Özgün ürünleriyle Türk kahvesinde en bilinen marka olma hedefine sahip olduklarını söyleyen Gönül Kahvesi Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Yardımcı, Türk kahvesine hak ettiği itibarı “Gönül Harmanı” ürünü ile kazandırdıklarını, bundan sonra da “Dünyada Bir Gün Herkes Türk Kahvesi’ni Tadacak” sloganıyla küresel marka olma yolunda ilerleyeceklerini vurguladı.
Türk kahvesinin kültürümüzde çok özel bir yeri var. Son on beş yılda açılan kahve dükkânlarının ve zincirlerinin sayısı Türk kahvesinin bu özelliğini yansıtır nitelikte. Ancak nicelik artarken nitelik konusu sorun olmaya devam ediyor. Ortalama tüketim rakamları da Amerika ve Avrupa’nın çok aşağısında yer alıyor. Bu tabloda kahve zincirlerinden Gönül Kahvesi, Türk kahvesinin hak ettiği itibarı ve popülariteyi sağlayarak hedefine yürüyen bir marka. Gönül Harmanı adlı ürünüyle Türk kahvesindeki iddiasını ortaya koyan firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Yardımcı ile Türk kahvesini ve Gönül Kahvesi’nin hedeflerini konuştuk.
Gönül Kahvesi’nin kuruluşunu ve bugüne gelişini kısaca anlatabilir misiniz?
Gönül Kahvesi butik kahve evidir. 1993 yılında gıda sektörüne giriş yaptık. 1990’lı yılların ortasında Türk kahvesi ağırlıklı bir yapıyı kurmamız gerektiğine karar verdik. 2002 yılına geldiğimizde Gönül Kahvesi’nin doğuşu gerçekleşti. İlk şubemizi 2002 yılında İzmir’de açtık. Bugün Türkiye’de ve yurt dışında toplam 90 şubemiz var.
Sektörde kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz?
Kendi iş alanımızda en bilinen marka olma hedefine sahibiz. Özel formülleri bulunan özgün ürün gamımız, mağaza konseptimiz ve yenilikçi yaklaşımımızla bu hedefe yürüyoruz. Gönül Kahvesi, Türk kahvesine hak ettiği itibarı “Gönül Harmanı” ürünü ile kazandırmış bir markadır.
Yurtdışındaki faaliyetleriniz nerelerdedir?
Türkiye’nin yanı sıra önce Avrupa, Ortadoğu, daha sonra Amerika’dan gelen yoğun teklifler karşısında 2014 yılında yurt dışına açılma kararı alarak, ilk yurt dışı şubemizi Mayıs 2014’te Saraybosna’da açtık. Aralık 2016 ortasında Bahreyn şubemiz, Aralık 2016 sonunda Bosna Hersek 2.şubemiz, Ocak 2017 Avusturya, Şubat 2017 itibariyle de Azerbaycan Gönül Kahvesi şubemiz açılmış olacaktır. Bunların haricinde Dünyanın farklı bölgelerindeki birçok ülkede Franchise/Master Franchise yatırımcı adaylarımızla görüşmelerimiz devam etmektedir.
Peki, Türk Kahvesi sektörel olarak ne durumda sizce?
Kahve emek ve ilgi isteyen bir sektör. Bir birikiminizin, bir kültürünüzün olması lazım. Kuruluşumuzdan bu yana geçen yaklaşık 15 yılda yerli ve yabancı oyuncuların sektöre girdiğini gördük. Ancak birçok yerli işletmenin gereken özeni göstermeden ve yeterli altyapılarını hazırlamadan faaliyete geçtiğini görmekteyiz.
Bunu ortaya çıkaran nedir?
Taklitçilik ve franchise sisteminin sadece para kazanma aracı olarak görülmesi ana sebeplerdir. Üç ay önce kurulmuş bir marka hemen franchise vermeye başlıyor. Birçok örnek var sektörde,bu iş bu kadar kolay olmamalı.
Yasal boşluk mu var bu alanda?
Franchising ile ilgili bir kanun yok ülkemizde. Sektörün yarattığı cazibeyi kullanıp yatırımcıları birtakım rakamlarla kandırıyorlar. Franchise giriş bedeli ve isim hakkı almıyoruz diyorlar. Bir ismin var mı ki hakkını alasın? Bu bedelleri almadan marka olarak yaşayamazsınız. Böyle çelişkili bir durum var.
