31 Mart Yerel seçimlerinden hemen sonra göreve başlar başlamaz öncelikli plan ve projelerini devreye soktuklarını belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras; Dünya Kenti Muğla vizyonunun ilk adımı olarak 70 dünya kenti belediye başkanlarına mektup gönderdiklerini, bu vizyon doğrultusunda uluslararası işbirliklerinin Muğla’nın kalkınmasına ve dünya şehirleriyle entegre olmasına büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Muğla ili, turizm açısından Türkiye’nin en değerli bölgelerinden biri olarak ön plana çıkmaktadır. 3000 yılı aşan zengin bir tarihe sahip olan Muğla, Ege ve Akdeniz bölgelerinin cazibesini birleştiren, muhteşem doğal manzaraları ve sahil şeritleriyle küresel turizmde önemli bir oyuncu haline gelmiştir. Kadim medeniyetlerin tam merkezi olan Muğla, zengin tarihi mirasını korurken uluslararası bağlantılarını güçlendirecek yeni bir döneme girmeye hazırlanıyor.
“Dünya Kenti Muğla vizyonumuzun ilk adımı olarak 70 dünya kenti belediye başkanımıza mektup gönderdim” diyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, bu mektuplarda şehirlerarası işbirliği, kültürel ve ekonomik bağların güçlendirilmesi ve ortak projelerin geliştirilmesi konularında çağrıda bulunduklarını söyledi. Başkan Aras, gönderilen mektuplarda Muğla’nın sahip olduğu doğal güzellikler, tarihi zenginlikler ve turizm potansiyelinin yanı sıra tarımsal işbirliklerine vurgu yapıldığını, ayrıca iklim kriziyle mücadele ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda karşılıklı deneyim paylaşımının önemine dikkat çekildiğini aktardı.
Sayın başkanım öncelikle, hayalinizdeki Muğla’yı inşa ve ihya edebilmek adına yol haritanız nedir?
Dünya Kenti Muğla vizyonumuz ile çevre dostu politikalar, yenilikçilik, altyapı ve sanayi gibi alanlarda bütüncül bir yaklaşımı benimseyeceğiz. Yoksullukla mücadele, iyi eğitim, nitelikli sağlık hizmetlerine erişim, cinsiyet eşitliği, temiz su ve enerji, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve yaşanabilir şehirler, yeni kent vizyonumuzun ana hedefleri arasında yer alıyor. Muğla’da Büyükşehir Belediyesi bünyesinde “Planlama Ajansı” kurduk tüm paydaşlarımızla süreçleri koordine edeceğiz.
Muğla için öncelikli hedef edindiğiniz projelerinizi aktarır mısınız?
31 Mart Yerel seçimlerinden hemen sonra göreve başlar başlamaz öncelikli plan ve projelerimizi devreye soktuk. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik darboğaz nedeni ile vatandaşlarımızın sosyal hayatına katkı sunmak için Halk Kart desteğimizi yüzde 110 arttırdık. Öğrencilerimize ulaşımı 1 TL yaptık. Otoparklarda yüzde 93 indirim, 60-65 yaş aralığı ve öğretmenlerimiz için ulaşımda indirimleri hemen devreye soktuk. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin özel şehri, 1480 km kıyı şeridine sahip Muğla’mızda Aydın Didim-Bodrum-Turgutreis v e Marmaris-Fethiye deniz otobüslerini kısa sürede hem de 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda hizmete aldık. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün denizcilik ülküsüne yakışır bir hizmeti bu özel günde vatandaşlarımızla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Aynı zamanda 70 dünya başkentinin belediye başkanlarına mektup yazarak karşılıklı işbirliği ve birliktelik için bir adım attık. Bunlar göreve başlar başlamaz hayata geçirdiğimiz ve önümüzdeki 5 yılda yapacağımız hizmetlerinde önsözü olacak yeniliklerdi. Ayrıca yaz aylarında yerleşik nüfusu yaklaşık 5 kat artan Muğla’mızda içme suyunda yaşanan sıkıntıları aşmak ve tüm vatandaşların yaşam kaynağı suya kesintisiz ulaşmasını sağlayacağız.
Sizce, yeni nesil belediyecilik kavramını nasıl okumak lazım?
Yeni nesil belediyeciliği şehrin tüm değerlerine sahip çıkarak üreten, kültürel ve sosyal yaşamı ile 24 saat yaşayan bir Muğla’da erişilebilir hizmetler sunmak olarak okuyabiliriz. Dünya’da her kentin kendine ait tarihi, kültürü, ekonomisi, koşulları ve sorunları vardır. Bu tarihi, kültürü, ekonomiyi bilerek ve en önemlisi sorunların ne olduğunu tespit ederek ve tüm sorunları masaya yatırıp, paydaşlarla birlikte süreçleri tanımlayıp, bir eylem planı ve uluslararası standartlar çerçevesinde çözüm üretmek istiyoruz. Çağa ayak uydurmak için yeniliklere çabuk adapte olan, sürekli kendini geliştiren bunun yanında dirençli kent olarak şehirlerin doğal afetler, iklim değişikliği ve diğer olumsuz etkilerle başa çıkma yeteneklerinin gelişmesini sağlamayı amaçlıyoruz.
Yaşanılabilir kentler oluşturmak için Türkiye’nin nasıl bir master plana ihtiyacı var?
