İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer
BORSA YATIRIMCISI NE YAPSIN?
2021’in sonunda başlayan getiri arayışı yerli yatırımcıyı Borsa İstanbul’a yönlendiriyor. Şu sıralar açıklanmaya devam eden 4. Çeyrek şirket finansalları yüksek karlılıkla getiri arayışında bir çıkış noktası oluyor. Buna karşın Borsa’daki yatay eğilim güçlü gelen bilanço sonuçlarının fiyatlara yansımasını törpülüyor. Peki, bu hep böyle mi devam edecek? Muhtemelen yatırımcının kafasındaki büyük soru; endeksin hak ettiği yerlere gelip gelmeyeceği?
Borsa endeksi için son on belki de on beş yıldır ana tema olarak bahsedilen hikâye; ucuzluk! Bir türlü pahalı olma ya da hak edilen yerlere gelme noktasına ulaşamadık. Şu anki hikâyemiz yine ucuzluk ve biz yine bir şey yapamıyoruz. Türkiye’nin yeni bir hikâye türetmesi ve bunu yabancı yatırımcıya inandırması şart. Bu da yüksek enflasyon, düşük para politikası denklemiyle olmuyor. Daha önce de olmadığına yönelik deneyimler yaşamıştık. Bu cephede oluşabilecek yeni bir yaklaşım, ucuz kalan güçlü şirketlere yönelimi artıracaktır.
Biz yeni bir hikâye yaratamadıkça küresel piyasalardaki hikâyelerden etkileniyoruz. 2022 yılı Fed başta olmak üzere oyun kurucu Merkez Banka’larının faiz artırmaya başlayacağı ya da devam edeceği bir yıl olacak. Bu, gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışları demek. Bir de üzerine Rusya – Ukrayna gerginliği eklendi. Rusya şimdilik geri adım atmayacak gibi görünüyor. ABD ve AB tarafından açıklanan yaptırımlara muhtemelen yenileri eklenecek. Bu cephedeki gelişmeler dünyadaki risk iştahı açısından önemli olacak.
TL korumalı mevduat ve yeni ekonomi modeliyle birlikte yatırımcı alışkanlıklarında güçlü bir değişim yok gibi duruyor. Hala Dolar tarafında durmak isteyen ve altınlarını yastık altından çıkarmak istemeyen yatırımcıların sayısı yüksek. Borsa yatırımcısı ise endekste oluşan satıcılı seyirde korkup, panik yapıyor. Borsada pozisyon almak isteyen yatırımcılar hisse seçimlerinde seçici olmalılar. Satışlarını her yıl artıran, özvarlık karlılığı yükselen, esas faaliyet karını artıran, temettüyü ilke edinmiş, değerleme oranları düşük ya da büyümesi ile orantılı ve yatırımcısıyla iletişi iyi olan şirketlerin ön planda tutulmasında fayda olduğunu düşünüyorum. Şu an yaşadığımız panik havasından bizi düzlüğe çıkarabilecek en önemli enstrümanlar güçlü şirket hisseleri ve onlardan faydalanacağımız temettüler olacaktır.
Borsa İstanbul’da Rusya gelişmeleriyle birlikte negatif etkilenmeye devam edebiliriz. Böyle bir durumda 1850 / 1830 bandında doğru kaymalar olabilir. Böyle bir durumda kısa vadeli yatırımcılar için riskli pozisyonlar ve yüklü kredili işlemler sıkıntı yaratabilir. Bu pozisyonların azaltılmasında ya da sonlandırılmasında fayda olacaktır. Uzun caddeli yatırımcılar için ise geri çekilmeler güçlü şirketler için alım fırsatı olarak kullanılabilir.