Küresel çapta hazırlanan Yetenek Açığı 2013 Raporu yayınladı. Araştırmaya katılan yaklaşık 40.000 işverenin yüzde 35’i yetenek açığıyla karşı karşıya olduklarını ve doğru becerilere sahip personel bulmakta zorluk yaşadıklarını belirtiyorlar. Küresel yetenek krizi dünya çapında işverenler için zorlayıcı ve yaygın bir konu olmaya devam ederken, araştırmaya bu yıl üçüncü kez katılan Türkiye’deki işverenlerin yarısından fazlası, yüzde 58’i yetenek açığı çektiklerini ve bu durumun kendilerini olumsuz etkilediğini ifade ediyorlar.
Yetenek açığı oranı ile dünya ortalamasının üzerinde yer alan Türkiye, Japonya (yüzde 85), Brezilya (yüzde 68) ve Hindistan’ın (yüzde 61) ardından yüzde 58 ile dünyada en fazla yetenek açığı olan dördüncü ülke konumuna yerleşiyor.
Türkiye’deki kronik işsizliğin çözümüne ışık tutabilecek bu raporun detaylı okunması ve analiz edilmesi herkes için faydalı olacaktır. Potansiyel işgücümüzü değerlendirememeye devam edersek, işsizlik oranları her yıl artacağı gibi, işverenlerimizde küresel rekabette zarar görmeye başlayacaktır.
Türkiye’de 2013 için doldurulması en zor pozisyonlar Mühendis, Kalifiye İşçi ve Satış Temsilcisi pozisyonları için ifade edilirken dünyadaki ilk üç geçen yıla göre değişmiyor. Dünyada 2013 yılında en fazla Yetenek Açığı hissedilen pozisyonların Zanaatkarlar, Mühendisler ve Satış Temsilcileri olduğu belirtiliyor. Dünyadaki işverenler aynı zamanda Muhasebe ve Finans Personeli ve Yönetici/İdareci pozisyonları için de yetenek açığının giderek arttığını ifade ediyorlar.
2013 yılında en fazla “Yetenek Açığı” bulunan 10 pozisyon:
Türkiye Dünya
1. Mühendis 1. Zanaatkâr
2. Kalifiye işçi 2. Mühendis
3. Satış Temsilcisi 3. Satış Temsilcisi
4. Muhasebe ve Finans Personeli 4.Teknisyen
5. Pazarlama/Halkla İlişkiler/İletişim Personeli 5. Muhasebe ve Finans Personeli
6. Üretim Operatörü 6. Yönetici/İdareci
7. Makine işçisi 7. BT Personeli
8. Yönetici/İdareci 8. Şoför
9. Şoför 9. Yönetici Asistanı/Sekreter
10.Teknisyen 10. Kalifiye İşçi
Yetenek Açığı Anketi sonuçları dünya genelindeki yüzde 35’lik oran ile küresel krizin başladığı zamandan bu yana en yüksek yetenek açığı seviyesine ulaşıyor. Değişen demografik değerler, teknoloji evrimi ve siyasi, ekonomik ve sosyal şoklara daha meyilli hale gelen küresel dünya, yetenek sıkıntısını da ciddi bir gerçeklik olarak karşımıza getirdi. 2006 yılında ManpowerGroup bu araştırmayı ilk kez yaptığında mevcut iş alanlarını dolduracak kadar yetenekli işgücü olmadığı ve bunun üretimi olumsuz etkilediği görüşü hakimdi. Küresel krizin zirve yaptığı 2009 yılındaki araştırmada, milyonlarca insan işsizken, şirketlerin yüzde 30’unun hala belirli pozisyonları doldurmakta zorluk çektiğini belirtmeleri ise ortaya başka gerçekliği daha açık olarak koydu.
Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu