Yeni Nesil Nilüfer sloganıyla yeni nesil belediyecilik anlayışını hayata geçirmeye çalışacaklarını dile getiren Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, bu yönde ilk adımı Mahalle Çalıştayları ile attıklarını, vatandaştan gelen görüş ve öneriler doğrultusunda Nilüfer’i hep birlikte daha ileri taşıyacaklarını ifade etti.
Nilüfer Belediyesi, İnsani Gelişme Vakfı’nın “İnsani Gelişme Endeksi” raporuna göre “Çok Yüksek İnsani Gelişme” grubunda 5. sırada yer alan bir ilçemiz. Bu gelişimi daha da yukarı taşıma hedefini vurgulayan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ile bu hedefe hangi yönetim anlayışı ve projelerle ulaşacaklarını konuştuk.
Yeni Nesil Nilüfer sloganıyla yola çıktınız. Yeni Nesil Nilüfer’den kasıt nedir?
Nilüfer Belediyesi, insani gelişmişlik endeksine göre Türkiye’de ilk 5’in içerisinde olan bir ilçemiz. Bundan önceki dönemlerdeki değerli başkanların yönetim biçimiyle bu düzeye gelmiş. Tabii, Sayın Mustafa Bozbey’in çok büyük rolü var. Ben de o ekipte yer alan bir kişi olarak bugüne kadar bu yöndeki çalışmalarda yoğun bir mesai sarf ettim. Bu dönem dedik ki; yeni nesil belediyecilik yapıyoruz. Artık bunu biraz daha güçlendirmek istiyoruz, daha özgün, daha güvenli, daha neşeli, daha yaşanabilir mekanlar yaratmak arzusuyla yeni nesil bir belediyecilik anlayışını ortaya koymaya çalışacağız. Bunun içerisinde; sanatından, kültüründen, turizminden tutun teknolojisine kadar gençlerle, çocuklarla ve yaşlılarla yapılacak ya da engellilerle, tüm canlı bireylerle ilgili yapılacak olan çalışmalar var. Bununla ilgili startımızı verdik. Stratejik planımızı geliştiriyoruz. Öncelikle sözlerimizi hangi periyotlar dahilinde yerine getireceğimizi planlıyoruz. Sonrasında da bununla ilgili eylem planımıza geçeceğiz.
Peki, eylem planınızın ilk aşaması nedir?
İlk aşamayı Mahalle Çalıştayları oldu. Stratejik Plan çalışmaları kapsamında, katılımcılığı artırmak amacıyla Mahalle Çalıştayları düzenledik. “Benim Mahallem Benim Geleceğim” sloganıyla düzenlenen Mahalle Çalıştayları, Nilüfer’in 64 mahallesinden vatandaşların katılımıyla 10 bölgede gerçekleştirildi. Halkın yoğun katılım gösterdiği çalıştaylarda, mahalleler ile ilgili fikir ve öneriler dile getirildi. Mahallelerin öncelikleri, mahallelinin temel sorunları ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü çalıştaylarda Nilüferliler, hayallerindeki kenti ve mahalleyi konuştu.
Nilüfer Belediyesi’nin Stratejik Planı’na katkı sağlayacak fikirlerin de üretildiği “Mahalle Çalıştayları”nda belirlenen öneriler, Strateji Geliştirme Kurulu tarafından değerlendirilip taslak Stratejik Plan oluşturulduktan sonra, Ağustos ayında yapılacak paylaşım toplantılarında halkın bilgisine sunulacak. Nilüfer Belediyesi Stratejik Planı kapsamına girmeyen diğer istek ve önerilerin ise ilgili mercilere iletilerek, takibinin yapılması sağlanacak. Genç, yaşlı her yaştan ve her kesimden insanımız çalıştaylara katılarak kentin geleceğine katkı sunmak amacıyla görüşlerini bildirdi. Yeni nesil Nilüfer’i oluşturma yolunda bu görüş ve öneriler bizim için büyük önem taşıyor. Nilüfer’i hep birlikte daha ileri taşıyacağız.
Peki, önceliğiniz hangi kesimler olacak?
İlk olarak çocuklara öncelik vereceğiz. Onlar bizim geleceğimiz. Biz de çocuklara ne istediklerini sorduk. Araştırmalar, anketler yaptık. Çocuklarımız yeşil alanların geliştirilmesi, ağaçlandırmaya ve daha yaşanabilir bir çevre üzerinde duruyorlar. Bu da bizi gelecek için umutlandırıyor. Sonrasında gençlerimiz ile ilgili yapacağımız çalışmalar var. Biz bir üniversite kentiyiz. Üniversite öğrencilerinin bilimsel, kültürel ve sportif etkinliklerini geliştirmeye yönelik projelerimiz var. Önümüzdeki yıl onlarla ilgili yoğun bir mesai harcayacağız.
Kız öğrenci yurdu projesinin inşaatını bitirdik. Konak Mahallesi’nde yapılan Nilüfer Belediyesi Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu, yeni eğitim döneminde kapılarını açacak. 2 bin 128 metrekare alanda 5 kat olarak projelendirilen öğrenci yurdunda 89 öğrenci kalabilecek. 43 klimalı odası bulunan yurtta, 19 oda tek kişilik, 23 oda üç kişilik olarak, 1 oda da engelli öğrenciler için hazırlandı.
Modern donanıma sahip Nilüfer Belediyesi Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu, öğrencilere konforlu bir hizmet sağlayacak. Çamaşırhane, mescit, yemekhane, etüt odası ve kafeteryanın da yer aldığı kız öğrenci yurdunda öğrencilere, ücretsiz internet hizmeti de verilecek.
Bir kreşimizi bitirdik. İkinci kreşimizin inşaatına da kısa zamanda başlayacağız. Bölgesel olarak kreşler yapmayı hedefliyoruz. Bu, partimizin de politikası olacak. Çünkü sosyalleşmek isteyen kadınların mutlak surette çocuklarını bırakabildikleri yerler olması nedeniyle bölgesel kreşleri yapacağız. Bununla ilgili de programımızı yaptık.
Öte yandan; Hasanağa Kadın ve Çocuk Akademisi, Konaklı Mahallesi’ndeki sosyal tesis, Özlüce Mahallesi’ndeki Nilüfer Belediyesi Lions&Ercan Dikencik Alzheimer Konuk Evi, Nilüfer Ticaret Merkezi’ndeki spor salonu, Çamlıca Mahallesi’ndeki İzzet Şadi Sayarel Huzurevi projelerinin de bir an önce hayata geçirilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Bunlar sosyal projeler. Sosyal projelerin yanında topluma dokunan ve insanların şu anda gerçekten çok ihtiyacı olan spor, kültür ve sanat etkinlikleri için Bursa’daki en büyük alanlar bizim belediyemiz tarafından yapılmakta. Bunlar devam edecek.
Kadınlara yönelik ne tür projeleriniz var?
Kadın derneklerini hemen hemen tüm mahallelerde kurmaya çalışıyoruz. Özellikle köylerdeki kadın dernekleri daha faal olarak hareket ediyorlar. 17 tane kadın derneği için satış üniteleri projeleri hazırladık. 10 tanesini teslim ettik. Şimdi geri kalan 7’si için yer arayışlarını da tamamlayıp kadınların bu ünitelerde hizmet vermelerini, birbirileriyle daha iyi sosyal ilişkiler kurmalarını, aynı zamanda da eğitimlerini bulundukları merkezde almalarını hedefliyoruz. Bununla ilgili çalışmalar bu sene tamamlanmış olacak.
Önemli bir tarım alanına sahipsiniz. Tarımda neler yapıyorsunuz?
İlçemiz 51 bin hektarlık bir alana sahiptir. Bunun sadece 13 bin hektarı yerleşim alanı, 17 bin hektarı da orman alanı. Geri kalan alanların büyük bir kısmı birinci derece tarım alanları. Bu dönem tarımı güçlendirmek için çalışmalara başladık. Daha önceki dönemlerde yapmış olduğumuz kent bostanları çalışmamız var. Orada tohum kütüphanesi oluşturduk; yerel tohumların üretimini sağlıyoruz. Diğer taraftan birkaç yıldır da tüm Türkiye’de tohum takasları gerçekleştirmek için planlama yapıyoruz. Bu başka bölgelerde de yapılıyor. Böylece tohum takaslarını gerçekleştirerek bölgesel tohumların üretimini sağlamaya çalışıyoruz. Bunun için daha geniş kapsamlı bir proje hazırladık. Belediyemize ait olan 100 küsur dönümlük bir alanda öncelikle ürünleri belirleyip daha sonra da vatandaşımızla planlayarak bu ürünleri yetiştireceğiz. Bu amaçla bir kooperatif kuruldu. Şu anda bunun finansmanını biz sağlıyoruz. Bu ürünlerin tüketiciye ulaşmasına yönelik olarak kentimizin değişik yerlerinde satış gerçekleştireceğiz. Bunu yapan Cumhuriyet Halk Partili belediyelerle bir ağ kurabiliriz. Böylece vatandaşımızın daha sağlıklı ve yerel tohumlarla üretilmiş ürünleri tüketmesini sağlayabiliriz.