Yaşanılabilir kentler oluşturmak için; imarda, altyapıda, turizmde, suda, denizde, sağlıkta, çevrede, tarımda, enerjide, ulaşımda, sporda, toplumsal eşitlikte, gençlik politikalarında tüm konularda merkezi hükümet, yerel yönetimlerle işbirliği yaparak master planları yapmalıdır. Ne yazık ki ülkemizde birçok konuda plansızlık nedeni ile vatandaşlarımızın beklediği hizmetler aksamakta, yatırımlar gecikmektedir. Turizmde, imarda master planları olmadığı gibi yerel yönetimlerin bilgisi olamadan şehirler ile ilgili önemli kararlar merkezi hükümet tarafından alınmakta bu da kamu kurumlarını karşı karşıya getirmektedir. Yaşanılabilir kentler için vatandaşların hayatını kolaylaştıran, planlı, altyapıları sağlam dirençli kentler oluşturulmalı, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanan çevreci, doğayla iç içe nefes alan merkezler oluşturulmalıdır.
Yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm konusundaki açmazları neler?
Öncelikle kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için imar affının çıkmayacağını Bakanlık açıklamalıdır. 2021 yılında 31 Aralık’a kadar yapılan kaçak yapılara elektrik bağlatın’ diye mevzuat çıkarıldı. Hiç kimse kaçak yapı legalleşecek ümidinde olmamalı. Aynı zamanda belediyelere kaçak yapıların yıkılması için destek gerekiyor. Kentsel dönüşüm konusunda da belediyelere destek olunmalı, ülkemizin bir daha karşılaşabileceği deprem riskine hazırlıklı olunmalı. Muğla’mızın yapı stoğu ve deprem konusuna hazırlıklı olması için tüm kurumların birlikte çalışması çok önemli. Ülkemizin önde gelen deprem profesörleri Muğla’da yaşanabilecek olası depremle ilgili görüşlerini, bilimsel araştırmalarını açıkladı. Tüm bunların ışığında kentsel dönüşüm konusu en öncelikli başlıklarımızdan biri haline geliyor. Muğla’mız bu konuda şanslı illerden. Bugüne kadar Muğla’mızda dikey değil yata mimari uygulanmış ve korunması gereken yapılar restorasyon çalışmaları ile kent mimarisine hizmet eder hale getirilmiştir.
Sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda farkındalık oluşturacak projelerinizden bahseder misiniz?
Muğla’da sosyal, kültürel ve ekonomik olarak vatandaşlarımıza dokunan, onların hayatlarını kolaylaştıran hizmetlerimizi hayata geçirmeye başladık. Deniz otobüsleri, ulaşımda, otoparklarda indirim, Halk Kart desteği yanında tematik parklar, Semt Poliklinikleri, Mobil Sağlık Hizmetleri, Bağımlılıkla Mücadele, Hasta ve Yakını Konukevi, spor tesisleri, kreşler, kitap kafe, kadın danışma merkezleri, kadın sığınma evleri, otizm merkezleri, üreticilerimize mazot, gübre desteği, markalaşma, paketleme, kent marketler, aş evi, su faturaları indirimi, sanat köyü, açık hava sinemaları gibi bir çok alanda hem vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıran hem de farkındalık yaratacak hizmetleri gerçekleştireceğiz.
Turizm politikanız kapsamında yürüteceğiniz projelerinizi de konuşabilir miyiz?
Muğla’mız 13 bin 247 kilometrekare yüzölçümü, yüzde 68 orman varlığı, 1480 kilometre kıyı şeridi ve birçok doğal güzelliği ile yaşanacak ve korunması gereken bir şehir. Dünya’nın önde gelen turizm merkezlerine sahip Muğla’mız ülkemizin de İstanbul, Antalya ile turizmin lokomotifi konumunda. Turizmi tüm değerleri ile ele alıp dört mevsime yayacak projeler ortaya koyacağız. Dünya Kenti Muğla hedefimiz ile yola çıktık. Muğla’mızı değerleri, ülke ekonomisine katkı sağlayan özellikleri ile planlı, programlı ve ortak akılla tüm dinamikleri hareket ettirerek geleceğe taşımayı amaçlıyoruz. Muğla’yı bir bütün olarak ele alacağız ve tüm sorunların birlikte çözülmesi için çalışacağız. Aklımıza ilk geleni değil, ortak aklın ürettiği evrensel çözümleri hayata geçireceğiz.
Ulaşım, altyapı ve kentsel dönüşüm konularında yürüteceğiniz çalışmalardan da söz eder misiniz?
Muğla’mızın geleceğini planlarken Dünya Kenti Muğla vizyonumuzun en önemli basamakları altyapı, kentsel dönüşüm ve modern ulaşım hizmetlerinden geçiyor. Yatırım bütçemizin büyük bölümünü altyapı yatırımları oluşturuyor. Modern arıtma tesisleri, kayıp kaçağın önüne geçilmesi en önemlisi de küresel bir krize doğru giden suyla ilgili il genelinde önemli tedbirlerin alınması. Önceliğimiz tüm ilçelerimizde vatandaşlarımızın yaşam kaynağımız suya kesintisiz ulaşması. Büyükşehir Belediyesi olarak tüm gücümüzle yerleşik nüfusumuza ve şehrimizde misafir ettiğimiz vatandaşlarımıza en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz.