazırlarken Shefame ile kadın – klasikte modaya uygun, kaliteli ürünler sunuyoruz. First Company ve First Company | Denim ile kadın ve erkek casual giyimde de aktifiz. Funfair markamızla çocuk giyim, Wishoes ile kadın ve erkek ayakkabı, Travel Zone ile ise valiz ve çantalar tasarlıyor, müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz.
Perakende sektöründe dönüşüm odağında; online ve offline alışveriş deneyimlerinin dengesini nasıl kuruyorsunuz? Yeni müşteri beklentilerini karşılama stratejileriniz neler?
Perakende sektörü pandemi ile birlikte yeni bir boyut kazandı. Birçok perakendeci gibi biz de bu yeni boyutta yerimizi alıyoruz. Şirket olarak online alışveriş kanalında yapmış olduğumuz çalışmalara oldukça önem veriyoruz.
Dijital dünyadaki gelişmeleri takip etmek ve bu alanda öncü olmak adına “E-commerce” faaliyetlerimizin kapsamını, “Yeni Nesil Satış Yöntemleri Geliştirme ve E-commerce” şeklinde genişlettik. Ayrıca aynı ünvanı taşıyan, yalnız bu departmanın başına bir genel müdür yardımcısı tayin ettik. Bu sayede, bu alandaki vizyonumuzu çok daha ileriye taşımış olduk ve en kısa zamanda bunun meyvelerini yemeğe başlayacağımıza kalpten inanıyoruz. Bu alanda harikalar yaratacağız!
Bir ilavede bulunmam gerekirse geleceğin online alışverişte olduğunu ancak bu alandaki çalışmaların offline deneyimler ile desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Müşterilerimiz, mağazalarımızı ziyaret ederek sunduğumuz ürünleri inceliyor, deniyor ve arzu ederlerse sonrasında online olarak da sipariş verebiliyor. Gel – al hizmetimiz ile onlar kahvesini içerken veya yemeğini yerken ürünlerini hazırlıyor ve teslim ediyoruz.
Ar-Ge ekibimiz, online alışveriş sitemizden hizmet alan müşterilerimizin buradaki deneyimlerini geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Üye müşterilerimizin geçmiş deneyim ve ihtiyaçlarını dikkate alarak onlara özel, kişiselleştirilmiş alternatifler sunuyoruz.
Perakende sektöründe yapay zeka, veri analitiği ve kişiselleştirilmiş pazarlama stratejileriniz neler? Sizce fiziksel mağazaların geleceği hangi yönde şekilleniyor?
Perakende sektörü, dijitalleşmenin etkisiyle köklü bir değişim yaşıyor. Tüketiciler, her gün bir önceki güne göre daha bilinçli, daha talepkâr ve daha deneyim odaklı hale geliyor. Online alışverişin yaygınlaşması ve tüketici davranışlarındaki değişimler, bizde olduğu gibi tüm perakendecileri yeni stratejiler geliştirmeye yönlendiriyor. Online ve offline kanalları entegre eden, kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi sunan, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi teknolojileri kullanan, etkileşimi ön plana çıkaran ve yenilikçi mağaza deneyimleri sunmayı başaran perakendecilerin, gelecekte daha fazla öne çıkacağının farkındayız.
Bu anlamda, dijitalleşmeyi benimseyen, yenilikçi mağaza deneyimleri sunan ve değişen tüketici davranışlarına adapte olabilen perakendecilerin, gelecekte de varlığını sürdürebileceğini söyleyebiliriz. Özdilek olarak biz de stratejilerimizi bu doğrultuda oluşturuyor; müşterilerimizin ürün, hizmet ve mağaza deneyimlerinde bu değişimleri gözetiyoruz.
Perakende operasyonlarında geleceğin anahtarı niteliğindeki yenilikçi yaklaşımları ele alırsak otomasyon, robotik ve lojistikte yenilikçi çözümlerle maliyetleri azaltma ve verimliliği artırma stratejilerinizden bahseder misiniz?
Teknoloji hızla gelişirken sektör fark etmeksizin bu gelişime ayak uydurabilmek, şirketler için sürdürülebilirliğin en önemli şartıdır. Dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla yapay zekanın hayatımıza daha fazla entegre olduğunu ve tüm iş süreçlerini kolaylaştırdığını görüyoruz. Bu dijital dönüşüm, iş süreçlerinde zamandan tasarruf etmeyi sağlayarak verimli çalışmanın formülünü oluşturuyor.
Yapay zeka üzerinde yapılan çalışmalar, tüm dünyada hız kesmeden devam ederken biz de bu yenilikleri yakından takip ediyor ve süreçlerimize entegre ediyoruz. Dijital dönüşüm projelerimiz sayesinde elde ettiğimiz verileri anlamlandırıp hızlı ve doğru aksiyon almak için yapay zeka ve robotik sistemler ile karar süreçlerimizi hızlandırmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Tekstil operasyonları alanında, Tekstil Boyahaneleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSAB) yeni bir fabrika inşa ediyoruz. Yeni fabrikamızda son teknolojiye sahip makine, tesis ve donanımları kullanırken bir yandan önemli ölçüde üretim verimliliğini artıracak diğer yandan da dijitalleşme ve sürdürülebilirlik açısından önemli gelişmeler kaydedeceğiz.
Ar-Ge çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
Özdilek Holding olarak 2018 yılında Ar-Ge çalışmalarımıza başladık. Bu süreçte temelleri atılan çalışmalarımızı tek bir çatı altında toplamak için 2019 yılında Özveri Ar-Ge merkezini kurduk. Bugün Ar-Ge faaliyetlerimizle hem kendi şirketlerimize hem de Türkiye’ye ve dünyaya sektörel çözümler sunmayı amaçlıyoruz. Yenilikçi ve fark yaratan projelerimizi ürün ve hizmete dönüştürerek dış tedariğimizi mümkün olduğunca azaltmayı hedefliyoruz.
Özveri Ar-Ge merkezimizin yaptığı çalışmalar arasında; kamera görüntü işleme teknolojileri ile derin öğrenme, yapay zeka, mobil uygulamalar ve bulut çözümleri yer alıyor. Geliştirdiğimiz çözümlerden biri olan FarmTrack; besicilik sektöründe kullanılmakta olup hayvanların yetiştirilme süreçlerini takip ediyor. ShopperLine; kameralarla insanı tespit ederek insanların yoğunlaştığı yerleri, bulundukları bölgede bekleme sürelerini, bir bölgeye giren ve çıkan kişilerin sayısını, yöneldikleri alanları yapay zeka ile tespit ediyor. TagSpot; perakende sektöründe, mağaza ve market raflarında bulunan ürünlerin barkod ve satış fiyatı etiketlerini yapay zeka sistemi ile kontrol ediyor. Eğlence merkezlerindeki oyun makinelerini yöneten bir sistem olan Fun Station, iş gücünü ve bekleme sürelerini azaltıyor. Fun Station’ın yeni versiyonuyla yakın zamanda kart ihtiyacı olmadan mobil uygulama üzerinden de hizmet vereceğiz.
“ÖZDİLEK, KALİTE VE HİZMET ODAKLI BİR ŞİRKETTİR”
Perakende faaliyetleriniz kapsamında, sürdürülebilirlik paradigmalarınızı ve gelecek hedeflerinizi paylaşabilir misiniz?
Şirketler için sosyal, ekonomik ve çevresel etkileri dengede tutmak, faaliyetlerin sürdürülebilir olmasını sağlar. Perakende faaliyetlerimiz kapsamında şeffaflık ve sorumluluk ilkeleriyle hareket etmeye önem veriyoruz. Tedarik zincirlerimizde ve satış parametrelerimizde adil ve etik ticaret standartlarını sağlıyoruz. Çevresel etkilerin azaltılması için enerji verimliliği, atık kullanımının azaltılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile ilgili projeler hazırlıyoruz.
Özdilek, kalite ve hizmet odaklı bir şirkettir. Ürettiğimiz ya da ürettirdiğimiz her bir ürün, kalite standartlarına göre denetleniyor ve kontrolleri yapılıyor. Kalite yönetim birimimiz bir yandan standartların korunmasını sağlarken, diğer yandan gerekli güncellemeleri iş süreçlerimize entegre ediyor. Sistematik bir organizasyonel yapının, dinamik çalışanlarla mümkün olduğunu biliyoruz. Buradan hareketle eğitim politikalarımızı yürüttüğümüz Özdilek Akademi ile çalışanlarımız için kurum içi ve kurum dışı eğitimler düzenliyoruz.