Yeri gelmişken Gönül Kahvesi’nin franchising koşullarını konuşalım…
Biz 2007 yılında franchise verme kararı aldık. Ancak işin zor tarafı markanızın ürün ve hizmette sürdürülebilir kılınmasıydı. Biz bunu başardık. Geçenlerde Japonya’da Türkiye’nin en iyi franchise sistemi ve tek butik kahve ödülünü aldık. Bizim sistemiz kadar problemsiz yürüyen bir sistem yok. Bizim asıl istediğimiz; bizden franchise alanın işinin başında durmasıdır. Şube açılmadan önce 21 günlük eğitim veriyoruz. Buraya çağırdığımız çekirdek kadroya bunların tümünü aktarıyoruz. Eğitim sonrası yeterlilik sınavı yapıyoruz. Yeterli değilse eğitim bir hafta uzuyor. Sonra arkadaşlarımız yeni işletmede en az bir hafta bulunuyorlar. Ehliyeti tam hak ettiğini gördüğümüzde direksiyonu bayimize teslim ediyoruz. Biz royality fee (ciro payı) olarak yüzde 5 ve marka geliştirme ve tanıtım payı olarak yüzde 2 alıyoruz.
Sektörde bugün bir kalite sorunu var. Diğer yandan da tüketici tarafında bir kahve algısı var…
Bizde kişi başına kahve tüketimi yılda 250-300 gram seviyesindeyken, Kuzey Avrupa’da 9,5 kg, Orta Avrupa’da 6.5 kg, Güney Avrupa’da 4.5-5 kg. tüketim var. Amerika’da günlük 850-950 milyon fincan kahve tüketimi var. Yani 320 milyon nüfus varsa kişi başı 3 fincan düşüyor yaklaşık. Bir ürün kötüyse bu miktarları tükettiremezsiniz. İnsanların o içecekten keyif alması lazım. Kahvenin bizim kültürümüzde yeri çok başkadır. Kahve içmek bir ritüeldir, bir seremoni gibidir. Herkesle kahve içilmez, herkese kahve ikram edilmez. Geçmiş yıllarda her gittiğim yerde mutlaka Türk kahvesi içerdim. Şimdi o kadar içmiyorum, daha kötüsünü bulurum diye. Bir yudum alıyorsunuz ağzınızın tadı bozuluyor, iki yudum alıyorsunuz mideniz bulanıyor. O kadar kötü ürünler var. Türk kahvesi dünya piyasasında bugün şöyle algılanıyor: Türk kahvesi en ucuz, en kötü çekirdekten yapılır. Gönül Kahvesi olarak bunu değiştirmeyi hedefliyoruz.
Peki, siz nereden alıyorsunuz harman yaptığınız kahveleri?
Bazen ülke değişse de ürünü direkt olarak tarlasından alıyoruz. Bir yıl önceden parasını verip kapatıyoruz ürünü. Hassas bir çalışma var harmanın arkasında.
Türk kahvesinde küresel bir marka olmak mümkün mü?
Şimdi ürününüz doğruysa, sunumunuz güçlüyse kahveci olmayı tasarlayabilirsiniz. Türk kahvesi ağırlıklı bir yapıyı tasarlamak için bu sonucun elinizde olması lazım. Biz bunun tamamını sağladık. Yurtdışında aldığımız beğeni bize küresel marka olma yolunda şevk verdi. Bu yolda ilk şubemizi Bosna Hersek’te 2.5 yıl önce açtık. Aralık 2016 ortasında Bahreyn, Aralık 2016 sonunda ikinci Bosna Hersek, Ocak 2017 Avusturya ve Şubat 2017 itibariyle Azerbaycan Gönül Kahvesi şubelerimiz açılmış olacaktır. Dünya markası olmak istiyorsanız işinizi tam anlamıyla kaliteli ve kusursuz yapmak zorundasınız. Dünya ölçeğinde rekabet edebilir bir yapı kuracaksanız, her şeyiniz ile çok iyi olmanız lazım. Bunun başka tarifi yok. Biz, “Dünyada Bir Gün Herkes Türk Kahvesi’ni Tadacak” sloganıyla küresel marka olma yolunda emin adımlarla ilerleyeceğiz.