JEOPOLİTİK GERİLİMLER BELİRSİZLİK KAYNAĞI!
ABD Merkez Bankası (Fed), Rusya ve Ukrayna ile ilgili son jeopolitik gerilimlerin küresel finans ve emtia piyasalarında bir belirsizlik kaynağı olduğunu bildirdi.
Fed yarı yıllık Para Politikası Raporu’nun şubat sayısı yayımlandı. Fed Başkanı Jerome Powell, “Rusya-Ukrayna durumuyla ilgili son jeopolitik gerilimler, küresel finans ve emtia piyasalarında bir belirsizlik kaynağı.” ifadeleri yer aldı. Raporda, Rusya ile jeopolitik gerilimlerin petrol ve doğalgaz dahil yüksek enerji fiyatlarına katkıda bulunduğu aktarıldı.
Enflasyonun geçen yılın ikinci yarısında birçok ekonomide önemli ölçüde yükseldiğine dikkat çekilen raporda, bunun yüksek enerji ile emtia fiyatlarının yanı sıra tedarik zinciri kısıtlarından kaynaklandığı aktarıldı.
Yılın ikinci yarısına ait enflasyon verilerinin daha geniş tabanlı enflasyonist baskıların yerleştiğini ortaya koyduğuna işaret edilen raporda, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) faiz artışına yakın zamanda gidilmesinin uygun olacağına inandığı yinelendi.
Raporda, otomobil ve mobilya gibi hem arz darboğazları yaşanan hem de talebi güçlü ürünlerin fiyatlarının enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam ettiği kaydedildi.
Arz darboğazlarının bir süre daha devam edebileceği belirtilen raporda, arz darboğazlarının gevşemesi ve talebin ılımlı hale gelmesiyle enflasyonun yıl içinde düşmesinin muhtemel olduğu aktarıldı.
Raporda, iş gücü piyasasının sıkılığına da değinilerek, iş gücü kıtlığı ve hızlı ücret artışlarının devam etmesi halinde enflasyonun beklenenden daha uzun süre devam edebileceği ifade edildi.
2021’in ikinci yarısında gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyümesinin ilk yarıya kıyasla yavaşladığı, işsizlik oranının Haziran ayından bu yana neredeyse 2 puan azaldığı ve aylık iş kazanımlarının da arttığı belirtildi. “Sıkı işgücü arzı, işgücü talebindeki sürekli artışla bağlantılı olarak, özellikle düşük ücretli işçiler için güçlü nominal ücret artışına neden oldu.” denildi.
Güçlü talep, devam eden tedarik zinciri darboğazları ve kısıtlı işgücü arzı nedeniyle, enflasyonun yükseldiği söylenen raporda, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) hedefi olan yüzde 2’nin çok üzerine çıktığı hatırlatıldı. Yüksek enflasyonun beklenenden daha uzun süre devam edebileceği söylendi. ABD’de enflasyon yüzde 7,5 ile son 40 yılın zirvesini gördü.
Motorlu taşıtlar ve mobilya gibi hem tedarik zinciri darboğazlarının, hem de güçlü talep yaşayan mal fiyatlarının enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskısının devam ettiği açıklandı. Geçen yılın ikinci yarısında birçok ülkede enflasyonun arttığı, bunun asıl sebebinin ise enerji ve emtia fiyatları olduğu söylendi.
2022 başında ortaya çıkan Omicron varyantının ekonominin bazı sektörlerinde yavaşlamaya neden olduğu belirtildi. FED’in geçen yıl ekonomik toparlanmayı desteklemek için politika faizini sıfıra yakın tuttuğu, ancak federal fon oranının yakında yükseltilmesinin uygun olacağı aktarıldı.
“Dış finansal koşullar mütevazi bir şekilde sıkılaştı, ancak genel olarak kontrol altına alındı. Gelişmiş yabancı ekonomilerde, ülke faizleri, daha yüksek politika faiz oranlarına yönelik beklentilerin sıkılaşmasıyla geçen yılın ilk yarısından bu yana arttı.” denilen raporda, doların ticaret ağırlıklı değerinin son altı ayda mütevazı bir şekilde arttığı bildirildi.