İlçeniz önemli de bir sanayi yükü taşıyor. Sanayiye bakışınız nedir?
Organize sanayi bölgeleri kendi kendilerini yönetiyorlar. Biz temizlik konusunda hizmet veriyoruz. Bunlar için çok fazla yapabileceğimiz bir şey yok. Öte yandan hükümetimiz sanayi bölgelerinden alacağımız emlak vergilerini de kesti. Bu nedenle Nilüfer Belediyesi olarak geçen yıl 30 milyon TL gelir kaybettik. Bu da bütçemizde ciddi anlamda sıkıntı yarattı. Ama sanayi ve istihdam dendiği zaman bizde akan sular duruyor. Türkiye’deki en önemli sorunlardan biri işsizliğe çözüm bulmak. Çevre kirletmeyen, doğru iş yapan her türlü işletmenin yanında olduk. Hep de önünü açmak için şu ana kadar çaba sarf ettik. Bu konuda da yine gayret ediyoruz.
Sizce Nilüfer kentleşme hedefleri açısından hangi noktadadır?
Şu anda Nilüfer 441 bin nüfusa sahip büyük bir ilçe aslına bakarsanız. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım mastır planı içerisinde yapmış olduğu değerlendirmede, 2035 yılındaki nüfus öngörüsü 975 bin. Şu ana kadar biz Nilüfer’in birçok alanını planladık. Bu dönem planlama yapmayı hedeflediğimiz çok az bölge kaldı. Ama yeni alanlar mutlak surette çıkacaktır. Şimdi sanayi bölgesi batıya doğru gidiyor. TEKNOSAB’ın (Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi) kurulmasıyla beraber buraya bir yapılaşma baskısı oluşacaktır. Yeni alanlar açıldı şimdiden. Büyükşehir Belediyesi’ne planları gönderdik. Bizim şu andaki öngörümüze göre Nilüfer 500-650 bin civarında bir nüfusu barındıran bir ilçe olmalı. Artan yapılaşmayla nüfus 900 binlere çıkabilir ama biz bunu çok sağlıklı bulmuyoruz. İlçemizin kuruluşunun 32. Yılını geçtiğimiz günlerde kutladık. Eğer 16 yıl sonrası için bugünkü nüfusun iki katı öngörülüyorsa, bu büyüme beraberinde büyük sorunları da getirecektir. Bu nedenle biz bu büyümenin daha yavaş olmasını, en azından 2035 yılına kadar 600 bin nüfusa sahip olan bir kent olmasını arzu ediyoruz.
Bundan sonra Türkiye’de nasıl bir yerel yönetim anlayışı hakim olacaktır?
Başkanlık sistemi tartışılmaya başladı. Birkaç günden itibaren bütün ulusal medya bu konuyla ilgili yayın yapıyor. Bu rejimde dünyada hiçbir yerde uygulanmayan bir rejimdir. Yasama ve yürütme erkinin bir kişide toplanması ciddi bir tehlike yaratıyor. Kuvvetler ayrılığı ilkesine de aykırı zaten. Dolayısıyla bunun mutlak surette değişmesi lazım. Yerelden baktığımız zaman, yerel yönetimlerde de bir değişikliğe ihtiyaç var.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Yeni Nesil Nilüfer diye yola çıktık. Sayın İmamoğlu da yenil nesil belediyeciliği vizyonuna koydu. Sosyal demokrat belediyeler olarak yeni nesil belediyeciliği önemseyen bir yapıyı bu dönem bütün kentlerde gerçekleştireceğiz. Bu konuda bütün belediye başkanlarımıza da başarılar diliyorum.