Her yıl düzenli olarak yeni ev tekstili mağazalarımızı açıyoruz, açmaya da devam edeceğiz. Mevcut piyasa koşullarında dahi hızımızı kesmedik. Ayrıca Özdilek Departman Mağazaların sayısını artırmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gelecekte daha fazla şehirde, daha fazla satış noktası açmak, öncelikli hedeflerimiz arasındadır.
Sürdürülebilir çevre hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu konu özelindeki çalışmalarınız neler?
Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı önemsiyoruz. Sürdürülebilirliği, faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerde sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Yıllardır bu alanda projelerimizi geliştiriyor ve sürdürüyoruz.
Örneğin İstanbul Levent’te yer alan; otel, AVM ve iş merkezinden oluşan Özdilek Center projemiz, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen LEED sertifikasına (Leadership in Energy and Environmental Design) sahiptir. Wyndham Grand İstanbul Levent ve Wyndham Grand İzmir Özdilek otellerimiz ise T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen Sürdürebilir Turizm Programı sertifikasının 3. aşamasını almıştır. Ayrıca Wyndham Grand İstanbul Levent, sürdürülebilirlik adına yapılan çalışmalar için verilen Wyndham Green 5. Seviye Sertifikası’nı, Türkiye’de ilk kez alan otel olmuştur.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji elde edilmesini sağlayan GES (Güneş Enerji Santralleri) ve RES (Rüzgar Enerji Santralleri) projelerimizi adım adım uygulamaya geçiriyoruz. Bursa Yenişehir’deki Tabiat Tarım çiftliğimizde, GES projelerimizi hayata geçirerek bu tesisin elektrik ihtiyacının tamamını karşılamayı hedefliyoruz. AVM’lerimizin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla Balıkesir’in Savaştepe ilçesindeki Karapınar’da, rüzgar enerjisi santrali kurmak için çalışmalarımız devam ediyor. Projemiz devreye girdiğinde, AVM’lerimizin elektrik ihtiyacının %20’sini karşılamış olacağız.
Özellikle yatırımı devam eden işletmelerimiz başta olmak üzere bütün tesislerimizde sürdürülebilirlik, enerji verimliliği ve dijitalleşme açısından yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Projelerimizde; ısı geri kazanım sistemleri, yağmur suyu toplama ve yeniden kullanma prosesleri, aydınlatma otomasyonları, üretim planlaması takibi ve veri izlemeleri, robotik otomasyonlar gibi uygulamalara yer vermeye devam ediyoruz.
Tesislerimizde üretilen tüm ürünler, sürdürülebilirlik açısından %100 geri dönüştürülebilir ham maddeden oluşuyor. Üretim süreçlerinden çıkan fire, deşe gibi ham madde, yardımcı madde, ambalaj vb. tüm çıktıları geri dönüştürerek tekrar kullanılmak üzere değerlendiriyor veya yetkili, lisanslı kurumlara veriyoruz.
Yine sürdürülebilirlik adına tekstil sektöründe öncü bir firma olarak OEKO-TEX STANDART 100, BSCI (Sosyal Uygunluk), OEKO-TEX STEP (Çevre ve Kimyasal Yönetimi), TSE ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi gibi standardizasyonu sağlamak, geliştirmek ve tedarikçilerimizde de yaygınlaştırmak üzere sistem ve belgelere sahibiz.
Sürdürülebilir çevre farkındalığı için çalışmalarımızı sürdürürken ülkemize nefes olacak fidanları toprakla buluşturmaya da devam ediyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında toplam 100 bin fidan dikimiyle 8 hatıra ormanına ulaşmıştık. Bu yıl da geçmiş yıllarda olduğu gibi TEMA iş birliği ile ÖzdilekPark İstanbul Alışveriş Merkezimizin 10. yılı anısına, 100 bin fidan dikimi gerçekleştireceğiz! Sloganımız: 10. yılda 100 bin fidan, 10 orman! Bu sayıyı artırarak geleceğimizi korumak için ülkemizi yeşillendirme çalışmalarımıza devam edeceğiz…
Son olarak, Bursa İnegöl’de 16 derslikten oluşan bir ortaokulun yapımını 2025 Mayıs’a kadar tamamlayıp MEB’e bağışlamış olacağız. Aynı yöntemle hayata geçmesine vesile olduğumuz onuncu okulumuzun adı, Bora Ateş Özdilek Ortaokulu olacak.